Докажете дека Господ (не) постои

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
И католицизмот и православието и будизмот и исламот....се религии,но една од нив е предизвикувац на инквизицијата и крстоносните војни.Не ги месај католицизмот и православието,затоа сто одамна се одделени.Ти викам.прочитај го тоа од темата,и тогаш ќе сфатиш чив производ се тие работи.Никогаш во историјата на човештвото православието не правело таков терор врз населението,или па да ги прогонува оние кои не се нејзини истомисленици(и пак ќе кажам,досега тебе нешто ќе ти се случеше).Секоја религија се разликува и дава различни плодови.Не мешај работи што не се од ист кош.И друга религија,ако е правилна,нема да направи инквизиција и крстоносни војни,не би можела.За другите религии не ни можам да ти кажам,не сум се интересирала.А за православната вера,самата историја и сегашноста се доказ за слободата која ја дава.Тука никој не те тера да веруваш.
Ако една од нив можела да предизвика такво нешто, зошто останатите не би можеле да го направат тоа?
Тоа што можеби во минатото не го направиле тоа, незначи дека нема да го направат, или дека непостои голема веројатност ( неприфатлив ризик ) да го направи.
За се` постои прв пат, нели?

Никој можеби директно не те тера, но, индиректно..никој не те тера...?

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
quote=Ag0rA;1452732]Љубовта во различни случаеви е различна, не е потполно иста, исто и како тоа што не постојат двајца идентични луѓе, но, поради тоа можеме да кажеме дека нема доказ дека луѓето постојат...?
Доказ за постоењето на љубовта би можел да се земе и барем еден пример во кој што очигледно е дека таа постоела. Нема таков доказ?
[/QUOTE]

Е да си ми жив и здрав за ова со љубовта.Е сега,памтиш кога зборев за присуството на љубовта,која неможе да се види со очи,а се чувствува?Истото го кажувам и за Божјото присуство:)

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Е да си ми жив и здрав за ова со љубовта.Е сега,памтиш кога зборев за присуството на љубовта,која неможе да се види со очи,а се чувствува?Истото го кажувам и за Божјото присуство:)
Немора да го видиш со свои очи да знаеш дека постои.
Како ќе бидеш сигурен дека не халуцинираш?
Доволно е да постои цврст доказ за тоа.
За љубовта постои. А за господ...?

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
quote=Ag0rA;1452747]Ако една од нив можела да предизвика такво нешто, зошто останатите не би можеле да го направат тоа?
Тоа што можеби во минатото не го направиле тоа, незначи дека нема да го направат, или дека непостои голема веројатност ( неприфатлив ризик ) да го направи.
За се` постои прв пат, нели?

Никој можеби директно не те тера, но, индиректно..никој не те тера...?
[/QUOTE]

Не,Агора,никој не те тера,ни индиректно.Кој на тебе,сега ти брани на пример,да одиш и да станеш будист или муслиман?Никој.... е штом постои слобода,дури и до тој степен да ја смениш верата,тогаш што понатаму?А за ова со религииве,сметам дека и покрај се,и покрај фактот дека за се има првпат,сметам дека вистинската,без разлика за тебе која е таа,нема да го направи тоа,никогаш,ама баш никогаш......

MaryJane

It's alive!
Член од
11 јуни 2008
Мислења
369
Поени од реакции
33
abe vie izgleda ne me svakate seriozno mene :helou:
postirav pred nekoj den nekakvi si prasanja na koi ne dobiv odgovor,
bo biblijata pisuvalo deka gospod go sozdal covekot po negoviot lik,
kakov bil prviot covek?maz ili zena?crnec ili belec?kakov e gospod?crnec ili belec?maz ili zena?dete ili vozrasen?
odgovorete mi soodvetno na ovie prasanja i vetuvam deka odma ke pocnam da veruvam vo Nego!
pozdrav

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Љубовта во различни случаеви е различна, не е потполно иста, исто и како тоа што не постојат двајца идентични луѓе, но, поради тоа можеме да кажеме дека нема доказ дека луѓето постојат...?
Доказ за постоењето на љубовта би можел да се земе и барем еден пример во кој што очигледно е дека таа постоела. Нема таков доказ?
Во културни земји, дискутантот би се повлекол пред фактите :) Ал пошо знам дека нема тоа да го сториш, а чудно - не ме пипна кога спомнав термин НАУКА; ќе ти го цитирам Жан Митрев:

"Постои момент кога само пациентот и Бог одлучуваат што понатаму"
- за кардио операциите.

Фала.

Serpico

Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
kakov bil prviot covek?maz ili zena?crnec ili belec?kakov e gospod?crnec ili belec?maz ili zena?dete ili vozrasen?
odgovorete mi soodvetno na ovie prasanja i vetuvam deka odma ke pocnam da veruvam vo Nego!
pozdrav
Жена, црнец.

Ајде, почни....

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
se gleda si duhovno nastroen stom mi davas vakov odgovor
stvarno duhovito
a oti kedev ne pobedi na izborite za pretsedatel koa e tolkav vernik?oti gospod ne mu pomogna?
greska moja
Оти Жан Митрев и Сашко Кедев НЕ се истата личност.

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
Немора да го видиш со свои очи да знаеш дека постои.
Како ќе бидеш сигурен дека не халуцинираш?
Доволно е да постои цврст доказ за тоа.
За љубовта постои. А за господ...?
-Точно.
-Претпоставувам дека доказот дека љубовта постои,е самото чувство што некој го имал дека љуби и дека е љубен.Има доказ дека некој сакал.Инаку,кој друг доказ би бил тој,сепак љубовта не е физички видлива.
-А,истото е и со Господ.Знаеш зошто?Еве вака: Секој човек,кој не сакал никогаш во животот,и не почувствувал љубов,вели дека вистинска љубов не постои.Значи,така ќе биде се до оној ден,кога тој ќе го отвори срцето да сака и биде сакан.И тек тогаш,ке разбере дека љубовта му била пред очи.А,ако не го отвори срцето,тогаш никогаш нема да ја спознае,и до крајот на животот,ќе вели дека не постои.Епа,исто е и со Бога.Се додека не го отвориш срцето,да почувствуваш дека Тој всушност постои,ќе велиш дека не постои.исто како со љубовта,сосем исто,нема разлика,збориме за работи невидливи за човечкото око.И,така,и оној што нема да го отвори срцето да сака и да биде сакан,и оној кој нема да го отвори срцето да почувствува дека Бог постои,за него нема да постои ни едното,ни другото.Пак на ова се надоврзуа фактот дека со ваквите работи,умот нема врска.Кога умот би бил потребен за да сакаш или веруваш,досега сите би биле заљубени или верници.Но,ете,срцето е......

Serpico

Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
se gleda si duhovno nastroen stom mi davas vakov odgovor
stvarno duhovito
a oti kedev ne pobedi na izborite za pretsedatel koa e tolkav vernik?oti gospod ne mu pomogna?
greska moja
Оти бог сметаше оти Ќедеф ќе спаси појќе луѓе како доктор, него ли како прецедник :pipi:

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Не,Агора,никој не те тера,ни индиректно.Кој на тебе,сега ти брани на пример,да одиш и да станеш будист или муслиман?Никој.... е штом постои слобода,дури и до тој степен да ја смениш верата,тогаш што понатаму?А за ова со религииве,сметам дека и покрај се,и покрај фактот дека за се има првпат,сметам дека вистинската,без разлика за тебе која е таа,нема да го направи тоа,никогаш,ама баш никогаш......[/quote]
Да бев православен, ќе ми забранеа, или оневозможеа тоа, ќе се трудеа да ми оневозможеа да размислувам правилно, да сакам да бидам атеист или слично...Што значи дека одговорот на тоа прашање е никој?

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
pozdrav
Неможам да ти кажам како Бог изгледа надворешно,и никој нема да ти каже.Никој не Го видел,освен Исус-синот Божји,Кого Го виделе.А,ако на ова прашаш,како верувам,а не Го гледам со очи,прочитај го постот што го напишав кај Аgora,зборувајќи за љубовта и Бог.

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
Да бев православен, ќе ми забранеа, или оневозможеа тоа, ќе се трудеа да ми оневозможеа да размислувам правилно, да сакам да бидам атеист или слично...Што значи дека одговорот на тоа прашање е никој?
-Ова значи дека не си православен,односно крстен во православна црква?Кажи ми за да можам да ти дадам одговор.
Ако си,а не веруваш,тоест си атеист,сам гледаш дека никој не те тера.А ако не си,и прашуваш дали би те терале,одговорт е НЕ,затоа што тоа никогаш не се случило и нема да се случи.

Kajgana Shop

На врв Bottom