Докажете дека Господ (не) постои

Член од
8 декември 2007
Мислења
254
Поени од реакции
9
ха ха ха ха ондак скузи:smir:
го чекам јас Мак.Корен да ми се искаже за ГИ. Христос што му значи
Dobro tuka sum! Mislev deka se safrkavas, no izgleda si ozbilen. No,dali ce ima nekoja cel mojot odgovor? Ti izgleda si se odrekol od svoite koreni i vera,pa zatoa si pomisliv deka mojot odgovor ke bide samo zaludno objasuvanje.No dobro. Da ja zadovolam tvojata zaenteresiranost,i ako sum na moeto mislewe deka ke go izvitoperis za da povtorno repliciras. GIH-e Gospod Isus Hristos.Poveli! Se izvinuvam pravoslaven zbor (CRKOVEN za da ti dadan pogolema cest):smir: POVELITE!

С

Сатори

Гостин
~*~

Луѓе што само наоѓате било кои причини само да кажете дека Бог непостои?! Ако Тој непостоел кој ќе го создал светов, кој ќе не создал нас?! Кој умрел за нас?! Кој не засакал нас?! Кој страдал за нас?! Кој не возљуби?! Не наоѓајте само глупи причини да докажете дека Бог непостои, тоа е апсурд!!!
Претпоставувам тоа само го викаме зашто се плашиме да утврдиме и да кажеме дека Бог стварно постои?! :smir:
Сории срц, ама не можам да се сложам со тебе за теоријава.
Мислам дека науката одамна докажа дека човекот не падна на Земјава од небо, ниту таа се создаде во седум дена.

Крајно ... таквите кои на времето проповедаа нешто што денес се гледа како вистина ги палеа, ги бесеа, дури и на гилотина главите им ги сечеа што во никој случај не може да биде напредок на човекот.

А да ... жените кои мислеа со своја глава ги нарекуваа вештици.
(Тоа никад нема да го преболам :( )

Член од
8 декември 2007
Мислења
254
Поени од реакции
9
Мислам дека науката одамна докажа дека човекот не падна на Земјава од небо, ниту таа се создаде во седум дена.

Крајно ... таквите кои на времето проповедаа нешто што денес се гледа како вистина ги палеа, ги бесеа, дури и на гилотина главите им ги сечеа што во никој случај не може да биде напредок на човекот.

Сориии маче! Дај ми го доказот.Не,само теорија. Науката та науката докажа. Каде?

А за вештерки хмм.. Треба нешто отпозади да ти виси. Де, на метла мислам.

С

Сатори

Гостин
~*~

Сориии маче! Дај ми го доказот.Не,само теорија. Науката та науката докажа. Каде?

Океј ... просвели ме (сатори) и објасни ми како светов е создаден за 7 дена?

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702

prejudice at its worst................c, c, c, c......

a za dokazi, majko mila, site placete DOKAZI!DOKAZI! Citni malku povise, prosiri si go pogledot, previse se naucnite dostignuvanja za da se opsuvaat ovde

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Dobro tuka sum! Mislev deka se safrkavas, no izgleda si ozbilen. No,dali ce ima nekoja cel mojot odgovor? Ti izgleda si se odrekol od svoite koreni i vera,pa zatoa si pomisliv deka mojot odgovor ke bide samo zaludno objasuvanje.No dobro. Da ja zadovolam tvojata zaenteresiranost,i ako sum na moeto mislewe deka ke go izvitoperis za da povtorno repliciras. GIH-e Gospod Isus Hristos.Poveli! Se izvinuvam pravoslaven zbor (CRKOVEN za da ti dadan pogolema cest):smir: POVELITE!
ха ха ова и мислев

добро бе темава е за да разјаснеме дали постои Господ или не, ако за тебе Господ е Исус Христос, што се мачиш да објаснуваш дали постои Господ.... Исус постоел.

Член од
3 декември 2007
Мислења
2.681
Поени од реакции
182
Нема да дадам мој одговор но ќе го цитирам Маc кој го постираше ова во друг контекст, но сепак тука можеби ќе даде одговор или ќе постави други прашања :icon_mrgr
Пеер може ли вака....Ова е најтешкото прашање на светот:
Ако господ е семоќен,дали може да напраи камен толку тежок што ни сам нема да може да го дигне>>>?

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566

Добро, како може да го земате делот со 7 дена како аргумент за непостењето на Бог? Па зарем не е доволно јасно дека тоа е метафора? Зарем не може она и би светлина, да биде рецимо The Big Bang?
Библијата и верата во Господ не се косат особено со науката. Всушност, да се гледа од научен аспект на книга која проповеда нешто поинакво (и поголемо) е мешање на apples and oranges.
Дали ти кога читаш поезија размислуваш за бројот на директни предмети, за застапеноста на епитети и ономатопеи итн. или ја чувствуваш? Дали е вредноста на песните на Лорка во употребата на минато свршено време кое преоѓа во идно прекажано и што ти ја знам, или во емоцијата која знае да ја пренесе? Да, можеби ги содржат и тие граматички форми и изразни средства. Но, нивната вредност е во она другото.Така е и со верата. Има екстра елементи кои науката е преуска да ги инкорпорира.
Ќе повторам... Смешно е да се гледа така буквално на тие делови од Библијата.
А за вештерките...Не е Бог крив за тоа.Крива е извитоперената свест и желбата за моќ кај луѓето. Истата е крива и за сечењето на клиторис во Африка, и за масакрите во школите,и за геноцидот на Евреите, и за сите човечки зла.
Кога тие што ги палеле жените, би биле вистински верници кои добро ја имаат прочитано Библијата, не би ставале никој на клада in the first place.

С

Сатори

Гостин
~*~

Добро, како може да го земате делот со 7 дена како аргумент за непостењето на Бог? Па зарем не е доволно јасно дека тоа е метафора? Зарем не може она и би светлина, да биде рецимо The Big Bang?
Библијата и верата во Господ не се косат особено со науката. Всушност, да се гледа од научен аспект на книга која проповеда нешто поинакво (и поголемо) е мешање на apples and oranges.
Дали ти кога читаш поезија размислуваш за бројот на директни предмети, за застапеноста на епитети и ономатопеи итн. или ја чувствуваш? Дали е вредноста на песните на Лорка во употребата на минато свршено време кое преоѓа во идно прекажано и што ти ја знам, или во емоцијата која знае да ја пренесе? Да, можеби ги содржат и тие граматички форми и изразни средства. Но, нивната вредност е во она другото.Така е и со верата. Има екстра елементи кои науката е преуска да ги инкорпорира.
Ќе повторам... Смешно е да се гледа така буквално на тие делови од Библијата.
А за вештерките...Не е Бог крив за тоа.Крива е извитоперената свест и желбата за моќ кај луѓето. Истата е крива и за сечењето на клиторис во Африка, и за масакрите во школите,и за геноцидот на Евреите, и за сите човечки зла.
Кога тие што ги палеле жените, би биле вистински верници кои добро ја имаат прочитано Библијата, не би ставале никој на клада in the first place.
Буквалистички пристап да или не, во ниту еден случај не може да се поврзе со верувањето во нешто што според мене е само уште еден начин за масовно контролирање.
Верувам дека човекот во текот на својата еволуција, веројатно, по некоја случајност, дошол до точката за да може да се ослободи од догмите кои што „сам на себе“ си ги нафрлил.

Да живеевме сите во камено доба сега ќе бевме убедени дека треба да им се молиме на Сонцето и ѕвездите, па што, сега некој да го слушне тоа уверување ќе го смета за смешно и крајно детско ... споредбава ја правам само за да го доловам човечкиот развој со текот на вековите.

Тоа што Исус го проповедал е уште една фаза и стапка на тоа каде сме денес, но по сите закони на физиката, едноставно малку ми е нелогично да верувам во нешто наречено Бог само затоа што традицијата и општеството во кое живеам така ми налага.
Можеби, којзнае, да сум имала можност сама да ги избирам работите сега ќе сум била верник, а не атеист.

Додека доказите, кои што се бараат и од двете страни никогаш нема да послужат како некоја цврста основа, првенствено затоа што верата сама по себе не бара докази туку верба.
Некои луѓе тоа го можат, некои не.

Повторно и се враќаме на индивидуалистичкиот преглед на работите и на перцепцијата која што зависи од личност до личност.
Јас радо би верувала во себе и моите можности, во општеството со сите негови правила и во луѓето околу мене како суштества со кои што сум во постојана интеракција, него во нешто што бара од мене слепо да верувам во него.Не сум тој тип на човек кој слепо или барем делумно верува во работите.

Додека поезијата која што погоре ја спомна, тоа е нешто што го имаш на хартија, да исто како и Библијата, со својата вредност и со своите метафори, но сите ние различно толкуваме два различни стиха, небитно дали ќе ги извадиш од некое Евангелие или од поезијата на Жак Превер.:smir:

R

reactive89

Гостин
Луѓе, дали вие со сето ова ми викате оти Библијата е само една лажна книга која само измислува стории?! - Како и да е јас не би се согласил дека таа е лажна книга која не опишува ниту една вистина!!!
Зашто самиот Бог во неа има кажано, цитирам: Моите зборови се запишани тука и тие се вистина, Јас им дадов на мисли што да пишуваат тие кои ја пишувале книгата!!! - Епа сеа, кажете ми дека тоа е лага?!

А, Лејди ако сакаш подетално за 7те дена, земи ја Библијата отворија (не само да фаќа прашина некаде во некоја полица) и како Света и Вистинска книга ќе ти каже подетално како сето тоа се случуваше за 7дена, отвори во првата книга Мојсеева односно Битие, и прочитај, таму има доволна историја за постоењето на човештвото, создавањето на светов итн.

И ве молам, не кажувајте дека Библијата е само една книга како и сите други и дека се состои само од лажни стории! :smir:

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
И ве молам, не кажувајте дека Библијата е само една книга како и сите други и дека се состои само од лажни стории! :smir:
Се состои од половични стории, само 4 евангелија а 12 апостоли КАКО ???

R

reactive89

Гостин
Се состои од половични стории, само 4 евангелија а 12 апостоли КАКО ???
Истражувај ги сториите малку повеќе и ќе видиш оти има повеќе од потребното, можеби на изглед ти личат половични, но со повеќе истражување на текстот ќе го сфатиш целосно текстот што сака да каже!

А, за тоа што викаш ти 4 евангелија а 12 апостоли како?!
А да те прашам нешто тебе; Во Македонија имаш 2 000 000 луѓе, а колку писатели имаш?!
Или да земеме пример, во еден средно школски клас имаш 30 души, а ни пола од нив не одат на факултет односно немаат поени за да отидат, како е можно тоа?! Дали тогаш образованието е утнато?!

Ме сфаќаш што сакам да кажам?!

Значи заклучок, 4ри евангелија (Матеј, Марко, Лука, Јован) од 12 ученици... неможат сите да пишуваат свои евангелија, значи овие биле одбрани, и ти ако ги читаш тие евангелија ќе видиш во нив дека се работи за се', за живото на Исус, за 12те апостоли, и за многу други работи... значи опишано е се'!

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Во Македонија имаш 2 000 000 000 луѓе, а колку писатели имаш?! 4ри евангелија (Матеј, Марко, Лука, Јован) од 12 ученици... неможат сите да пишуваат свои евангелија, значи овие биле одбрани, и ти ако ги читаш тие евангелија ќе видиш во нив дека се работи за се', за живото на Исус, за 12те апостоли, и за многу други работи... значи опишано е се'!
И Јуда Искариот пишал.

туку за болдираното .... претера малце со нулите или ????

R

reactive89

Гостин
И Јуда Искариот пишал.

туку за болдираното .... претера малце со нулите или ????
Вишок нули... хаха, успан сум бе уште не замеравај, хаха

Иначе кај пишува дека Јуда Искариот пишал евангелие?! Јас не познавам никаква таква информација дека Јуда Искариот пишал евангелие...
Да имаше он, во Библијата сигурен сум дека ќе имало Евангелие по Јуда Искариот!

Kajgana Shop

На врв Bottom