Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Па сеа види, колку пари толку музика. Ама му доаѓа негде 120 гига = 120х2.5 у евра
Ама затоа било кој виндоус се подига за помалку од 10 секунди, за линкус да не праиме муабет.
Немој да збориш на памет. Каде има 120гб ССД за 120 евра?? Патриот Инферно, во Мебиус 64 гб = 8100. И не, не подига Виндоус за помалце од 10 секунди него за 15 најмалце во просек.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Немој да збориш на памет. Каде има 120гб ССД за 120 евра?? Патриот Инферно, во Мебиус 64 гб = 8100. И не, не подига Виндоус за помалце од 10 секунди него за 15 најмалце во просек.
Дечкото направи математичка равенка т.е. еден гига = 2.5 евра (120 х 2.5) што би дошло 300 евра за 120 гига.

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Se naoga i za poeftino na primer 64 gb okolu 5000 den ama sepak toa e premalku za za da stavis OS,driveri, i nekoja igra na primer, ne se isplati vo nieden slucaj celo vreme ke brisis nesto za da stavis nesto novo. E sea toj od 120GB moze da pomine ama sepak taa cenata e sekogas problem barem kaj nas vo mk ogin i plamen e ne se isplati za 20 sekundi poveke sto ke pocekas :)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Се наоѓа ама не во продавница, јас имам такво. И да, не е само за чекањето на бут ап, све е многу побрзо. Најдобар можен апгрејд што сум направил во животот.

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
120x2.5 = 120?

И подига видноус за 9 секунди пошо го иам видено тоа со мои очи.
Тазе инсталиран win7, на i7, 8gb ddr3 2 x gtx 465, 250 gb samsung ssd 4TB caviar black

--- надополнето ---

Зависи за шо користиш, повеќето од игрите се ставаат во рам, такада стандарден хард и 8 гига рам = солид стејт, споричок ќе ти биде само лоудингот.

ССД поише врши работа за луѓе шо спијат на фотошоп, кјубејз, и слични стварчичи шо активно влечат ствари од хард диск.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
120x2.5 = 120?

И подига видноус за 9 секунди пошо го иам видено тоа со мои очи.
Тазе инсталиран win7, на i7, 8gb ddr3 2 x gtx 465, 250 gb samsung ssd 4TB caviar black

--- надополнето ---

Зависи за шо користиш, повеќето од игрите се ставаат во рам, такада стандарден хард и 8 гига рам = солид стејт, споричок ќе ти биде само лоудингот.

ССД поише врши работа за луѓе шо спијат на фотошоп, кјубејз, и слични стварчичи шо активно влечат ствари од хард диск.
Tие магични 9 секунди се слуајчност, и тазе инсталиран Виндоус може да направи разлика. Сепак просекот е 15 секунди дури и за најдобрите ссд дискови. Crucial C300, Ocz Vertex2, Corsair Force итн. Кој модел го виде ти со свои очи, и кој е тој модел Кавиер Блек од 4тб??

Друго, не е точно дека е исто да се игра на стандарден хард со ссд, да разлика не е голема но некои игри имаат огромно подобрување со ССД диск наместо механички, пример Арма 2 или пак Метро 2033 (во минималните фремови)

Трето, ССД дисковите се многу повеќе него само бут ап, тоа е минорната придобивка. Најголемите придобивки се мултитаскнигот и моменталното отварање на било што и да отвориш. Пример кај мене Аутокад се уклучува за некои 1.5 сец. Фотошоп? 2.5 снимените прозори од последното сурфање, поготово оние преполни со текст или флеш анимации се потополно спремни за работа за само неколку секунди доколку интернетот во тој моментот е добар. Значи што и да правиш завршува моментално никакво чекање нема, а тоа со бут апот е само една ситница.

Иначе извини не видов дека во твојот прв посt си напишал 120 x2.5

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
За игрите, затоа реков повеќето, има некои шо имаат смотан енџин и не фрлаат се у рам.
Инаку реално глеано, ссд вреди за парите, поише работа ќе си завршиш да пукнеш ссд него нијанса појак процесор а ќе ги фрлиш истите пари.
+ И да имаш потреба од голем пејџ фајл, ссд ќе работи горе доле брзо колку рамот. коа ќе вииш, практично со ссд имаш 200 гига рам ебаго.. :)

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
За игрите, затоа реков повеќето, има некои шо имаат смотан енџин и не фрлаат се у рам.
Инаку реално глеано, ссд вреди за парите, поише работа ќе си завршиш да пукнеш ссд него нијанса појак процесор а ќе ги фрлиш истите пари.
+ И да имаш потреба од голем пејџ фајл, ссд ќе работи горе доле брзо колку рамот. коа ќе вииш, практично со ссд имаш 200 гига рам ебаго.. :)
nikoj ne gi osporuva performansite na SSD drajvovite samo ostanuva faktot deka za 8000 den 64 GB e premalku CENA/PERFORMANSI odnosmo gigabajti, neli e taka.So poprvo da pravam so 64 GB

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
nikoj ne gi osporuva performansite na SSD drajvovite samo ostanuva faktot deka za 8000 den 64 GB e premalku CENA/PERFORMANSI odnosmo gigabajti, neli e taka.So poprvo da pravam so 64 GB
Инсталираш Виндоус и 10-на програми а за строејџ маш посебен диск, ете што :)

@ Donjas, Најбрзиот ССД не е ни 1/2 брз колку рам меморијата.

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Инсталираш Виндоус и 10-на програми а за строејџ маш посебен диск, ете што :)

@ Donjas, Најбрзиот ССД не е ни 1/2 брз колку рам меморијата.
Da nadopolnam 8000 SSD, 3000 Hard = 11000 den ke moram da recam ta ci nonen i hard i SSD i sve :P mnogu pari se za hard disk ne mi smeta tolku sto ke pocekam malce.Sepak zboram za mene neznam za drugite :)

Zombie

...resistance is futile...
Член од
2 февруари 2008
Мислења
388
Поени од реакции
46
Ај малце помош за избор на матична...
Цена: 10 / 12 000ден.
МОРА да е на x58 чипсет,
пожелно е да има поддршка за USB3.0
Да има tripple channel RAM
да има солидна звучна (најмалце 5.1)
-------------------------------------------------------------

склапам ново писи, и сеа за сеа иам HD5870, 1T WD CaviarBlack, CM Silent Pro M 700w, Corsair 6GB (3x 2GB) DDR3 1600MHz Dominator 8-8-8-24, и се мислам да му го зеам на тој на пазар3 i7 980x шо го дава за 25000...

со оглед на тоа што имам, и што ми треба, кажете некоја идеја за матична, а може и за ССД... и ако видел некој некаде поевтино од вообичаено, добро би ми дошла таа информација...
Меѓу другото ако има некој нешо да понуди, дали на старо, дали дилерски цени или како и да е... добредојден е =)))

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Da nadopolnam 8000 SSD, 3000 Hard = 11000 den ke moram da recam ta ci nonen i hard i SSD i sve :P mnogu pari se za hard disk ne mi smeta tolku sto ke pocekam malce.Sepak zboram za mene neznam za drugite :)
Вака сеа малце од друг аспект да ја поглeднеме проблематиката. Колку пари давате во просек за графички карти?? еве нека биде 150 евра некој просек (за нова машина)

Е сега даваш 150 евра за нешто од кое имаш бенефит само кога играш игри што е некои си 15% од времето кога си на пс, преку сила ако воопшто играш.

Додека пак со ССД нон стоп профитираш од перформансите, што и да правиш бидејќи оперативниот систем е на него, тоа не морам да ти го објасувам нели. Истово важи и за мониторите и бенефитот од истите ама на кого да му докажеш, ке земат машина од 1500 евра во комбинација со Самсунг од 100 евра ака цртани филмови боја/контраст. Значи, џабе ти е процесор од 200 евра кога хардот е едно 500 пати поспор од него, т.е. на кратко џабе звер машина ако немаш ссд, ако сакаш да осетиш што е апгрејд купи ССД, и јас бев скептичен и исто така размислував до душа малце и цената ме кочеше но тоа е единствениот вистински апгредјг во поглед на перформанси, кога првпат седнав едно 15 минути у збунка бев :)

Еве :)

--- надополнето ---

Ај малце помош за избор на матична...
Цена: 10 / 12 000ден.
МОРА да е на x58 чипсет,
пожелно е да има поддршка за USB3.0
Да има tripple channel RAM
да има солидна звучна (најмалце 5.1)

склапам ново писи, и сеа за сеа иам HD5870, 1T WD CaviarBlack, CM Silent Pro M 700w, Corsair 6GB (3x 2GB) DDR3 1600MHz Dominator 8-8-8-24, и се мислам да му го зеам на тој на пазар3 i7 980x шо го дава за 25000...

со оглед на тоа што имам, и што ми треба, кажете некоја идеја за матична, а може и за ССД... и ако видел некој некаде поевтино од вообичаено, добро би ми дошла таа информација...
Меѓу другото ако има некој нешо да понуди, дали на старо, дали дилерски цени или како и да е... добредојден е =)))

1 Карта ќе користиш или ќе идеш на Кросфајр? ако идеш на една карта заборави го и7 980x, друго сите плочи на X58 чипсет се добри, моја препоракa би ти била некоја од Гигабјт X58 UD5 или Асус P6T на пример. Јас бидејќи ке зимам побрзо можам да ти го продадам моето ССД ако ти се чека некоја недела :)

?

..........

Гостин
Psyside е во право. ако хардискот е дрво, џабе меморија 1333 мхз па и 12 гига нека се, џабе процесор од 300 евра ако хд е дрво..:toe:

--- надополнето ---

Имам хд стар три години од 160г, форматиран е најмалку 30 пати, работен е максимално, и почна да гребе грр гррр :) .........дрво:toe:

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Вака сеа малце од друг аспект да ја поглeднеме проблематиката. Колку пари давате во просек за графички карти?? еве нека биде 150 евра некој просек (за нова машина)

Е сега даваш 150 евра за нешто од кое имаш бенефит само кога играш игри што е некои си 15% од времето кога си на пс, преку сила ако воопшто играш.

Додека пак со ССД нон стоп профитираш од перформансите, што и да правиш бидејќи оперативниот систем е на него, тоа не морам да ти го објасувам нели. Истово важи и за мониторите и бенефитот од истите ама на кого да му докажеш, ке земат машина од 1500 евра во комбинација со Самсунг од 100 евра ака цртани филмови боја/контраст. Значи, џабе ти е процесор од 200 евра кога хардот е едно 500 пати поспор од него, т.е. на кратко џабе звер машина ако немаш ссд, ако сакаш да осетиш што е апгрејд купи ССД, и јас бев скептичен и исто така размислував до душа малце и цената ме кочеше но тоа е единствениот вистински апгредјг во поглед на перформанси, кога првпат седнав едно 15 минути у збунка бев :)

Еве :)

--- надополнето ---

1 Карта ќе користиш или ќе идеш на Кросфајр? ако идеш на една карта заборави го и7 980x, друго сите плочи на X58 чипсет се добри, моја препоракa би ти била некоја од Гигабјт X58 UD5 или Асус P6T на пример. Јас бидејќи ке зимам побрзо можам да ти го продадам моето ССД ако ти се чека некоја недела :)
Абе го испофали хардот, и во ист пост го шиткаш :pos:

Што ќе зимаш?

Kajgana Shop

На врв Bottom