Многу кажувања , многу полемики...
Јас се обидов да ја најдам поврзаноста на Нибиру со Библијата, доколку се согласиме дека со доаѓање на Планетата x ќе се случат драстични промени на земјата:
Исаија 13.5
Од далечен крај, од границите на небото доаѓаат тие, Господ и оружјата на Неговиот гнев, за да ја погубат целата земја.
Откровение 6.12-15
......., и се збидна голем земјотрес; и сонцето поцрне како вреќа од кострет, а целата месечина стана како крв,
13 и небесните ѕвезди паднаа на земјата, како што смоквата ги стресува своите незрели плодови, кога ќе ја затресе силен ветер;
14 и небото се истрга како книга што се свиткува; и сите гори и сите острови се поместија од своите места.
Numerology
In numerology every number has a corresponding letter associated with it.
The date 12-21-12 reads as, A-B-B-A-A-B. When you consider that the Hebrew language is read from right to left, this date would read BA ABBA.
The Hebrew translation for BA ABBA is
"Father comes / is coming"
НАСА-предвиђа да ће Сунце и обрнуто сопствени магнетни полови током 2012, као резултат постизања краја текуће 11-годишњи циклус пега. Неки верују да ће ово појачају ефекти успорења магнетног поља на Земљи, као и штетних наелектрисаних честица Проклет од сунца би лакше продиру атмосферу земље.
The Vatican holds very closely to the Prophecy of St. Malachy. This Medieval Monk had detailed visions of 112 Popes until Doomsday, also known as The Biblical Apocalypse. The current Pope, Benedict XVI is the 111th named Pope, only one Pope remains.
Повољан година 2012 назначено у календару Дугог бројања осветљава чињеницу да Прецессионал кретање Зимски солстициј Сунца ће постепено довести своју позицију у складу са самом центру наше галаксије. За Маје, ово је као последњи потез поноћи Дочек Нове године, само у 2012 Нова година је Нова Година Галактичка 26.000 соларних година. Галактичка сат ће бити на нулту тачку и нови Прецессионал Циклус ће почети.