Дали господ го создал човекот, или човекот го создал господ?

• Креатор на темата Креатор на темата OFcp&&&
  • Време на започнување Време на започнување

Дали господ го создал човекот, или човекот го создал господ?

• Вкупно гласачи
    236
Постоењето на Бог не се докажува по пат на гласање. Јас можам да викнам 4 другари и да гласаме дали ти постоиш. Ако тројца од нас дигнат рака дека ти не постои, а двајца дека ти постоиш, дали тоа значи дека ти не постоиш?

:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

Јас ги создадов и Човекот и Господ!

Кој сум јас?

Види аватар...

Стражарска кула е прирачник за Јеховини сведоци..Чорбаџија ни од далеку не асоцира на такво нешто..
Инаку немора да ја бараш сами може да ти се појават на вратата...Упорни во идејата дека светото тројство е измислица..А може да ја добиеш и "Разбуди се"...
Ако сакаш да одиш таму повели..сепак не би ти препорачал..
http://www.watchtower.org/e/publications/index.htm

Стражарска кула е прирачник за Јеховини сведоци..Чорбаџија ни од далеку не асоцира на такво нешто..
Инаку немора да ја бараш сами може да ти се појават на вратата...Упорни во идејата дека светото тројство е измислица..
А може да ја добиеш и "Разбуди се"...
Ако сакаш да отиш таму повели..сепак не би ти препорачал..
http://www.watchtower.org/e/publications/index.htm

Мене пак ми личи на Јеховин сведок , упорен е како нив :pos2: , плус ги циира ак оне се лажам ..

Можеби ќе ни каже , што е ? А , Чорбаџи ??

Погрешно! Книга на пророкот Илија НЕ ПОСТОИ во Библијата. Тоа беше само трик прашање за да видам дали си ја прочитал барем содржината на Библијата. :smir:
Затоа те молам воздржи се од критикување на истата.

Ок, за разлика од тебе јас ја немам прочитано библијата троцифрен број пати. Ја имам само еднаш и сигурно пред 5-6 години. А и не ни ме интересирало нешто од нејзе за да ми влезе во глава.

Не ми одговори на неколку мои прашања од претходната страница. Па ќе те замолам да одговориш.
Ако можеш, секако!

Илустрација:

Замислете си дека се шетате сами во шума. Одеднаш здогледувате огромна куќа на 3 спрата, убаво стокмена и опремена за живеење.
Што си претпоставувате:

a) Куќата се самосоздала со самоорганизирање на локалните дрва и други материјали.

б) Некој Градител (гредежна фирма) ја изградил куќата.

Јас гласам под б, а вие? :)

Veruvam vo se sto moze da bide dokazano. Pokazete mi go Gospod i ke veruvam vo nego, do togas veruvam vo fakti. Zatoa definitivno "covekot go sozdal gospod"

Veruvam vo se sto moze da bide dokazano. Pokazete mi go Gospod i ke veruvam vo nego, do togas veruvam vo fakti. Zatoa definitivno "covekot go sozdal gospod"

Пред да искажеш уште еден ваков став, би навел неколку реченици.
Во православието, кога телото ќе се упокои (просто кажано-умре) душата/духот човеков треба да „помине„ одредена процедура. Во склоп од таа процедура, на 3-от, 7-от (9-от) и 40-от ден, душата/духот треба да се сретне со Христа и душата на секоја средба со Него треба да Му се поклони и да Му поднесе сметка за тоа како го потрошила времето во овоземниот живот.
И сега, би те прашал: што ти, лично, би Му кажал на Христа при таа неизбежна средба? Дека во Него ќе поверуваш кога ќе Го видиш? Нема ли малку да биде предоцна за секоја можност за „поверување по видување?„

Пред да искажеш уште еден ваков став, би навел неколку реченици.
Во православието, кога телото ќе се упокои (просто кажано-умре) душата/духот човеков треба да „помине„ одредена процедура. Во склоп од таа процедура, на 3-от, 7-от (9-от) и 40-от ден, душата/духот треба да се сретне со Христа и душата на секоја средба со Него треба да Му се поклони и да Му поднесе сметка за тоа како го потрошила времето во овоземниот живот.
И сега, би те прашал: што ти, лично, би Му кажал на Христа при таа неизбежна средба? Дека во Него ќе поверуваш кога ќе Го видиш? Нема ли малку да биде предоцна за секоја можност за „поверување по видување?„
Јас сум господар на себе и ни на крај памет не ми е да му се клањам на некого а не пак да му полагам сметка, особено на вештачки створени авторитети, и зошто да не верувам дека Исус постоел, тоа никој не го оспорува, како и секој нормален човек постоел се родил, потрошил неколку години под ова сонце и тоа тие тоа, но да верувам во тоа што му го препишуваат ни на крај памет не ми е.

Јас сум господар на себе и ни на крај памет не ми е да му се клањам на некого а не пак да му полагам сметка, особено на вештачки створени авторитети, и зошто да не верувам дека Исус постоел, тоа никој не го оспорува, како и секој нормален човек постоел се родил, потрошил неколку години под ова сонце и тоа тие тоа, но да верувам во тоа што му го препишуваат ни на крај памет не ми е.

Изборот во „верувањето„ или „неверувањето“ е секогаш личен, како што се лични и последиците од тој избор.

Ти веруваш дека господ постои?
Епа јас не верувам дека тој постои,јас ЗНАМ дека тој не постои.

Патот до верувањата е лесен и краток,а патот до знаењата е те=ок и долг...

Не треба да ме жалите затоа што јас само размислувам логички,и сакам да знам,а не да верувам.
Кажими ти други причини поради кои неможеш научно да докажеш дека тој постои,освен дека не постои?
лол човеков колку е забеган :pos2::pos2::pos2:, па да ти кажам искрено пријателе за жалење си :tapp: ...
што значи целиот твој живот го поминуваш логички :smeshko:
незнам треба многу да се дискутира со тебе за да сватиш дека Господ го создал на човекот а не човекот, по што човекот еден ден нема да го има !:star:

Напишано од OFcp&&&
Ти веруваш дека господ постои?
Епа јас не верувам дека тој постои,јас ЗНАМ дека тој не постои.

Не, туку ти ВЕРУВАШ дека Господ не постои, а јас ЗНАМ дека Тој постои :)

Не, туку ти ВЕРУВАШ дека Господ не постои, а јас ЗНАМ дека Тој постои :)

Кафе да не сте пиеле заедно што си толку сигурен?

Ако постои ДОКАЖИ.

Не ја тупи со тие илустративните примери оти едно е часовник и куќа, а друго е човек.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom