Набројте барем пет нешта за кои сте благодарни на Господ

Прочитав дека во повеќето од мислењата е набројано за кои работи сме му "благодарни" на Бога. Како може тие работи да се припишуваат на толку апстрактен поим??!!! Ако некој пријател или човек ти направи некое добро дело, ти ќе му заблагодариш него - ама тој вистина постои во реалноста (го гледаме дека вистина постои). За тоа што му се забалгодаруваат на Господ за покривот на главата: Некој се мачел да заработи за да ја направи ќуќата во која живееме, а ние не му се заблагодаруваме него, туку на Господ. Не можам да сфатам како размислуваат некои луѓе.

Фала Богу дека треба да им се каже благодарам на луѓето што ни помагаат, ни служат и тн.Ама првенствено, мислам во срцето треба да се биде благодарен на Господ. Кој ги создал тие луЃе ?

Фала Богу дека треба да им се каже благодарам на луѓето што ни помагаат, ни служат и тн.Ама првенствено, мислам во срцето треба да се биде благодарен на Господ. Кој ги создал тие луЃе ?

Па.... има една работа што ја прават луѓето... мислам дека се викаше СЕКС

Па.... има една работа што ја прават луѓето... мислам дека се викаше СЕКС

Што сакаш да кажеш со тоа? Ќе одам офф-топик сега.Господ штом одредил човекот да биде полово создание, тогаш и сексот е благословен (ако не е блудство, прељуба, хомосексуалност, инцест). Ова со благословот и сексот на некој можеби нема да му одат заедно во иста реченица, ама така е.

Зошто секогаш мора на тие прашања како "Кој ги создал луѓето" да одговараме со Господ. Зашто секогаш за тие прашања за кои моментално немаме практичен (реален) одговор мора да го користиме Господ?

Зошто секогаш мора на тие прашања како "Кој ги создал луѓето" да одговараме со Господ. Зашто секогаш за тие прашања за кои моментално немаме практичен (реален) одговор мора да го користиме Господ?

Дали веруваш дека се така случајно се создало ? Само од себе ? Или постои Некоја Интелигенција која стои зад целиот дизајн на универзумот ?

Што ме создал
што ми дал слободна воља сам да си го кројам животот
што пострадал за мене на крстот
што е семилостив и ми простува покрај моето постојано грешење
и што ме создал како македонец

Covece imaj milost sakash da me umresh od smeenje!
Ako si se rodel kako Germanec toa znaci deka Bog te mrazi? :pos2:

A zosto pa za se mora da imame realen odgovor? Ili da kazam poprecizno racionalen? Zosto tolku da se plasime od neracionalnoto, nerazbirlivoto, pa da go razlozuvame vo epruveti, reaktori i sto uste ne? Mozebi ... zasto sakame da gospodarime, a za da gospodarime, treba da gi znaeme slabostite i zakonite - da gi ZNAEME.

Blagodarnost za se! Vo vrska so seksot kako prirodna pojava e blagosloven samo vo slucaj na rozba, koga se raboti za nasedstvo. Postojat premnogu perverzii vo vrska so tie raboti potrebno e malku trezvenoumii a osobeno do maskite vnimanajte kade go frlate semeto! Mnogu e pitno koga Gospod ke ti dade talant da znaes pravilno da go iskoristis preumnozis i kako blagodarnost povtorno da mu go vratis, bidejki toj ti go dadei e kulturno i covecki toa sto ti e dadeno da go vratis ili da go opravdas.
Mislam deka realniot odgovor e potreben, sekoe prasanje zasluzuva odgovor, bez razlika od kojai da bilo oblas ili struka. najvazno e blagodarenjeto, kako preduslov za ponatamosna sorabotka (zaednicarenje), ne samo so Bog tuku i so blizniot onoj sto e do tebe.

E, i jas ne mozam da sfatam kako nekoi luge razmisluvaat.
Prvo, barem za mene, Bog ne e apstrakten, i vozduhot bil apstrakten, se duri ne sem ja otkrile hemijata i fizikata pa sme bile vo sostojba da go izmerime, pa sme go disele neli?
Toj sto se macel da ja napravi kucata vo koja ziveeme, se macel za da ZARABOTI, ne za ti ili jas da imame topol dom. Na nego mu davas pari, ne blagodarnost. Toa mu bil MOTIVOT, toa i mu go davas. A na kogo si mu blagodaren sto sekoj den te gree Sonceto (e arno de, nekogas e oblacno, ke reces:helou:) sto sekoj den cvetaat drvjata, sto davaat plodovi, zsetvata dava zetva...? Toa ne moze da doslo samo od sebe. No toa e vece dolg muabet... nauka ili vera, hah? Samo edno ke kazam, ako tolku logicnata, "pametna" nauka moze da e tolku drska da tvrdi deka prirodata si postoi sama od sebe - togas taa e najnelogicnata covekova izmislica.
No nemav namera da go dokazuvam Bog. Mnogu pogolemi i pomudri od mene se cini deka ne uspeale vo toa. Zasto Bog ne treba da se dokazuva, treba ili da se veruva ili da ne se veruva. Toa e najgolemiot dokaz. Bidi im blagodaten na lugeto sto ti pravat dobro KiPo1492, toa e doblest. No nemoj da ja potcenuvas uste pogolemata doblest da Mu se bide blagodaren na Onoj Koj Predizvikuva Se da Se Pokrene - BOG. Kolku i da nekogas ne razbirame nekoi raboti... pa i sme Mu luti...

Прочитав дека во повеќето од мислењата е набројано за кои работи сме му "благодарни" на Бога. Како може тие работи да се припишуваат на толку апстрактен поим??!!! Ако некој пријател или човек ти направи некое добро дело, ти ќе му заблагодариш него - ама тој вистина постои во реалноста (го гледаме дека вистина постои). За тоа што му се забалгодаруваат на Господ за покривот на главата: Некој се мачел да заработи за да ја направи ќуќата во која живееме, а ние не му се заблагодаруваме него, туку на Господ. Не можам да сфатам како размислуваат некои луѓе.

E, i jas ne mozam da sfatam kako nekoi luge razmisluvaat.
Prvo, barem za mene, Bog ne e apstrakten, i vozduhot bil apstrakten, se duri ne sem ja otkrile hemijata i fizikata pa sme bile vo sostojba da go izmerime, pa sme go disele neli?
Toj sto se macel da ja napravi kucata vo koja ziveeme, se macel za da ZARABOTI, ne za ti ili jas da imame topol dom. Na nego mu davas pari, ne blagodarnost. Toa mu bil MOTIVOT, toa i mu go davas. A na kogo si mu blagodaren sto sekoj den te gree Sonceto (e arno de, nekogas e oblacno, ke reces:helou:) sto sekoj den cvetaat drvjata, sto davaat plodovi, zsetvata dava zetva...? Toa ne moze da doslo samo od sebe. No toa e vece dolg muabet... nauka ili vera, hah? Samo edno ke kazam, ako tolku logicnata, "pametna" nauka moze da e tolku drska da tvrdi deka prirodata si postoi sama od sebe - togas taa e najnelogicnata covekova izmislica.
No nemav namera da go dokazuvam Bog. Mnogu pogolemi i pomudri od mene se cini deka ne uspeale vo toa. Zasto Bog ne treba da se dokazuva, treba ili da se veruva ili da ne se veruva. Toa e najgolemiot dokaz. Bidi im blagodaten na lugeto sto ti pravat dobro KiPo1492, toa e doblest. No nemoj da ja potcenuvas uste pogolemata doblest da Mu se bide blagodaren na Onoj Koj Predizvikuva Se da Se Pokrene - BOG. Kolku i da nekogas ne razbirame nekoi raboti... pa i sme Mu luti...

Вака не те разбирам прво во ова. Како на тој што се мачи да заработи за да ја направи ќуќата му даваш пари, а не благодарност?! Дедо или татко ти мислел за своите идни поколенија унапред и те обезбедил со ќуќа и ти треба да си благодарен за тоа. Јас огромно ги почитувам луѓето кои ми помагаат во секакви ситуации и ние треба да го градиме животот врз основа на добри дела - треба да си помагаме меѓусебе. Треба да му помогнеме на човекот и да дејствуваме колку што можеме во некои тешки ситуации, а не да велиме Господ ќе му помогне бла бла бла. Ние треба да си помогнеме себеси. Не велам дека науката дава толку точни и прецизни одговори - засега е релативно млада. Штета што религијата се меша во науката за докажување на некои научни работи. Се надевам дека како што науката ни даде одговори за некои прашања тоа ќе го направи во иднината. Човекот треба уште многу да истражува. Јас мислам дека ќе ни се откријат многу работи тогаш кога Човекот ќе почне да "шета" по другите планети и да истражува. За прашањето дали се е создадено само од себе или го создал Бог не можам односно не знам да одговорам. Во тие прашања се вмешува филозофијата, во која исто така и религијата претставува едно филозофско размислување. Но и размислувањата во филозофијата немаат крај - секој филозоф дава свое (различно) мислење.

1.ништо 2.ништо 3.ништо 4.ништо 5.ништо

брат?? :pos2:

женско сум....мислиш дека постои педерастичен сашко шо би се напишал сашенце хахахах
позз

брат?? :pos2:

женско сум....мислиш дека постои педерастичен сашко шо би се напишал сашенце хахахах
позз

па оти да не нема педерастични луге низ Македонија ? затоа се зачудив како можи толку јака работа машко да напиши :smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom