Да токму тоа. Бидејќи реченицата “Dont worry, be happy“ е крајно иронична. Луѓето со ниска интелиганција ќе ја прифатат како таква. А оние другите знаат дека авторот на песната всушност се фрлил од прозор. Исто така неинтелигентните уживаат во песната на Монти Пајтон, “Always look on the bright side of life“ бидејќи не ја сфаќаат иронијата во неа. Песната ја пее Исус распнат на Крст, каде е тука светлата страна на животот.
Рамбо Амадеус во една своја песна ја превртува “Донт вори...“ и ја пее како Don`t happy be worry... и саркастично ја доловува иронијата на текстот. Секако сите овие работи за поголемиот дел од масата се неважни, бидејќи за нив "Don`t worry be happy" e токму тоа... и ништо повеќе. Доволно за да бидат среќни.
Don't Worry, Be Happy
Bobby McFerrin
Here's a little song I wrote
You might want to sing it note for note
Don't worry, be happy
In every life we have some trouble
When you worry you make it double
Don't worry, be happy
Don't worry, be happy now
Oo, oo-oo-oo, oo-oo-oo, oo-oo-oo-oo-oo-oo
Don't worry
Oo-oo-oo-oo-oo-oo-oo
Be happy
Oo-oo-oo-oo-oo
Don't worry, be happy
Ain't got no place to lay your head
Somebody came and took your bed
Don't worry, be happy
The landlord say your rent is late
He may have to litigate
Don't worry, be happy
Look at me, I'm happy
Chorus
Here I Give you my phone number
When you worry, call me, I make you happy
Chorus
Ain't got no cash, ain't got no style
Ain't got no gal to make you smile
But don't worry, be happy
'Cause when you worry, your face will frown
And that will bring everybody down
So don't worry, be happy
Don't worry, be happy now
Chorus
Now there, is this song I wrote
I hope you learned it note for note
Like good little children
Don't worry, be happy
Listen to what I say
In your life expect some trouble
When you worry you make it double
Don't worry, be happy, be happy now
Наречи ме глупав и ниско интелегентен ако сакаш,ама текстов погоре не е ироничен, како прво , музиката е многу ведра и те прави да се чуствуваш убаво и среќно.....кажи кај гледаш ти иронија во овие стихови "Cause when you worry, your face will frown
And that will bring everybody down",,,a , ...додека пак , другата песна коа ти успеа да ја споредиш со оваа, си нема врска, “Always look on the bright side of life“, тука музиката е многу депресивна, ако некогаш си ја слушал , и башка тоа ситховите се многу страшни и не се многу охрабрувачки,...запази само како идат стиховите во оригиналната песна...
Always look on the bright side of death
Just before you draw your terminal breath
ок , тоа е околу песните,
на овој форум имам забележано дека има многу членови кои се јачаат на источна филозофија, и таму има една филозофија, незнам сеа што е како е ,ама и ја знам поентата, се вели дека ако ги отфрлиш сите твои желби и нагони дека така ќе имаш се.
ало еј,па колку помалку посакуваш толку помалку ти треба нешто ,
и нормално ако нешто не ти треба ќе почнеш да се осеќаш среќен со тоа што веќе го имаш.....
арно ама, поентата е следната,....не треба да бидеш поинтелегенте за да имаш ненаситни желби и нагони, а со тоа и понесреќен живот затоа што истите тие желби и нагони не се задоволуваат така едноставно ,
таа источна филозофија која многу често е усмерена кон тоа да се достигне некој душевен мир и да се има среќа во животот, според вашите толкувања излегува дека не учи како да бидеме помалку интелегентни, затоа што само така ќе бидеме среќни.
,
а, како ќе ја бараме среќата во животот, ќе чекаме некој да ни каже дека сме глупи и помалку паметни , и ние тогаш живи да се израдуваме .
цврсто ќе стојам на моето мислење , затоа што факт е тоа дека, ....
не битно дали некој е паметен или глуп или кое ниво на IQ го има,тој сепак може да има ненаситни желби и нагони и визии, кои никогаш нека да се задоволат или исполнат...а со самото тоа ќе го направат да се чуствува несреќно.
заклучок: не е точно тоа дека интелегентните луѓе се понесреќни.