MIKI1
Поставувач на неодговорени прашања.
Кон болтуваното:
- жив ти све, а кој ја ВИДЕЛ еволуцијата? Некој? Кој? Ч. Дарвин?
- мене, фала и слава Богу, многу работи ми се јасни...
- веќе објаснив како. „Без Мене, не можете да направите ништо...„ вели Христос. Воедно, тука е разликата во „менталитетот„ од оние кои веруваат и оние кои не веруваат...
- имам коментар. Реакцијата од попот е последица од нерешвањето на неговите должности кон власта/државата,т.е. неуплаќањето на придонесите кои секој црковен одбор треба да го направи за своите парохиски свештеници/попови. Морам да кажам дека реакцијата од дотичниот поп/свештеник е прилично нервозна и недолична и за верник а не за свештеник, но имам разбирање и за попот: и тој е обичен смртник кој како и било кој друг, реагира на проблем кој е таложен и тековно нерешаван.
П.С. Ова со попот, не е прв а веројатно нема да биде ни последене пат кога македонските пос**ани медиуми., дебело платени „од надвор„, се занимаваат со Црквата само кога таа (Црквата) треба да се исплука со што поголема количина плунка. Ај сега, сетете се и самите: кога последен пат сте прочитале нешто позитивно за МПЦ по нашите медиуми!???[/quote]
Не ми се верува :nesvest: :nesvest:
Па згора на се и го браниш ?!?!
Ај дај ни нешто позитивно?
Мојата одбрана на попот е во моето зарбирање за неговоата состојба. Но реков и тоа дека е недолично за него како свештеник (како и за било кој член во Црквата) да се однесува така како што попот постапил.
Она кое е позитивно во Црквата, најдобро го знаат само поединците кои веќе се членови ви Црквата, како Тело Христово. Оние кои се надвор од Црквата, мислам „надвор„ и физички и духовно, не ја разбираат поставеноста на работите во истата таа Црква. А има што да се каже позитивно, во секој случај. На пример, спасението на душата и можноста таа душа да „заработи„ свое место во Рајот и да го дочека второто Христово доаѓање, е можност само за членовите од таа Црква. Затоа, верните велат дека „надвор од Црквата можеме да имаме се, освен спасение!„ Па сега кој сака-нека повели! Изборот е на располагање и секогаш тој избор е личен, на доброволна основа, без убедувања и без притисоци.