Религија (мајка на незнаењето, илузии и митови)

• Креатор на темата Креатор на темата Kokomal
  • Време на започнување Време на започнување
Jasno e deka nisto ne pocnalo so Bibilijata i Koranot, i pred toa si postoelo civilizacija, si postoel odreden razvitok na taa civilizacija, ama da tvrdis deka umesnosta na plovenje i na pravenje edra e ista so astronomskite istrazuvanje do toa da naucno da se dokaze deka univerzumot se siri, e malku nelogicno. Se znae se so sto treba da raspolaga eden naucnik za da dojde do edno takvo epokalno otkritie, od znaenje do pomosni instrumenti, a toa sigurno go nemale starite civilizacii.
А шо мислиш за цивилизациите на Атлантида и Лемурија,кои пропаднале поради војна?
Они биле мноооогу далеку понапредни и од нашата....

Негде ти напиша не се факај за ситници и глупости...
Не тврдев ништо...само нафрлив примери дека се оди постепено...според можностите на развојот.
Нормално уште од камено доба човекот бил заинтересиран за тоа што го опкружува, и си ги објаснувал работите согласно со неговото ниво на развој.
Ја спомна астрономијата, па ако старите цивилизации не ја проучувале не знам кој, затоа не се чуди што некој и тоа го вметнал во библијата
Mislis deka bile do toj stepen razvieni pa da tvrdat za nacinot na sozdavanje na univerzumot i negovoto sirenje i pritoa toa da go vmetnat vo svetite knigi.

А шо мислиш за цивилизациите на Атлантида и Лемурија,кои пропаднале поради војна?
Они биле мноооогу далеку понапредни и од нашата....
Siguren si?

I herkules bil posilen od supermen, taka?

Siguren si?

I herkules bil posilen od supermen, taka?
Хаха,многу работи на почеток биле смешни,се додека не се потврдиле дека се вистина и им ја затнале муцката на тие кои со подбив ги негирале.
Еве ти и една од нив,негирана лично од нејзиното височество Црквата:
-Земјата не е тркалезна,туку е рамна,и се се врти околу неа,а кој ке рече поинаку,ке го палиме.
Уште некои:
-Човекот никогаш неможе да лета.
-Копјутерите се промашена инвестиција.
....
Има уште многу,само не ми текнуваат во моментов.
Поентата е дека,треба да бидеме отворени кон новите идеи и теории,да ја оставиме конзервативноста зад нас и да,бидејки колку и да звучат глупаво и идиотски на почеток,на крај можеби ке излезе дека се точни.

Mislis deka bile do toj stepen razvieni pa da tvrdat za nacinot na sozdavanje na univerzumot i negovoto sirenje i pritoa toa da go vmetnat vo svetite knigi.
Аман со тоа ширење, кој спомна некакво ширење, кој спомна создавање...
Дадени се само примери за постепеноста на развојот.
А и ти во твојот цитат пишуваш "ние" а не "јас"
ние го шириме...
од каде сега множина?

Еве ти и една од нив,негирана лично од нејзиното височество Црквата:
-Земјата не е тркалезна,туку е рамна,и се се врти околу неа,а кој ке рече поинаку,ке го палиме.
Уште некои:
-Човекот никогаш неможе да лета.
-Копјутерите се промашена инвестиција.
Mnogu ubavo kaza, na Crkvata. Mnogu pati kazav deka inkvizicijata nema nikakvi dopirni tocki so vistinskata religija, iako taa bila instrument na institucijata koja se smetala za religiski, no sepak ja zloupotrebuvala za nejzini politicko-opstestveni celi.

Поентата е дека,треба да бидеме отворени кон новите идеи и теории,да ја оставиме конзервативноста зад нас и да,бидејки колку и да звучат глупаво и идиотски на почеток,на крај можеби ке излезе дека се точни.
Apsolutno se slozuvam, nikogas ne ja negiram naukata, bas naprotiv i se voshituvam i vluben sum vo nea. No ne mora da znaci deka da si religiozen znaci deka si konzervativen, i slep...... ne e tocno.

Аман со тоа ширење, кој спомна некакво ширење, кој спомна создавање...
Pa ti velese deka mozno e nekoj toa da go znael pa do vmetnal vo svetite knigi, samo za da negiras deka toa se Bozji Zborovi.
А и ти во твојот цитат пишуваш "ние" а не "јас"
ние го шириме...
од каде сега множина?
Iskreno ne bi znael bas tocno da ti kazam, vsusnost ne sum bas siguren, sepak ne ja imam do tolku izucuvano religijata, ama vo nekolku navrati se spomenuvaat "pomosnicite" na Gospod, angelite... mozno da e toa, vsusnost golema verojatnost e da e toa. Koga ke bidam sto posto siguren ke ti potvrdam.

Pa ti velese deka mozno e nekoj toa da go znael pa do vmetnal vo svetite knigi, samo za da negiras deka toa se Bozji Zborovi.
Спомнав само Библија. Изричито не негирав.
Книгите се пишувани од луѓе, па не гледам причина зошто да не биде вметнато и некое сознание, па нели и до ден денес се уште се толкуваат напишаните работи.

Точно...но за жал другите се погласни:toe:
Toa moze i da e tocno, ama e druga stvar. Jas voopsto nigde ne se obiduvam da gi opravdam i podrzuvam tie koi sto ne i veruvaat na naukata, na crkvata od sredniot vek, na modernite kamikazi ( znaes na kogo mislam ) ...., tuku se obiduvam da vi objasnam deka vistinskata religija nikade ne se kosi so naucnite dostignuvanja i tvrdenja, i koga nosite zaklucoci za religijata da ne se naslonuvate na delata na odredeni institucii i poedinci.
Toa mi e celata namera, i istotaka nemam namera da ve prisuluvam vo toa, ednostavno samo gi kazuvam faktite i vistinata od moja gledna tocka za koja sto veruvam deka stvarno e onaa vistina po koja sto site tragame, vase e dali ke gi prifatite moite mislenja...... tuka ne vi mozam nisto

tuku se obiduvam da vi objasnam deka vistinskata religija nikade ne se kosi so naucnite dostignuvanja i tvrdenja, i koga nosite zaklucoci za religijata da ne se naslonuvate na delata na odredeni institucii i poedinci.
Toa mi e celata namera, i istotaka nemam namera da ve prisuluvam vo toa, ednostavno samo gi kazuvam faktite i vistinata od moja gledna tocka za koja sto veruvam deka stvarno e onaa vistina po koja sto site tragame, vase e dali ke gi prifatite moite mislenja...... tuka ne vi mozam nisto
Ова објасни им го на МИКИ1 и Чорбаџијата!

Спомнав само Библија. Изричито не негирав.
Книгите се пишувани од луѓе, па не гледам причина зошто да не биде вметнато и некое сознание, па нели и до ден денес се уште се толкуваат напишаните работи.
Na nekolku navrati spomenav deka ne pravam razliki pomegu religiite, so site se slozuvam ( osven nesto od hristijanstvoto, bas poradi promenite koi sto gi pretprel radi taa ozloglasena crkva od sredniot vek i radi drugi pricini ), za mene blago kazano postoi edna religija, Bozjata religija. I samoto deklariranje kako musliman go ima toa znacenje, vernik, nigde ne pravi razliki pomegu verite. ( musliman - vernik, toj sto veruva ).
Da, knigite se pisuvani od luge, no nekolku pati se obidov da ti objasnam deka ima stvari napisani vo Svetite Knigi koi sto bile nezamislivi za togasnite luge, i prosto ne bi bilo mozno onaka na tepka da gi napisale. A mnogu podocna naukata gi potvrdila niv. Opsto poznato e deka tekstot na Koranot e ist so onoj originalniot, nema pretrpeno nikakvi modifikacii, dur i pismoto upotrebuvano vo nego ne se upotrebuva poveke, arapite sega imaat malku porazlicno pismo.

religiite edno zborat a koga ke gi vidis vernicite oni velat ako gresime bog ni prostuva, a zaboravaat deka spored Biblijata bog veli AKO ME SAKATE PRAKTIKUVAJTE GI MOITE ZAPOVEDI, znaci lugeto ne go sakaat boga ako gresat, zaludno samo mu pravat metanii i mu se krstat, stom gresat ne go sakaat gospod.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom