Религија (мајка на незнаењето, илузии и митови)

• Креатор на темата Креатор на темата Kokomal
  • Време на започнување Време на започнување
Кога веке дебатираме на ваква тема,да се служиме со факти кои се проучени,докажани, и се прифатливи како општа вистина и за двете страни.Тогаш можеме да дискутираме.
Edna od moite najgolemi maani e tos sto nekogas znam da bidam krajno dosaden, vistinska pijavica, ama jebes ga, toa sum.

"Nie go sozdadovme neboto ( univerzumot ) i Nie go sirime nego "

Izvadok od Koranot, potocno od sureto ( poglavjeto ) Dharijata, 47 ajet ( recenica).

Istovo go imam postirano nekolku pati na drugi temi, kazav , znam da bidam dosaden.

Ako nekoj misli deka citajki Kuran,.... ke stana elektroinzinier ili astrofizicar, se laze, no isto taka ako nekoj misli deka zborovite vo niv se praznoverie, iluzii i mit, isto taka se laze. Citatot e dokaz za toa.

„Во почетокот Бог ги создаде небото и земјата„ вели Мојсеј во Постанокот, 1.1.
За оние кои многу љубат цитати (а меѓу нив сум и јас).
Како ти се чини цитатов, Кварк?

„Во почетокот Бог ги создаде небото и земјата„ вели Мојсеј во Постанокот, 1.1.
За оние кои многу љубат цитати (а меѓу нив сум и јас).
Како ти се чини цитатов, Кварк?
Vistinit :), no sepak treba da priznaes deka mojot citat imase nesto plus, plus eden fakt koj sto vo zadnjo vreme se dokaza od strana na naukata :)
Kako i da e, ne mi bese namerata da kazam deka samo Koranot e vistinit, daleku od toa, jas rekov vo eden moj post vo nekoja od temite od religija deka veruvam deka i vo drugite Sveti Kniigi postojat vakvi citati, ama ne gi znam bidejki gi nemam citano.

Кварк, да напоменам една работа: православната вера нема потреба од научни докази за да покаже дека е вистинита. Од книгата Постанок/Битие, може да се види дека современата астрономија може многу работи да научи од Писмото (Библијата). Она кое астрономијта дури сега скоро го „откри„ , тоа во Билијата е запишано уште пред 3500 г. Според тоа, православното христијанство не се „потпира„ на науката, туку е обратно: научните сознанија ја ПОТВРДУВААТ вистинитоста од Библијата.
Можам да кажам дена ни јас не ги зман сите Свети Книги оти и мојот ден има 24 саати па што порбзо на правам во текот од денот?

Кварк, да напоменам една работа: православната вера нема потреба од научни докази за да покаже дека е вистинита.
Mozebi za tebe i za mene, no za tie sto se kolnat vo naukata i se udiraat vo gradi deka i veruvaat samo na naukata, deka toj sto veruva vo religija ja otfrla naukata kako vistinita, ovie citati se dovolen dokaz da dokazes deka se lazat. No sepak nikogas ne ocekuvaj samo so toa da gi pretvoris vo vernici, i preku nok da bidat pogolemi vernici od tebe, za toa sepak treba nesto poveke.... sto ne zavisi od nas.

Кварк,
целта од моето јавување не е да убедувам некого во нешто. Верата е ЛИЧЕН избор. Дали некој верува или не, не зависи од ДРИГИТЕ туку од секого ЗАСЕБНО.
А оние кои и веруваат само на науката, со време ќе им стане јасно дека науката/науките им нудат МИНЛИВИ вистини, поточно кажано, „вистинчиња„ кои кумулативно , НЕ ДАВААТ никаква голема вистина. Јасно е дека секоја генерација луѓе има СВОЈА научна вистина за ова или она прашање.
Со другите форумџии, во досегашните дискусии, дојдовме до заеднички заклучок дека за минативе 5000 г философија, наука и ументост, јасни се неколку висти: питагровата теорема, архимедовиот Закон и вториот Закон на термодинамиката. Каде се другите научни вистини од траен каратктер?

Кварк,
целта од моето јавување не е да убедувам некого во нешто. Верата е ЛИЧЕН избор. Дали некој верува или не, не зависи од ДРИГИТЕ туку од секого ЗАСЕБНО.
А оние кои и веруваат само на науката, со време ќе им стане јасно дека науката/науките им нудат МИНЛИВИ вистини, поточно кажано, „вистинчиња„ кои кумулативно , НЕ ДАВААТ никаква голема вистина. Јасно е дека секоја генерација луѓе има СВОЈА научна вистина за ова или она прашање.
Со другите форумџии, во досегашните дискусии, дојдовме до заеднички заклучок дека за минативе 5000 г философија, наука и ументост, јасни се неколку висти: питагровата теорема, архимедовиот Закон и вториот Закон на термодинамиката. Каде се другите научни вистини од траен каратктер?
Apsolutno deka verata e licen izbor, nikogas nemam namera nekogo da prisilam vo nesto. Sakam samo kolku sto e vo moite moznosti i znaenja na lugeto da im ukazam deka religijata i naukata voopsto ne se kontradiktorni edna so druga, ne se eliminaraat megusebno, tuku se dve golemi " vistini " koi sto se nadopolnuvaat edna so druga, i i dvete se od sustinsko znacenje ako sakame donekade da i se doblizime na " golemata vistina ".
Kako sto i cicko Ajnstajn ni veli : " Science without religion is lame, religion without science is blind"
Sepak ne mozam bas potpolno da se slozam so tebe deka naukata nudi samo minlivi vistini i deka ne dava nikakva golema vistina. Samiot fakt deka modernata naukata vo posledno vreme uspeva dosta uspesno da ja otfrla materijalistickata teorija, vo koja sto stotici godini se kolnea ogromen broj na naucnici i skoro polovina od svetot, ni ukazuva na toa deka sepak naukata ni nudi i nesto poveke od pitagorinata teorija. Samiot fakt sto nasiot zivot vo denesnicata stana skoro zavisen od naukata ni ukazuva deka sepak ima nesto poveke od "2+2=4"...
Ne e voopsto vazno dali "2+2=4" e apsolutna vistina, i dali vo nekoj drug slucaj toa ne bi bilo taka, vo naseto ziveenje takvoto sobiranje ni pomogna mnogu i nas ni odgovara da mislime deka e taka, zosto imame konkretni resenie koi sto funkcioniraat na toj princip na koj sto nie veruvame i nasata nauka veruva deka funkcioniraat zakonite vo prirodata.

Кварк, да напоменам една работа: православната вера нема потреба од научни докази за да покаже дека е вистинита. Од книгата Постанок/Битие, може да се види дека современата астрономија може многу работи да научи од Писмото (Библијата). Она кое астрономијта дури сега скоро го „откри„ , тоа во Билијата е запишано уште пред 3500 г. Според тоа, православното христијанство не се „потпира„ на науката, туку е обратно: научните сознанија ја ПОТВРДУВААТ вистинитоста од Библијата.
Можам да кажам дена ни јас не ги зман сите Свети Книги оти и мојот ден има 24 саати па што порбзо на правам во текот од денот?
Аман бе Мики, светот не започнал со библијата, и пред неа имало луѓе и цивилизации, некои и денес опстојуваат.
Ја спомна астрономијата, па ако старите цивилизации не ја проучувале не знам кој, затоа не се чуди што некој и тоа го вметнал во библијата.
И денес во Африка има едно племе кое е се уште во камено доба, ама така прецизно ја опишува патеката на движење на ѕвездата придружник на Сириус (не ме факај за збор за името) која е тек неодамна откриена со радиотелескоп, ова е само пример дека астрономијата не е нова работа.

Аман бе Мики, светот не започнал со библијата, и пред неа имало луѓе и цивилизации, некои и денес опстојуваат.
Ја спомна астрономијата, па ако старите цивилизации не ја проучувале не знам кој, затоа не се чуди што некој и тоа го вметнал во библијата.
И денес во Африка има едно племе кое е се уште во камено доба, ама така прецизно ја опишува патеката на движење на ѕвездата придружник на Сириус (не ме факај за збор за името) која е тек неодамна откриена со радиотелескоп, ова е само пример дека астрономијата не е нова работа.

Никаде немам напишано дека светот почнал со Библијата. Писмото е старо цца 3500 г а светот/Вселената, по православната проценка е стара цца 8000 г. Ете ја временската разлика.
Она кое сакав да го кажам е следното: дека повеќето од природните науки, вклучувајќи ја и астрономијата, имаат своја заснованост во вистините од Писмото. Она кое денес го тврди анстрономијата, тоа е веќе запишано во Писмото.
На раѓањето Христово, покрај добродушните и неуки пастири, на поклонение дошле и тројцата мудреци од Исток (веројатно, од Персија). Тие типови се наречени „мудреци„ затоа што своевремено биле страшно образовани луѓе, кои , меѓу другото , се занимавале и со астрономија. Токму така и ја забелешжле ѕвездата од Исток, која им го покажала патот па овие, следејќи ја Ѕвездата, дошле до местото на Христовото раѓање.

.
Aaaaaaaaaaaa ne, mnogu dobro znaes deka za kvalitetno izucuvanje na astronomijata, treba bajagi dobro da se znae prirodata na svetlinata, nejzinite osobini, spektarot..... a toa e nesto sto definitivno e otkrieno vo poslednite dva veka.

Aaaaaaaaaaaa ne, mnogu dobro znaes deka za kvalitetno izucuvanje na astronomijata, treba bajagi dobro da se znae prirodata na svetlinata, nejzinite osobini, spektarot..... a toa e nesto sto definitivno e otkrieno vo poslednite dva veka.
Проучувале колку што им биле можностите. Визуелно си граделе сознанија.
Па нели се пловело на весла, на едра, на....
Целта ми беше, дека таа не започнува со библијата.

Проучувале колку што им биле можностите. Визуелно си граделе сознанија.
Па нели се пловело на весла, на едра, на....
Целта ми беше, дека таа не започнува со библијата.
Jasno e deka nisto ne pocnalo so Bibilijata i Koranot, i pred toa si postoelo civilizacija, si postoel odreden razvitok na taa civilizacija, ama da tvrdis deka umesnosta na plovenje i na pravenje edra e ista so astronomskite istrazuvanje do toa da naucno da se dokaze deka univerzumot se siri, e malku nelogicno. Se znae se so sto treba da raspolaga eden naucnik za da dojde do edno takvo epokalno otkritie, od znaenje do pomosni instrumenti, a toa sigurno go nemale starite civilizacii.

Jasno e deka nisto ne pocnalo so Bibilijata i Koranot, i pred toa si postoelo civilizacija, si postoel odreden razvitok na taa civilizacija, ama da tvrdis deka umesnosta na plovenje i na pravenje edra e ista so astronomskite istrazuvanje do toa da naucno da se dokaze deka univerzumot se siri, e malku nelogicno. Se znae se so sto treba da raspolaga eden naucnik za da dojde do edno takvo epokalno otkritie, od znaenje do pomosni instrumenti, a toa sigurno go nemale starite civilizacii.
Негде ти напиша не се факај за ситници и глупости...
Не тврдев ништо...само нафрлив примери дека се оди постепено...според можностите на развојот.
Нормално уште од камено доба човекот бил заинтересиран за тоа што го опкружува, и си ги објаснувал работите согласно со неговото ниво на развој.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom