За верниците - зошто верувате?

Член од
5 јануари 2008
Мислења
981
Поени од реакции
408
Lubovta hristova se manifestira vnatre vo nas samite preku zivoto svoj koga bi go polozil za svojot brat. Lubovta e golema, lubovta e zrtvuvana lubovta e na krstot. Lubovta Hristova e dolgotrpeliva, plna so dobrini, ne zaviduva, ne se prevoznesuva ne se gordee, nepravi nisto nedolicno nebara svoe, ne se srdi, nemisli zlo, na nepravdata ne se raduva, tuku na vistinata se raduva, se izvinuva vo se veruva na se se nadeva se pretrpuva lubovta nikogas ne prestanuva.:toe:

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Многу апстрактно објасни ти Симеон.
Која љубов? Како се манифестира? :toe:
Онаа љубов која, ако веќе сакаш конкретности, може да се спореди со безусловната родителска љубов кон својата рожба. Љубов која никогаш не престанува, која опростува и која не знае за завист, возгордевање, зло итн.
Еден од најголемите докази за Господовата љубов е распетието Христово. Тој го прати својот Еднороден Син за да не спаси од гревовите. Христос пострада на крстот за секој од нас.
А, без верба во Господ не може да се осознае и почувува Неговата љубов. Затоа не барај објаснување. Таа не се објаснува.
Кога не можеш да си објасниш ситни и банални човечки емоции и постапки, како можеш да очекуваш да си објасниш нешто возвишено и совршено како Бог и Неговата љубов...

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
Значи тоа е љубов на стварање и разбирање.
Интересно е и од научна страна затоа што се наоѓаме во универзум што се шири и лади и престанува да постои, наспроти еволуирачкиот живот кој се ствара и (барем пробува) да комуницира (разбира) меѓу себе.

Но, мене прашањето ми е можеби малку вон тема? Што е љубов? На меѓучовечко ниво тоа е можеби емпатија, но на тоа другото ниво Сплотување на индивидуата со апсолутот во космичка свест? Или?

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Значи тоа е љубов на стварање и разбирање.
Интересно е и од научна страна затоа што се наоѓаме во универзум што се шири и лади и престанува да постои, наспроти еволуирачкиот живот кој се ствара и (барем пробува) да комуницира (разбира) меѓу себе.

Но, мене прашањето ми е можеби малку вон тема? Што е љубов? На меѓучовечко ниво тоа е можеби емпатија, но на тоа другото ниво Сплотување на индивидуата со апсолутот во космичка свест? Или?
Во Библијата се претпоставува дека светот ќе претсане да постои. Конкретно, она што е кажано во Евангелието по Јован се поистоветува со деструкцијата на планетата и деструкцијата во општествените и меѓучовечки односи на која сме сведоци и која и по проста логика, а и по Јован, нема изгледи да се намали, туку спротивно.
Околу љубовта...Ако така ти е поблиско, да делумно може да се сведе на тоа, односно сплотување со апсолутот...Но, има и повеќе од тоа. Сепак, сета Божја љубов и смисол ќе се откријат дури на Судниот Ден...Дотогаш може само да претпоставуваме...А, верниците е доволно да ја бараат Божјата милост, да го љубат ближниот свој ко себе, да простуваат и да не судат, и веќе се чекор поблиску до Божјата љубов. Тие не се прашуваат зошто, како, кога.Тие знаат. И се радуваат на денот кога ќе бидат вистински блиску до Бога.
Оние што не веруваат тешко дека ќе сфатат. Затоа што вербата не е рационализирање, туку нешто многу покомплексно кое не се објаснува ко рецепт за колачи или математичка равенка.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
981
Поени од реакции
408
Verat ne e samo odenje vo Crkva, palenje na sveki religijata e edna filosofija na nacin na ziveenje. na covekoot nisto ne mu e potrebno da bara da istrazuva da se dvumi potrebno e samo da veruvav da se nadeva da prostuva i da lubi. Bidejki koga prostuvame i nam ni se prostuva, koga davame togas dobivame, a koga umirame togas se ragame za zivot vecen.

iis

Mraf4i
Член од
12 септември 2007
Мислења
432
Поени од реакции
16
Veruvam zasto toa e eden od nacinite vo koj i so koj mozam da si go najdam mirot koga mi e teshko i uteha.

Famous Last W

I LoV3 YoU..
Член од
24 август 2007
Мислења
1.515
Поени од реакции
5
Да да у право си верувањето не треба да е на збор туку стварно да веруваш, а не само туку така да си зборуваш дека врваш а не си верник.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
981
Поени од реакции
408
Da, no i toa "stvarno" veruvanje ne e mnogu znacanjo potrebni se dela, bidejki verata bed dela e mrtva.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
11
Поени од реакции
2
Jas iskreno ne veruvam ama ic vo religija vo nikoja religija. A ako nekoj me prasa na koja pripagjam kazuvam Hristijanin, ali iskreno ja postuvam religijata samo radi sto e edinstvena koja vosposavi mir vo svetot ``ali i pak nema mir vo svetot``. Ja pocituvam samo radi toa sto poucuva na pametni raboti. Eve primer ja imam citano biblijata ( i star i nov zavet) i vika ne lazi ne kradi ne ubivaj. Toa da. Ali kaj nas tie sto treba da go propovedat hristijanstvoto tie sto ne ucat na ret tie i sami ne go pocituvaat toa. Sekoj pop kradi lazi i red drugi raboti. Kain i Avel sigurno vi se poznati sinovite na adam i na Eva. Go utepal svojot brat zatoa sto ne mu bil vernik na negovata religija. I toa so Edemskata gradina i deka zmijata imala noze i deka ja na terala Eva da kasni od jabolkoto i gospod i rekol na zmijata ``ovaj gref sto go napravi da lugjeto bidat smrtnici kje te kaznam za cel zivot da odis na mev, a vie zenite sekoj mesec kje krvarite :P. Sve toa sranje. Ili kako nastanale jazicite. Egipkjanite sakale da napravat piramida visoka do neboto i gospod za da gi spreci vo toa na sekoj covek mu dal poseben jazik za da nemozat da se razbiraat i da ne uspeat so nivniot plan. Veruva nekoj vo toa. Inace edna od religiite so mi se dopagja mene e Budizmot. I bas sakam da cujam nekoj da kaze logicen odgovor radi koi pricini veruva vo Hristijanstvoto????

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Тоа не беше со кулата вавилонска, која требала да стигне до меселината (Ашторет/Астарте), по што се измешуваат јазиците итн, итн, итн....

Дан' си грешка мајсторе невернички.

Член од
13 април 2008
Мислења
429
Поени од реакции
7
Religijata e sozdadena da se kontrolira narodot,da ima od sto da se plasi barem vo minatoto bilo taka kolku ubistva napravila crkvata ili tia vernicite za ligeto sto gi osuduvale kako nevernici ili gresnici a tia sebesi se narekuvale za vernici apsurdno i nelogicno

Член од
6 мај 2008
Мислења
320
Поени од реакции
9
Нелогично ми е да постои некој (нешто) кој нема попаметна работа од тоа да се грижи за нас и да ги слуша нашите молитви. Зошто ние луѓето мислиме дека сме посбни само затоа што сме свесни за нашето постоење? Ако да создадеш интелигентно суштество значи дека си господ дали ако создадам интелигентно суштество јас сум господ? Зошто ако господ го има создадено целиот живот (секаде) само луѓето одат во рај/пекол? Ако господ го создал светот пред неколку илјади години зошто наоѓаме предмети стари неколку милијарди години?

Од вакви и слични догми се имам откажано од религија (христијанска). Некој праша како луѓето што не веруваат во господ наоѓаат внатрешен мир. За мене понекогаш е прилично лесно, но понекогаш екстремно тешко. Поголемиот дел од времето гледам да правам работи кои ми претставуваат задоволство. Понекогаш ме мачат мисли како на пример помислата дека кога тогаш моето постоење ќе заврши. Како атеист прилично тешко ми е да се справам со стравот од смртта. Затоа ги поддржувам научниците кои се обидуваат да го подобрат и продолжат нашиот живот. Кога сме веќе кај смртта... зошто вие (луѓето кои веруваат во господ) кога ќе се разболете одите на лекар да ве излечи? Нели е тоа скратен пат до рајот? Како и да е, да се вратам на мислата, јас внатрешниот мир го сфаќам како моменти кога сум среќен и задоволен. Такви моменти имам многу често, претежно цело време, ретко сум загрижен и депримиран. Од религијата има некои работи кои ми се допаѓаат, како некои од моралните вредности кои се спомнуваат во библијата, некои пак се чиста глупост.

Ме нервираат луѓе кои ја сфатиле нивната религија на таков начин што им штетат на луѓето околу нив. Пример: сакаат да го наметнат нивното верување на други, не се толерантни кон оние кои имаат различни гледишта од нивните, слепо стојат зад нивните ставови иако се косат со логиката и слично. Од друга страна има луѓе кои сфатиле дека светот не е ист како пред 2000 години и се адаптирале на промените но сеуште веруваат и ја почитуваат својата религија. Би сакал да сум еден од нив, но колку и да се трудам не можам. Да верувам во нешто не треба само да кажам дека верувам или да ги почитувам сите верски обичаи (некои од нив бесцелни и идиотски), треба да има нешто повеќе од тоа, треба да чувствувам нешто повеќе од тоа.

Се надевам дека некој ги разбра моите неповрзани мисли. Ако не, се извинувам за драгоценото време што ви го одзема читањето на мојов пост.

Член од
11 април 2014
Мислења
138
Поени од реакции
57
Нашата вера воБог мора да вклучува две работи. Прво, ‚мора да веруваме дека тој постои‘. Зар е можно да му угодиме на Бог ако се сомневаме во неговото постоење? Сепак, вистинската вера вклучува нешто повеќе.Верата воБог треба да нѐ мотивира на дела. Мора да докажеме декаверувамевоБог со тоа што ќе го правиме она што е исправно.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Нашата вера воБог мора да вклучува две работи. Прво, ‚мора да веруваме дека тој постои‘. Зар е можно да му угодиме на Бог ако се сомневаме во неговото постоење? Сепак, вистинската вера вклучува нешто повеќе.Верата воБог треба да нѐ мотивира на дела. Мора да докажеме декаверувамевоБог со тоа што ќе го правиме она што е исправно.
убивање на хомосексуалци за бог е правилно

Kajgana Shop

На врв Bottom