E moj prijatelju,
Pre nego sto napisem ijednu rec odgovora, priupitao bih te: kog si dzavola trazio u Skoplju, povodom otvaranja Pink televizijie? Sto nisi dosao, kad je tu skopski dzez festival da bi video sijaset svetskih vrednosti ( koje mozda i dolaze u Beograd ), sto nisi bio na Billy Idolov koncert, Santane, Bob Dylana, Lenny Kravitza Diane Krall, 50 centa, Pet shop boysa,.. sto ne dodzes na Taksirat ( to ti je slicno kao Exit ( manjeg obema, ali starijeg ) da bi video Manu Chaov koncert, pa sada Kylie Minogue, Jamiroquai...i red drugih..
Kog li si ti to godista i gde li si ti to ziveo, kada su tebi samo pricali o Skoplju ali ti nisi bio, ali sudis o njemu kao da znas sve njegove stanovnike poimence.Tvoj me stav podseca na onaj vic o cigancetu "koje nije jelo burek, ali zna jednog kojemu je neko drugi pricao koiji je jeo burek!".
Posto znam desetak estradnih VEOMA POPULARNIH ljudi iz Beograda toliko licno, koliko Ti nisi uspeo da procitas o njima, koji su u vreme sankcija, ziveli u Skoplju pa su na sva usta hvalili taj grad zbog gostoprimstva i 24 casovnog pulsiranja. Verovatno su od tada otvorili jos vise mesta za provod, nego ih zatvorili.Znas pricu o brodaru, nemoj platiti onome koji se hvali da je brodar, jer ce te prevesti i preko plitke vode a ti ces biti ubedzen da si reku presao na najdubljem mestu.S kim si otisao kroz Skopje?Pa taj ga jos i manje poznaje od Tebe.A i ne treba ga poznavati treba ici kroz njega!Ali pravo je pitanje:u kom ti to gradu trazis zabavu utorkom ili sredom?Pa ljudi bre prijatelju rade sutradan, nisi svi dosli da SLAVE PINK (daleko im kuca bila, dok nisu postojali, bilo je prave muzike tamu gde su je oni pokopali). Pises nekim slengom koji mi i bas ne lici na slavni beogradski, verovatno da bi nizom "ukrasnih elemenata" ulepsao svoje crnilo.Ja sam makedonac ( srpskog porekla), cetvrto koleno rodzen u Makedoniji, estradni covek, cetrdeset godina u vrhu tog vrtloga,i ako ja ne znam gde i sta ima u ovom gradu, ti sigurno neces znati.Moje ime, svaki urbani makedonac od dvadeset do sezdeset godina zna, zato te ja te javno pozivam u ime njih, kada sledeci put dodzes u Skoplje, javi mi se, ja cu skupiti bratiju svih uzrasta ( da se ne bi osecao mozda usamljen), i provescemo te kroz Skoplje, bez obzira koji ti odabrao dan ( ne dao Ti Bog da je to petak, subota),..Sa duznim postovanjem i ljubavlju koje imam za Beograd, ali garantujem Ti da ces traziti nacina, ako ne da se preselis ovde, ono da sto duze ili sto cesce dolazis ovde.Razume se, nemoj zbog prisustva ponovo navoditi Pink.A sto se tice bureka, mozda boljeg ima u Sarajevu, sto se tice cevapa, DESTAN je balkanski brend, sto se tice piva, onog skopskog, veruj, treba da zalis sto je frizider bio zakljucan, ali nacices i bar desetak mesta u Skoplju, klasicnih pivnica koje ce ti ponuditi dvadesetak svetskih vrsta, restorana...prijatelju moj, Dzole Balasevic je pevao"Al se nekad dobro jelo", ovde se i sad DOBRO jede ( priupitaj Bregovica, Colica, Bajagu kako oni prolaze kad dolaze...), Skopje ima sedam stotina hiljada stanovnika, vikendom i do milion ( mala je Makedonija ), ali kada bi merio broj lokala po stanovniku, bio bi to svojevidni rekord...Dodzi, vidi...i onda PRICAJ PRIJATELJIMA sta si video.Jer ovo sto si ispricao je isto kao spomenuti vic o cigancetu.Pricao si da si cuo od nekoga ko je cuo o Skoplju od jednog koji je video, ali ne dovoljno dobro, posto je bio slep a uzgred je jos i nosio crne naocare.Ne hvalim svoj grad jer ga volim, pricam samo ono o njemu sto znaju svi koji su bili u njemu. Takvih u Beogradu ima sijaset. Ako mi ne verujes, potrazi njih. Cekam te.
Srdacno
Dragan B. Kostic