Дали се графитите уметност

• Креатор на темата Креатор на темата Nemiseverue
  • Време на започнување Време на започнување

Дали графитите ги сметате за уметност или не?

• Да

Гласови: 183 93,4%
  • Не

Гласови: 13 6,6%

• Вкупно гласачи
    196
Имаше еден добар графит парола кој што сега е варосан вака нешто беше Is nice to be important, but is more important to be nice.Како дете го видов и израснав со него, но денес го нема го варосаа куроглавите.

Графитите дефинитивно се уметност, само што некако сето тоа ми изгледа бескорисно. И јас сум по цртањето но, повеке би сакала да нацртам нешто на платно, да се потпишам на сопственото дело и зошто па и да не заработам нешто од тоа. И јас би нацртала графит, но ми пречи анонимноста. Не би сакала ако сум веќе уметник, да се кријам и да цртам само навечер по ѕидовите на некои згради, како некој криминалец. Некако не ми е тоа добар начин за да се истакнеш и да го покажеш својот талент. Ако се создаде некој простор само за таквиот вид а уметност тогаш е ок. Можеби некоја улучка од населба која би била како музеј на графити под отворено небо. Мислам ако веке графитите ги прифатиме како уметност, зошто да не им се обезбеди на таквите уметници легално да се изразуваат?
п.с. Како би можела да најдам некој таков цртач на графити?

Графитите дефинитивно се уметност, само што некако сето тоа ми изгледа бескорисно. И јас сум по цртањето но, повеке би сакала да нацртам нешто на платно, да се потпишам на сопственото дело и зошто па и да не заработам нешто од тоа. И јас би нацртала графит, но ми пречи анонимноста. Не би сакала ако сум веќе уметник, да се кријам и да цртам само навечер по ѕидовите на некои згради, како некој криминалец. Некако не ми е тоа добар начин за да се истакнеш и да го покажеш својот талент. Ако се создаде некој простор само за таквиот вид а уметност тогаш е ок. Можеби некоја улучка од населба која би била како музеј на графити под отворено небо. Мислам ако веке графитите ги прифатиме како уметност, зошто да не им се обезбеди на таквите уметници легално да се изразуваат?
п.с. Како би можела да најдам некој таков цртач на графити?

Тоа е дел од предизвикот. Треба да знаеш како да го нацрташ на брзина, а сепак да изгледа убаво и треба да знаеш на кое место најдобро би било приметено делото. Сите можеме да цртаме на платно само што го нема адреналинот кога цртаме на улица. Не е исто. Адреналинот има голема улога во цртањето, а исто така и времето.

Затоа што полицијата би ги испофаќала сите што цртаат на тоа место, препознавајќи ги по таговите. Треба повеќе да кажам?

Сеа незнам каков точно цртач бараш (можеби некоја направа?), али јас мислам дека станува збор за Графити Артист. Најчесто не се приметуваат и не се многу впечатливи. Стилот на облекување им е со широки и спуштени панталони и имаат ранец. Можеш да ги приметиш само кога одат на цртање. Кога одат на цртање, можеш да приметиш 1 или повеќе луѓе, едниот од нив би требало да носи нешто во што ќе ги складира спреовите затоа што носи повеќе од еден, а другиот да му чува стража.

Имаше еден добар графит парола кој што сега е варосан вака нешто беше Is nice to be important, but is more important to be nice.Како дете го видов и израснав со него, но денес го нема го варосаа куроглавите.
Toa oчигледно не бил уметнички графит :wink:

Тоа е дел од предизвикот. Треба да знаеш како да го нацрташ на брзина, а сепак да изгледа убаво и треба да знаеш на кое место најдобро би било приметено делото. Сите можеме да цртаме на платно само што го нема адреналинот кога цртаме на улица. Не е исто. Адреналинот има голема улога во цртањето, а исто така и времето.

Затоа што полицијата би ги испофаќала сите што цртаат на тоа место, препознавајќи ги по таговите. Треба повеќе да кажам?

Како можеш да кажеш дека сите можат да цртаат на платно? Не се сите талентирани за цртање. Оној на кој му оди тоа ке црта било каде( не е важно дали е на платно, на хартија или на ѕид). И не гледам некој посебен предизвик ако црташ брзо и на ѕид. Прво за еден уметник секое ново дело е нов предизвик, не можеш така да кажеш.
И што ако го нацрташ графитот и на најдоброто видно место кога никој никогаш нема да дознае чиво е?

Како можеш да кажеш дека сите можат да цртаат на платно? Не се сите талентирани за цртање. Оној на кој му оди тоа ке црта било каде( не е важно дали е на платно, на хартија или на ѕид). И не гледам некој посебен предизвик ако црташ брзо и на ѕид. Прво за еден уметник секое ново дело е нов предизвик, не можеш така да кажеш.
И што ако го нацрташ графитот и на најдоброто видно место кога никој никогаш нема да дознае чиво е?
Грешно се изјаснив. Сите што цртаме графити можеме да цртаме на платно.

Не би рекол дека сите што можеме да цртаме на лист (или платно), можеме наеднаш да цртаме со спреј. Има нешто што се вика контрола на спеј, различни дизни, боите на ѕид не се мешаат така лесно како на палета, за разлика од маслените бои, Спреовите не дозволуваат да се гледа тоа што има под нив. Плус тоа, ти кога црташ на лист/платно црташ со зглобот. Кога црташ со спреј, треба да црташ со зглоб, лакт и ако е доволно големо делото, и со рамо.

За тоа што никој нема да знае чиво е, ќе знае чиво е, графити артистот кога црта графити, го користи неговото графити име, само нема да го знаеме ликот на човекот што го нацртал. На повеќето сликари не им го знаеме ликот (освен ако не го објават у некој весник или ако не ги видиме на изложба).

Значи ти ако видиш графит на пример: Dread Head и да видиш некој друг графит со различен или ист стил и истото име Dread Head, ти ќе знаеш дека графитот е од Dread Head, само што ти никогаш нема да дознаеш како изгледа типот што го нацртал затоа што го нацртал многу брзо, на видливо место, во ниедно време, неприметен.

Грешно се изјаснив. Сите што цртаме графити можеме да цртаме на платно.

Не би рекол дека сите што можеме да цртаме на лист (или платно), можеме наеднаш да цртаме со спреј. Има нешто што се вика контрола на спеј, различни дизни, боите на ѕид не се мешаат така лесно како на палета, за разлика од маслените бои, Спреовите не дозволуваат да се гледа тоа што има под нив. Плус тоа, ти кога црташ на лист/платно црташ со зглобот. Кога црташ со спреј, треба да црташ со зглоб, лакт и ако е доволно големо делото, и со рамо.

Аха, значи и ти си еден од талентираните хаххахах. Фала за деталното изложување во однос на техниките, ама верувај имам доста познавања од таа област:smir:

pa da.. umetnost se.. samo glupavo e shto gi crtaat kade kje stignat.. sea ne mozi nekoj bez moja dozvola na mojata kujka da mi chkrta ako jas nejkam to da go praj.. ali ete go prat.. jbg..

Grafitite definitivno spagjaat u umetnost,a obicni natpisi od tipot na
'Komandant Koki' so go ima na sekoja zgrada u skopje ili "brane daj caska rakija" zaebi.

Уметност се како не се. Штета што уништија повеќе.. Тие на архитектонси беа супер. Не се разбирам многу во графити, ама тие на архитектонски беа баш како... заштитен знак на таа зграда, па толку видео спотови изнаснимаа "пејачите" таму...

многу нормално дека се.. само шо денешниве графити ги цртаат а незнаат зашто уопште постојат графити ко графити..

а и “графитите“ у стилот на форза јуве .. командант коки... тие ви се најголемо уметничко дело.... ни пикасо не бил толку ретардиран ко нив :)

Урбана уметност. Уметник е секој човек што е премногу добар во тоа што го прави.

Уметност се како не се. Штета што уништија повеќе.. Тие на архитектонси беа супер. Не се разбирам многу во графити, ама тие на архитектонски беа баш како... заштитен знак на таа зграда, па толку видео спотови изнаснимаа "пејачите" таму...
Kако бе беа, што им се десило? Одамна ме нема патот донесено натака и не знам за такво нешто. Ееее значи стварно не се фер ако ги избришале. Цццццццццц

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom