Што со темпераментните деца?

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Natasha od kaj znaesh deka sum jehovin svedok?
Ја добив видовитоста на баба Ванѓа.
Da ne gledash na gravce ili na karti slucajno?
Не,едноставно ги читам постовите твои и доволно ми е.
Kako vtoro da citashe megu redovi ke videshe deka gi hiperboliziram rabotite so cel da bidam podiskriptiven.
Меѓу редови?Не гледам јас меѓу редови,пишувај тоа што го мислиш за да може човек да те свати,а меѓу редовите се задача на Ностердамус и немам намера постовите да ти ги одкодирувам.

Инаку во врска со темата...Детето е огледало на родителот,ако родителот е бучен,нервозен,плука по улица,пцуе не треба да очекува дете кое ке биде примерно и мирно.Прво треба да се запрашаме дали ние некаде грешиме,па после да го употребиме ќотекот(кој сепак не го оправдувам)
Спорт,занимација,заедничко играње итн. исто се корисни.
Сепак тоа е мое мислење,темпераментни деца имам(ко и секое дете)ама до граница,така да...

Член од
11 април 2008
Мислења
73
Поени од реакции
6
Da ne mesame temperament i nevospitanost. Golem del od roditelite im udovoluvaat na i najmalite zelbi na nivnite najmili i zatoa potoa decata se azdisani. Redot se fakja od malo, pod kjotek ne se podrazbira da go iskrsis, tuku da go plesnes po gazeto ,mislite deka gi boli - gi boli ama ne pleskanjeto, tuku aktot, zatoa ke zaplace. Normalno, od malo se razgovara, se nasocuva, ne se popusta, a potoa koga ke porasne polesno ke se razberes i za nekoi raboti ke go kaznis so ona so koe najmnogu ke go pogodi. A za temperament - pa normalno e decata da se temperamentni,da mozeme dinamo da im stavime - struja kolku sakas. Za toa lek e fizicka aktivnost,nemora da e sport, dovolno e so deca da jurca nadvor, em ke se druzi,em ke se isprazni.

Член од
10 април 2007
Мислења
16
Поени од реакции
1
Da ne mesame temperament i nevospitanost. Golem del od roditelite im udovoluvaat na i najmalite zelbi na nivnite najmili i zatoa potoa decata se azdisani. Redot se fakja od malo, pod kjotek ne se podrazbira da go iskrsis, tuku da go plesnes po gazeto ,mislite deka gi boli - gi boli ama ne pleskanjeto, tuku aktot, zatoa ke zaplace. Normalno, od malo se razgovara, se nasocuva, ne se popusta, a potoa koga ke porasne polesno ke se razberes i za nekoi raboti ke go kaznis so ona so koe najmnogu ke go pogodi. A za temperament - pa normalno e decata da se temperamentni,da mozeme dinamo da im stavime - struja kolku sakas. Za toa lek e fizicka aktivnost,nemora da e sport, dovolno e so deca da jurca nadvor, em ke se druzi,em ke se isprazni.
Eve vi Luge konkreten odgovor - pametno kazano vo kratki crti !
Epten psiholoski i na mesto - cestitki.....

The_Dzo

FIELD MARSHAL
Член од
3 февруари 2007
Мислења
256
Поени од реакции
2
Gi prakaat da treniraat nekoj sport pa da se smirat malce.

joki

Погана Паганка
Член од
1 февруари 2006
Мислења
1.054
Поени од реакции
16
Темпераментните дечина најуспешно се смируваат со заедничка игра. Порано бев експерт за припитомување диви деца, кои живеат во свои светови. Денес родителите бираат спорт или некоја друга занимација подалеку од нив самите зошто немаат нерви да се справуваат со сопствените шејтанчина :) Не ми се допаѓа начинот, во младите години децата брзо летаат од контрола...доволен е мал лапсус и малото својот темперамент да го трансформира во некултура.

Emma

Supergirl.
Член од
7 јуни 2006
Мислења
3.045
Поени од реакции
157
Теоријата дека децата се однесуваат кретенски благодарение на тоа што не се тепани, е чкљ. Не велам дека се малите цвечки. Лично познавам луѓе чии деца се безобразни до тој степен што си ги навредуваат, па и удираат родителите. Ама немојте да ми кажувате дека дете ќе научи таква работа само од себе. Од небо ќе му падне идејата дека ако не му даваат да гледа цртани до касно треба да дигне све на клоци? Од дома се учи и гледа тоа, све. Во градинка/школо сигурно не им` држат лекции како им`се пцуе све по список на оние идиотине дома доколку те тераат да си ја средиш собата.

И фидбекот е тој. Некој што е навикнат да гледа мама и тато дека функционираат на тој начин, смета дека истото е и во ред. Али сте се зезнале, насилството раѓа пак насилство.

Даље, темава е за темпераментни деца. Темпераментот нема благе везе со безобразлукот. По себе одам... Потемпераментно дете од мене амин. Не слушав кога ме викаа да се симнам од дрво или ограда, или кога ќе ми речеа не во вирот, а ја со сета сила шлапав додека не ги погодам сите можни по улицата. Можеби сум се инаетела до бесвест, ама никогаш не сум им` пререкла ни збор кога ќе ме искарале, ниту сум се лигавела за да добијам било што, ниту сум се влечела по под во супермаркет вриштајучи. Да, немирна бев, ама дека не ме воспитале мало сутра.

У крај краева, т.н. родител може да направи многу потешка работа на детето од тоа да го натепа...
Toa treba da se ubie.
...:icon_roll Према томе, кој си смета дека ќотекот врши работа, нек` повели.
Ах бе деца...шо сте чудни со размислувањава...не може секогаш се да се реши само со збор...мора и ќотек понекогаш...тешко дека од дете шо не е барем еднаш тепано од родителите ќе стане асолен чоек...
Молим? Мајка ми и татко ми никогаш на мене рака не кренале. И не можам да видам дека нешто утнале.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Даље, темава е за темпераментни деца. Темпераментот нема благе везе со безобразлукот. По себе одам... Потемпераментно дете од мене амин. Не слушав кога ме викаа да се симнам од дрво или ограда, или кога ќе ми речеа не во вирот, а ја со сета сила шлапав додека не ги погодам сите можни по улицата. Можеби сум се инаетела до бесвест, ама никогаш не сум им` пререкла ни збор кога ќе ме искарале, ниту сум се лигавела за да добијам било што, ниту сум се влечела по под во супермаркет вриштајучи. Да, немирна бев, ама дека не ме воспитале мало сутра.
Ти не си била темпераментно, туку си била незауздано, извини шо ќе ти ја разбијам идилата. Разлика помеѓу несимињање од дрво, влечење по под во супермаркет речиси и да нема. Двете се неуспешно воспитани.

Темпераментно дете е да она кое не може да се одведе во кревет во 21.00 бидејќи до 12 не може да заспие, да скока, вика, рипа и претерува со пеење. Темпераментно е всушност огромен потенцијал. Несовршеноста на родителите предизвикува темпераментните деца да станат и арогантни и агресивни.

Во твојат случај Ема, си имала горе долу нормални родители (хеј, никој не може да биде совршен) па успеале да те приземјат на шлапкање по вирови а не си завршила ко онаа снимкана пред Б2. :)

Emma

Supergirl.
Член од
7 јуни 2006
Мислења
3.045
Поени од реакции
157
Ти не си била темпераментно, туку си била незауздано, извини шо ќе ти ја разбијам идилата. Разлика помеѓу несимињање од дрво, влечење по под во супермаркет речиси и да нема. Двете се неуспешно воспитани.
Секако дека има разлика. Едно е да правиш сцени на јавно место и да липаш за лижавче, евентуално играчка, друго е кога сакаш на гранка пошто ти е досадно. Во првиот случај проблемот е баш во невоспитанието, размазено дете прави токму тоа. Мене не ме научиле преку цмиздрење да ги добивам нештата.
А за дрвото... Што, немам почит кон мајка ми/татко ми ако треба 10 пати да ми се повтори? Чист инает. Секако нема да спијам таму, и секако ќе слезам. Нив не им` смета тоа што седам на дрво, им` смета тоа што седам на дрво од кое можам да се утепам. Проблем, реално, баш и нема. Да е стол, не би ме замарале.

И не ми разбиваш ништо. :)

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Секако дека има разлика. Едно е да правиш сцени на јавно место и да липаш за лижавче, евентуално играчка, друго е кога сакаш на гранка пошто ти е досадно. Во првиот случај проблемот е баш во невоспитанието, размазено дете прави токму тоа. Мене не ме научиле преку цмиздрење да ги добивам нештата.
А за дрвото... Што, немам почит кон мајка ми/татко ми ако треба 10 пати да ми се повтори? Чист инает. Секако нема да спијам таму, и секако ќе слезам. Нив не им` смета тоа што седам на дрво, им` смета тоа што седам на дрво од кое можам да се утепам. Проблем, реално, баш и нема. Да е стол, не би ме замарале.

И не ми разбиваш ништо. :)
Ептен агресивно сум настапил сега откако читам, но и реков дека речиси нема разлика. Има разлика само во степенот на лошо воспитување. Тебе ти било дозволено да не ја почитуваш одлуката на родителите во ситуација кога би требала да биде последна, за разлика од оние деца кои отишле предалеку во слободата на невоспитувањето.

Види, не ми е намерата да те обвинам дека си невоспитана. Само сакав да разграничам што е темперамент а што размазаност.
А ако имаш желба да мислиш дека си совршено воспитана, не ти се мешам, тоа си е тоа право, само мислам дека нема ниедно дете кое е идеално воспитано. Има добро воспитани (каде претпоставувам припаѓаш) и лошо воспитани.

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
Golema rabota ako e moe dete.
Ako e zlobno treba da se ubie.
Ti izgleda ne znaesh kakvi satanishta se deneshnive deca ,hitler voda moze da im nosi.
Toa treba da se strela.
па и муабетов твој е злобен...ај да те стреламе......се глеа дека немаш дете...кога ќе имаш ќе неможеш рака на него да дигнеш а не на стрелање...ај не треси зелени....

што се однесува до темпераментните деца...мислам дека тоа е резултат на недоволно внимание од страна на родителите...децата прават глупости за да привлечат внимание,кога ќе види дека го игнорираш ќе се смири,шо ќе праи..
летоска мајками чуваше едно девојче,мало 3годинки...сите му се притресуваа,што ќе посака тоа добива,на мајками и се качуваше на глава,ја молеше 1 саат да јаде....јас не и се притресубав многу,кога ми бараше нешто не и давав одма,и викав чекај не сеа после...ќе почнеше да кенка ама не и обрнував внимание,или ќе и речев ај не кенкај ти реков после и крај....и еве сеа мене највеќе ме почитува,кога ќе и речам да се смири одма се смирува....
а во последно време сум магнет за мали деца,пред некој ден се заиграв со едни у парк,се договорив ако не ме слуша ќе си одам...ме пушти од рака и почна да трча ја ни една ни две тргнав да си одам и ете ја одма се врати и за рака ме држеше цело време...
друго ме опцу...смирено го прашав дали знае што значи тоа,фала богу не знаеше,слушнало негде,дома валда,и се засрами и после како ме слушаше,ко бубалче..
со моите деца здравје ако почнат да претеруваат прво со муабет ќе им објаснам некои работи,ако не слушаат казнаама не со неизлагање од дома туку има да седат у соба и додека не им текне што згрешиле и додека не се извинат нема мрдање...
се распишував :)

Emma

Supergirl.
Член од
7 јуни 2006
Мислења
3.045
Поени од реакции
157
Ако имаш желба да мислиш дека си совршено воспитана...
Немам. И не сум. Пцујам ко шофер.
И пред некој да се фати за изјавава, наспроти претходната, дека моите родители ме воспитале... Се`уште стојам зад тоа, но немам намера да елаборирам.
Мислам дека нема ниедно дете кое е идеално воспитано. Има добро воспитани и лошо воспитани.
Точно. Она што јас се обидував да објаснам, што е невоспитаност, а што темперамент. Невоспитано дете е она кое не вели добро утро/добар ден/добро вечер. Невоспитано дете е она кое поседува карактерни особини попут опишаните во твојата Малолетници во театар.

GRUNGE

Cobain со цигарче!
Член од
25 февруари 2008
Мислења
677
Поени од реакции
28
Ќотек ко помали, после тоа треба да им се даде на знаење кога ја превземаат одговорноста за самите себе си и да се третираат како возрасни, место да мислат дека цел живот мама и тато ќе ги советува!

Член од
15 април 2008
Мислења
31
Поени од реакции
1
Детето во голема мерка е одраз на своите родители, она што е родителот, тоа е и детето. Живиот темперамент е добар знак, како на физички план, така и на умствен план. Секогаш постои начин да се исконтролира детето без примена на сила и ќотек, многу често е доволно детето да се сослуша внимателно и родителот да се стави на негово место за да може да ги согледа потребите на детето. Батина дефинитивно НИЈЕ из раја изашла, веројатно оние што го тврдат тоа си влечат фрустрации од детството.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Батина дефинитивно НИЈЕ из раја изашла, веројатно оние што го тврдат тоа си влечат фрустрации од детството.
Мене ми е многу жал, ама морам да вратам на ова иако е офтопик мојов муабет.

За да биде фрустрација од детството на еден родител, ќотекот кој ќе го применат на своето дете треба да биде брутален. Тој ќотек искочил од пеколот, оној воспитниот искочил од рајот.

Некој кажа и претходно, поентата на удирањето по газето е важна, да сфати детето дека нешто погрешило, не е важна бојата на модрицата или да се преиспита родителот колку сила има има во себе.
Значи моето прашање до тебе е, како го замислуваш ќотекот врз детето? :mist:

Lavanda

Модератор
Член од
18 април 2008
Мислења
676
Поени од реакции
66
Мене ми е многу жал, ама морам да вратам на ова иако е офтопик мојов муабет.

За да биде фрустрација од детството на еден родител, ќотекот кој ќе го применат на своето дете треба да биде брутален. Тој ќотек искочил од пеколот, оној воспитниот искочил од рајот.

Некој кажа и претходно, поентата на удирањето по газето е важна, да сфати детето дека нешто погрешило, не е важна бојата на модрицата или да се преиспита родителот колку сила има има во себе.
Значи моето прашање до тебе е, како го замислуваш ќотекот врз детето? :mist:

Абе сите знаме да збориме се најбуаво, и колку прекрасни родители ќе бидеме и дека никогаш нема рака да кренеме над нив......
Арно ама кога ќе ги имате децата мои драги форумџии некако на друг начин ќе гледате на ќотекот(мислам на оној воспитниот, не крваво млатење и незнам ти ја што) Така да има моменти кога знаат нашите мили рожби од кондури, патики и дури од кожа да не извадат.... Затоа, не се мавајте толку во гради дека нема да го плеснете вашето дете кога не знаете со што се можете да се соочите(И јас на мајка ми и викав, кој јас, јас нема никогаш ни да му се развикам на моето дете па негали да го удрам, е арно ама не било така, сега ме гледа и ми вика ти текнува на муабетот???):smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom