Koj ja распродава Македонија?

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Дали тоа го правеа СДСМ или го прават ВМРО кога се на власт би сакал да продискутираме токму на ова место
Сите го прават истото, а потоа изиграваат светци, и ги обвинуваат другите дека тоа го правеле, заборавајќи да погледнат во сопствениот двор.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Сите го прават истото, а потоа изиграваат светци, и ги обвинуваат другите дека тоа го правеле, заборавајќи да погледнат во сопствениот двор.
Па убаво би било да дадеше некој пример како прилог на темава.:)

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Кој стаса тој распродава...
Вака на пример,како со ТЕЦ-Неготино,кој дури се рачуна и за "странска инвестиција" која како по логика се знае дека ќе мора да ја платиме дупло по некоја година,затоа да ги замолиме владите во иднина да не привлекуваат "странски инвестиции" како што имаат обичај да ги наречат:

Ладната резерва воопшто не била земена како фактор кога се одлучувало кој ќе го добие тендерот за ТЕЦ „Неготино“, велат членови на комисијата, иако таа би можела да биде пресудна во крајните сметки. Имено, досега МЕПСО му плаќал на ТЕЦ „Неготино“ 2,7 милиони евра за ладна резерва. Во светот обично таа се плаќа 1,2 милион евра месечно или 14,4 милиони евра годишно. Пресметките покажуваат дека ако по оваа цена се договориме со новите газди, тие за 5 години без никакви трошоци ќе си ги вратат парите што ги дале за термоцентралата, а објектот ќе им остане бакшиш.Во „Хач“ не знаат дека купиле термоцентрала на Балканот во која ќе требаат да инвестираат 500 милиони евра, додека во Владата не го знаат датумот кога ќе го потпишат договорот.

Стрелец

El Mariachi
Член од
23 јануари 2005
Мислења
910
Поени од реакции
10
Вака на пример,како со ТЕЦ-Неготино,кој дури се рачуна и за "странска инвестиција" која како по логика се знае дека ќе мора да ја платиме дупло по некоја година,затоа да ги замолиме владите во иднина да не привлекуваат "странски инвестиции" како што имаат обичај да ги наречат:

Ладната резерва воопшто не била земена како фактор кога се одлучувало кој ќе го добие тендерот за ТЕЦ „Неготино“, велат членови на комисијата, иако таа би можела да биде пресудна во крајните сметки. Имено, досега МЕПСО му плаќал на ТЕЦ „Неготино“ 2,7 милиони евра за ладна резерва. Во светот обично таа се плаќа 1,2 милион евра месечно или 14,4 милиони евра годишно. Пресметките покажуваат дека ако по оваа цена се договориме со новите газди, тие за 5 години без никакви трошоци ќе си ги вратат парите што ги дале за термоцентралата, а објектот ќе им остане бакшиш.Во „Хач“ не знаат дека купиле термоцентрала на Балканот во која ќе требаат да инвестираат 500 милиони евра, додека во Владата не го знаат датумот кога ќе го потпишат договорот.
Koj ja распродава Македонија? Така ли беше насловот?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Koj ja распродава Македонија? Така ли беше насловот?

Да,само зборот ми беше да ги замолиме владите да не ја продаваат Македонија привлекуваќи вакви "странски инвестиции".

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
Ako pratev dobro pogore, dosega se plakalo 2,2 milioni a za vo idnina toa treba da se dogovori i najverojatno cenata ke se dvizi vo normalata na onaa od svetski ramki. Sepak posocenoto da se drzime vnimatelno e na mesto.

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Странски инвестиции се прават најповеќе од неколку мотиви:

1. Модернизирање на производството со нови, модерни и поефикасни (поеколошки) технологии

2. Отварање на нови работни места

3. Свесно продавање на странски инвеститор заради градење на политичка и економска врска со земјата на инвеститорот

4. Свесно потпаѓање под туѓа економска и политичка зависност од негативни интереси (заради остварување на туѓи цели)

5. Земање дебела провизија

Ако некој е толку вреден да направи анализа на сите таканаречени странски инвестиции минатите 16 години се кладам дека 90% потпаѓаат под 4 и 5 точка. Ако тоа е точно (можеби грешам) тогаш се прашувам дали ние воопшто имаме странски инвестиции?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Ako pratev dobro pogore, dosega se plakalo 2,2 milioni a za vo idnina toa treba da se dogovori i najverojatno cenata ke se dvizi vo normalata na onaa od svetski ramki. Sepak posocenoto da se drzime vnimatelno e na mesto.
Не си ја прател добро работата затоа што досега се плаќало 2,2 милиони годишно а сега било нормално да се плаќаат 14 милиони годишно,па споредено за 4-5 години странците ќе си ги вратат парите итоа со камата доколку позајмиле од некоја странска банка да го купат ТЕЦ-Неготино,а интересно е тоа што можеби купувачите и не се баш странци,кога газдите на ХАЧ не ни знаат дека купиле нешто во што треба да инвестираат пола милјарда евра.

Странски инвестиции се прават најповеќе од неколку мотиви:

1. Модернизирање на производството со нови, модерни и поефикасни (поеколошки) технологии

2. Отварање на нови работни места

3. Свесно продавање на странски инвеститор заради градење на политичка и економска врска со земјата на инвеститорот

4. Свесно потпаѓање под туѓа економска и политичка зависност од негативни интереси (заради остварување на туѓи цели)

5. Земање дебела провизија

Ако некој е толку вреден да направи анализа на сите таканаречени странски инвестиции минатите 16 години се кладам дека 90% потпаѓаат под 4 и 5 точка. Ако тоа е точно (можеби грешам) тогаш се прашувам дали ние воопшто имаме странски инвестиции?
А какви странски инвестиции се тоа кога се купува дел од Македонскиот имот за мали пари,кој државата односно народот како по закон им ги враќа на оние што го купиле за неколку години преку Меѓународен суд итоа можеби со дупло или тродупло повисока цена.?Тоа е чиста распродажба на државниот имот и точка 5 има важност поголема од онаа што ја има точка 4.

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
ABC, broevite se samo zaradi numeriranje staveni bez potenciranje na vazhnosta. Sepak i tocka 4 e debelo platena od narachitelot pa i toa mu doagja kako provizija.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
ABC prvo prasaj ova pacerajot ovde dali razbira za sto se raboti : DALI ZNAAT STO E TOA LADNA REZERVA ?????
Vaka dzabe muabet.....ako se iskluci PETKATA NA SILEN: DEBELA PROVIZIJA....:):)!!!
Nema da se iznenadam deka toa HAC Candski za koj celo vreme se zbori vsusnost ne e HAC tuku nekoja firma od 500 dolara , na toa nekoj bratuced , od nekoj bratuced.... i razlikata vo imeto da e vo nekoja mala bukva sitno napisana :):):)!!!

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
ABC prvo prasaj ova pacerajot ovde dali razbira za sto se raboti : DALI ZNAAT STO E TOA LADNA REZERVA ?????
Vaka dzabe muabet.....ako se iskluci PETKATA NA SILEN: DEBELA PROVIZIJA....:):)!!!
Nema da se iznenadam deka toa HAC Candski za koj celo vreme se zbori vsusnost ne e HAC tuku nekoja firma od 500 dolara , na toa nekoj bratuced , od nekoj bratuced.... i razlikata vo imeto da e vo nekoja mala bukva sitno napisana :):):)!!!
Па имаше не знам во кој весник пишуваше, демек новинаров се јавил во дирекцијата на хац и овие појма немале дека купиле термоелектрана во македонија на тендер за 60 милиони.
Мислам да не знае фирма дека дала 60 милиони е малку чудно нели?
Или пак новинарот утнал и не се јавил во Хац кој работи на светскиот пазар туку во тој само за домашниот пазар.
Ко што мене ме збунија во пошта тука и ми објаснија дека DHL е фирма за достава на пратки во германија а DHL express international е фирма која се бави со брза пошта на интернационално ниво , која всушност кај нас има претставништво.

Тане

„Форумџија во години“
Член од
6 март 2007
Мислења
49
Поени од реакции
1
Се’ се продава, а најлесно е...ОНА ШТО НЕ Е ТВОЕ!

Одговорот на темата е многу краток - ВЛАДАТА на чело со Премиерот!!!???:nesum:

п.с. без разлика од која „боја“ се!:toe:

Поздрав!

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Па имаше не знам во кој весник пишуваше, демек новинаров се јавил во дирекцијата на хац и овие појма немале дека купиле термоелектрана во македонија на тендер за 60 милиони.
Мислам да не знае фирма дека дала 60 милиони е малку чудно нели?
Или пак новинарот утнал и не се јавил во Хац кој работи на светскиот пазар туку во тој само за домашниот пазар.
Ко што мене ме збунија во пошта тука и ми објаснија дека DHL е фирма за достава на пратки во германија а DHL express international е фирма која се бави со брза пошта на интернационално ниво , која всушност кај нас има претставништво.
Затоа ќе си ги земеш UPS и ќе завршиш работа,сепак работата со ТЕЦ-от е малку чудна особено кога се знае начинот на купување кај нас и убаво средениот тендер кој одговара на потенцијалниот "купувач",доколку така може да се нарече.Се работи за распродажба на Македонска економија за која народот како по закон ќе плаќа пари во следните години.Сето тоа е прикриено од јавноста која нормално би била против ваквата продажба ако знае за анексите кој го надополнуваат договорот за купопродажба и кој убаво кажуваат дека со ваквите "тендери" парите на купувачот му се враќаат до цент,дури и неколкупати повеќе од државната каса,дали со "ладна резерва" или со купување енормни количества мазут,сеедно.На тој начин инвеститорот зема кредит од некоја странска банка и знае дека парите што ќе ги уплати ќе му бидат вратени со камата од Македонија а тоа воопшто нема да се знае до моментот додека не стигне некоја "пресуда" како онаа од Парис,деновиве.

jon

Член од
20 јуни 2007
Мислења
287
Поени од реакции
0
Нели имаше вук длаку мења али тјуд никако :):):).

2001-ва кога шофјорот на Војо купи дел од Банка или купените мауси за 1000 еура/парче беше симнатсумодпланина крадење, а сега е поинтелектуално, не се истите налогодавци :):):).
СДСМ па одат на факторот искомлицирување на бизнисот , за да нема шанси да му се најде трагот.
Хари колку му беше љут на Агрон што онака како сировина на македонскиот Елвис Присли - Орце Камчев му го продаде она позади НАМА земјиштето онака апла за бедна цена, а Хари таму преку 100 канали пребацува пари, крие трагови и овој сировинава ајдеее, јас сам бизнисмен :):):).

Kajgana Shop

На врв Bottom