Каква опозиција имаме?

Каква опозиција имаме?

• Вкупно гласачи
    42
Член од
28 јануари 2005
Мислења
2.163
Поени од реакции
18
Јас би додал и: само колку да не се остварат резултати кои би носеле кон просперитет на целата држава и сите нејзини граѓани, бидејќи тоа би значело успех на власта, а неуспех на опозицијата на наредните избори.
Kopija na DPMNE 2002-2004.
Koce i mrcea za sekoj zakon, podnesuvaa iljadnici amandmani i se diskutirase po 36 casa vo sobranieto, seto toa zacineto so tropanje po sobraniskite "klupi".

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Kopija na DPMNE 2002-2004.
Koce i mrcea za sekoj zakon, podnesuvaa iljadnici amandmani i se diskutirase po 36 casa vo sobranieto, seto toa zacineto so tropanje po sobraniskite "klupi".
Абе нели одлика на секој симпатизер на владата беше да вика "Исто како и СДСМ"? :)

Член од
28 јануари 2005
Мислења
2.163
Поени од реакции
18
Da de, i taka vladeat. Ako gi prasas zosto vikaat "i sdsm taka pravea"
Jebiga, nekoja prenosna bolest.

Стрелец

El Mariachi
Член од
23 јануари 2005
Мислења
910
Поени од реакции
10
Дали некој знае пример за некоја опозиција во светот која што не ја критикува власта и која што не се бори за да дојде на власт?

И уште едно прашање:

Дали некој знае некоја власт во светот која што не ја критикува опозицијата дека е деструктивна, дека ги кочи реформите и дека се бори со сите сили да дојде на власт?

Патем, еве една денешна вест од јапонија:

Јапонскиот Премиер поднесе оставка

Јапонскиот премиер Шинѕо Абе (52) денеска поднесе оставка поради силниот притисок на опозицијата, со која не може да соработува.

„Настојував да спроведувам реформи, но за жал нашата партија нема дијалог со опозицијата, бидејќи јас сум премиер“, изјави Шинѕо Абе соопштувајќи ја на прес конференција одлуката за оставка.

Повеќе

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Точно, односите власт - опозиција се сведуваат на критики, но конструктивни, за навистина да се подобрат некои работи. Ова што денес се случува кај нас го нема никаде.

Член од
28 јануари 2005
Мислења
2.163
Поени од реакции
18
Пред тоа беше и полошо,не смее да се заборави.:)
Sto bese poloso ???
Toa so fabrikite rabotea vo tri smeni, sto imase besplatno zdravstvo pokvalitetno od ova denes za site, sto imase obrazovanie so svetski kvalitet, sto rabotnikot bese zastiten od sindikatot kako sto treba, sto imase eden od najskapite pasosi vo svetot, toa sto imase respektirana i jaka armija, toa sto site istocni zemji ni zaviduvaa , toa sto mito korupcija i siva ekonomija imase edvaj 5% itn itn.
ABC, ni po babi ni po stricevi, nie sme sega 30 godini ponazad od denot na osamostujuvanjeto, i ne samo nie tuku i Srbija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, i Bosna.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Sto bese poloso ???
Toa so fabrikite rabotea vo tri smeni, sto imase besplatno zdravstvo pokvalitetno od ova denes za site, sto imase obrazovanie so svetski kvalitet, sto rabotnikot bese zastiten od sindikatot kako sto treba, sto imase eden od najskapite pasosi vo svetot, toa sto imase respektirana i jaka armija, toa sto site istocni zemji ni zaviduvaa , toa sto mito korupcija i siva ekonomija imase edvaj 5% itn itn.
ABC, ni po babi ni po stricevi, nie sme sega 30 godini ponazad od denot na osamostujuvanjeto, i ne samo nie tuku i Srbija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, i Bosna.

Па како резултат на сето тоа погоре ние денес дојдовме до ова "дереџе",а згора на се дека образованието ни беше баш со светски квалитет не би рекол,работникот беше заштитен само со политички сендикат на КПЈ за кој знаеме колку беше како што треба.А сите очекуваа дека "тиквата мора еден ден да пукне".Mожеби тоа беше за Србија,Хрватска или особено за Словенија но никако не беше за Македонија.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Sto bese poloso ???
:ija:

Ова се вика драги мои кајганџии, југоносталгија. А најголемите југоносталгичари се секако, они е кои биле симнати од власт по распадот на југославија...:ples:

Како беше интел онаа...„Ко то каже, ко то лаже“ :)

П.С. Да знаев дека сам ќе седиш горе, ќе гласав за првата опција...само за да не бидеш сам :(

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Овде гледам дупла деструктивност... Прво, ако е законот лош, дајте вие понудете подобар... Па да може јавноста да ги спореди... Второ, се работи за Предлог закон кој што во парламентот ќе биде предмет на дискусија и анализа и кој што може да трпи измени и дополнувања... Доколку власта не прифати ниту една од забелешките за време на собраниските седници и се однесува арогантно кон секој амандман, дури тогаш СДСМ има право да ја обвини владата за отсуство на дијалог... А усогласувањата по разни ’клубови на пратеници’ се за мене глупост!
Стрелец не заборава дека баш за тој закон се водеа дијалози и по неколку точки дојдоа груевски и шеки со нивните тимови до компромисни решенија кои се вградено во предлог законот чија разработка и донесување го кочат истите тие на шеки со по 4000 амандмани и закани за бојкот.

Освен тоа уште кога почнаа проблемите со политичкиот дијалог премногу беше очигледна тактиката на ДУИ-СДСМ кои ако власта ги викаше сите на дијалог СДСМ не сакаа да дојдат, па на договоренот се противеа и обвинуваа дека нема да гласаат бидејќи не присутствувале, а беа поканети. И ДУИ истот го праваеш кога власта имаше дијалог баш за овој закон на избори , по што ДУИ намерно одсуствуваше за после да условува да се прифатат нивни дополнителни недискутирани закони за да му дадат поддршка ан токму овој закон. Со други зборови како и да фатиш едните активно ќе го кочат широкиот консензус, која ако се постигнеше ќе собереа поени и тие и власта, бидејќи сите заедно направиле да се движат реформите побрзо, наместо тоа тие сега вака уште повеќе се закопуваат.
И од целата ситуација пак не ми е јасно како можат да бидат слепи дека паѓаат во гробот што му го копаат на другиот.

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Во секоја тема што е поврзана со власта пишувам дека на Македонија и треба многу силна и многу конструктивна опозиција, и повторно ќе го кажам истото.

СДСМ во овој момент се најслабата опозиција што може да ја има Македонија, а тоа реално на Груевски му оди во прилог. И тоа е многу лошо.

И во една тема претходно кажав, Шекеринска и нејзиниот тим имаат одбрано погрешна тактика за играње во опозиција. Мислам дека додека Шекеринска раководи со СДСМ и особено додека вака раководи од нив нема да можеме да очекуваме ништо друго, освен некое чудно однесување и некои чудни критики кои искрено ме изненадуваат.
Ме изненадува и Макрадули, човекот е потпретседател на најголемата опозициона партија во Македонија, човек на кој никој не му верува, човек кои нема рејтинг, а истовремено секојдневно излегува на пресови и брифинзи. Со луѓе во кои народот нема доверба, и со нивни тврдења, СДСМ не може да си го билда рејтингот. За тоа треба да избере јаки луѓе.
СДСМ мислеше дека со поднесените 4000 амадмани ќе си го зголеми рејтингот, тоа напротив имаше негативно влијание. Вакво однесување една опозициона партија не може да си дозволи. Тие точно треба да знаат и да имаат стратегија со која ќе се обидат да ја вратат довербата кај електоратот, нешто што зесега много тешко им иде.

А за ЛДП, па зарем уште постои таа партија?

Член од
12 февруари 2007
Мислења
892
Поени од реакции
4
Sds e dobra onolku sto e dobro Vmro.

Problemot e vo vestacki rejting na Vmro_Onoj mom ko ce pukne od nego ce izlezi dovolno i za Sds i za nekoja dr.opcija.
Kako Vmroec se nadevam ce bide nekoe novo Vmro,no to se zelbi...

Член од
8 август 2007
Мислења
1.541
Поени од реакции
48
Јас да бев на место на Шекеринска, како лидер на најголемата опозициона партија, ќе свикав една прес конференција и ќе го кажев следново: Бидејќи немаме поддршка од граѓаните и бидејќи тие сметаат дека СДСМ се однесува неконструктивно (сметаат дека ја напаѓаме по секоја цена владата) и што е уште пострашно, сметаат дека СДСМ се тие што ги кочат реформите, СДСМ се повлекува привремено од политичката сцена, за да ги остави ДПМНЕ без проблеми да ги спроведе замислените реформи. Сите забелешки што сме ги имале, ќе ги кажеме на крајот на мандатот на Груевски. :vozbud:

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.814
Опозицијава ако престане да се глупира и да собира поени пред народот.....тогаш според мене,не ми е јасно која е другата функција....

Едноставно добро и го шлапна Ставревски на Шеќерковска:

-"Знам дека вие морате да го правите ова поради рејтингот на Груевски во сооднос со вашиот,така да ве разбирам во каква ситуација се наоѓате"

И г-ѓата мавташе со писмото од Окта.....за кое и сама не објасни што пишува внатре и кој се целите...туку тупеше дека Груевски се правел дека незнаел за писмото...ццц колку се само очајни и патетични :tapp:

Kajgana Shop

На врв Bottom