Мит или вистина? Користиме 10% од мозокот

Користиме 10% од мозокот

• Мит

Гласови: 201 37,4%
  • Вистина

Гласови: 337 62,6%

• Вкупно гласачи
    538

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.403
Поени од реакции
5.957
Каде си прочитал?
Дај нешто линк или текст да ги видиме фактите. Баш ме интересира.

Член од
24 мај 2005
Мислења
957
Поени од реакции
16
Ако не па да им пратиме мејл на митбастерс да проверат?!

Член од
5 јули 2006
Мислења
82
Поени од реакции
2
Каде си прочитал?
Дај нешто линк или текст да ги видиме фактите. Баш ме интересира.
Една страна рикверц, прв пост, имаш цитат од Wikipedia.
Еве уште еден:
Wikipedia напиша:
Although folklore would have it that about 90% of the human brain is dormant, this has proven scientifically unfounded.

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.403
Поени од реакции
5.957
Википедија не е баш веродостојна.
Знаеме дека сите имаат пристап и таму се пишува се и сешто. Не ретко се случувало да има погрешни информации, затоа барам нешто на кое може да се верува.
Или пак некој стручен по тоа прашање да објасни што, како...

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
грешно ги интерперетирате тие 10 %.
10% од мозочните клетки односно мозочните неврони се користата за размислување. А за ефикасноста на тие 10% неврони зависи тоа колку синапси ќе создадат тие неврони. Во зависност од бројот на синапси, зависи и тоа колкав процент искористувате од тие неврони чија должност се когнитивната и логичката работа на мозокот.

Член од
7 април 2007
Мислења
91
Поени од реакции
0
Dokolku NIE lugjeto go koristime mozokot 100%/100% togas ke imame sposbnost da go prodolzuvame nasiot zivot.ne znam kako e mozno no e mozno. procitav deka do sega covek so najvise upotrebil mozok e einschtein so upotrebenost na mozokot od 28 %!neverojatno

ПрИтИ_гРл

Unforgivable ♥
Член од
6 јуни 2006
Мислења
2.554
Поени од реакции
22
Да, го користиме ние цел мозок, но секоја функција по 10 посто можеби.

Apash

Od kol na kol, kolot vo gazot!
Член од
10 март 2007
Мислења
567
Поени од реакции
15
nema mozebi ...
грешно ги интерперетирате тие 10 %.
10% од мозочните клетки односно мозочните неврони се користата за размислување. А за ефикасноста на тие 10% неврони зависи тоа колку синапси ќе создадат тие неврони. Во зависност од бројот на синапси, зависи и тоа колкав процент искористувате од тие неврони чија должност се когнитивната и логичката работа на мозокот.
ubavo vi kazuva covekot ... najrazumna i najdobra gledna tocka na nestata

KohlBass

Dechak iz vode
Член од
1 јуни 2006
Мислења
1.485
Поени од реакции
36
Ако користиме само 10% што ќе ни е остатокот од мозокот тогаш?За украс?
Once again, не користиме 10% од органот, туку 10% од умствениот капацитет!!!
Остатокот служи за да може да се развиваат идните генерации...

Smasher

Професионален молер
Член од
27 јуни 2007
Мислења
811
Поени од реакции
9
Толку ли е тешко да се свати?:
Вака сега, ние користиме 100% од органот (ако на некој му е оштетен и најмал дел од мозокот тој нема повеќе целосно правилно да функционира, безразлика макар и 5% да биде штетата), но од неговите процесирачки способности за размислување 10%.

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
По глупо прашање еј. Нема маш шо ќе докажи дека е вистина, откај знајме ние како работи мозоко па да докажиме колку од него се користи. Факат је да луѓето се многу попаметни од порано, а иста количина мозок имат. Значи јас сум дека е проценат, ама нема врска муабето. Нема никаков начин ова да се докажи, дали је 10% или 0,1% или па 100%.

АуРоРа

Засекогаш
Член од
15 мај 2005
Мислења
1.109
Поени од реакции
15
По глупо прашање еј. Нема маш шо ќе докажи дека е вистина, откај знајме ние како работи мозоко па да докажиме колку од него се користи. Факат је да луѓето се многу попаметни од порано, а иста количина мозок имат. Значи јас сум дека е проценат, ама нема врска муабето. Нема никаков начин ова да се докажи, дали је 10% или 0,1% или па 100%.

Епа за твоја информација знаеме како работи мозокот, има начини да научиш и ти,(ако сакаш нормално). Овде не станува збор за количината на мозокот, туку колку секој умее да си го искористи. Е аман немаш приметено дека на некој му е повеќе развиен, на друг помалце. НЕ е ова ајде ќе го ставиме мозокот на вага, па ќе мериме колку е тежок. Овде отприлика се работи...

.напишав во еден претходен пост дека човекот користи само 6%. А кога сите би го користеле мозокот до максимум (што не е возможно) би се дешавале чуда. Научниците користат 10%, а повеќе ако користиме замислете што би се дешавало...

Член од
16 август 2007
Мислења
38
Поени од реакции
0
Размислете - бројката од 10% е СМЕШНА. Прво е неверојатно мала, а второ - кажете ми - во однос на што 10%? Како ќе определите што е тоа 100%? Што е за вас целосна искористеност?

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
За научни истражувања се вложуваат огромни инвестиции , а прашањата од тој домен , ти ги нарекуваш глупави:nenene:...ехеј Каде бе
"Значи јас сум дека е проценат" - што ти е ова ????

има начини како да се докаже, еве како за почеток ќе те земеме тебе ќе ти извадиме пола мозок, па ќе видиме дали ќе биде исто!!!!:nesvest:

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Не се прај паметен многу, како прво не разбираш шо напишав. Јас викам дека човекот користи процент од можностите на мозокот, органот физички во целост му е потребен. Муабето ми беше дека факат е оти мозокот на човекот со текот на времето се развива, шо води кон сознание дека всушност не е достигнат максимумот и прашање е дали ќе се достигни. А максимумот е 100%, шо значи дека човекот искористува моментално помалку од 100% од мозокот.

А колку точно искористува нема НИКОЈ докажано, ниту пак во догледна иднина ќе докажи. А ти Аурора не ми изигравај овде научник, работата на мозоко е најголема мистерија во науката. Кажи ми ти на кој начин ќе го измериш капацитетот на мозокот па после неговата искористеност процентуално. Апсурдна е таа работа, толку е комплицирана и апстракна работата на мозокот шо не можеме ни да си претпоставиме за шо се е способен. Не прам муабет јас за биолошките процеси шо се дешават во мозоко или пак кој дел од мозокот за шо служи. Иако со резерва, тие работи ги прифаќам, ама со конкретни когнитивни докази не можи да се докажи вистинскиот потенцијал или капацитет на мозоко.

Значи дефинитивно процент, факт е самото тоа што некои луѓе се научници, а некои не знаат колку се 2+2. А колкав процент можи само да се шпекулира.

Kajgana Shop

На врв Bottom