дефинитивно е мит,
кај мозокот може да разликуваме 4 дела
имате
. ---the Cerebrum---.. кората на мозокот и тука ви се одвиваат сите мословни процеси...а како тоа го знаат другите ?????
па секогаш кога некој ке се здобие со повреда на церебрумот, се појавуваат ментални дисфункции, како на пример , некои прекинуваат да читаат , некои читаат а не разбираат , други неможат да зборат, трети гледаат фаци а не ги препознаваат,некои го губат морисот и вкусот итн....
сакам да кажам , каде и да им се повреди мозочната кора тие остануваат хендикепирани, а тоа значи дека непостои дел од кората што може да се отстрани и да продолжиме да функционираме нај нормално, доколку користевме само 10 % . тогаш со останатите 90 % ке можевме да правиме што сакаме ,,,
понатака имате
--cerebellum , негова функција е одржување на рамнотежа и координација на телото
---limbic system--дел од мозокот кој се наоѓа под мозочната кора . уште се нарекува , емоционален мозок , бидејќи сите емоционални чуства што ги осеќаме , потекнуваат директно од таму
----brain stem---делот кој е одговорен за , дишење , работа на срцето и сите други функции од витално значење...
секој што мисли дека користи 4,6,10,15% од мозокот , не ги окривувам , можеби и навистина е така,
ама јас си знам дека на располагање ми стојат сите 100% , а у најмала рака во моментов користам многу повеќе од тие 10,15% , само со тоа што сите витални органи ми функционираат, се чуствувам среќен што го куцам овој пост,го осеќам мирисот од кујна , слушам музика , држам рамнотежа да не паднам од расклатеново столче итн....
и уште нешто, да постоеа 90% од мозокот за кои се верува дека кријат потенцијал на телепатија , телекинеза , ESP,
тогаш проектот "Star Gate" немаше никогаш да биде затворен.
и уште еднаш поздрав до сите губитници што користат 10 % од нивниот мозок
Благодоарам