Помош, проблеми, прашања, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата StenmarC
  • Време на започнување Време на започнување
Се мислам дали да склопам компјутер ( иако досега не сум го правел тоа, но не би требало да биде сложено ), или да купам склопен ( без монитор, тастатра, маус и такви работи, само кучиштето ), но на некои делови/комоненти се двоумам, или сеуште немам одлучено кои да ги одберам, па ми треба ваша помош и совети.
Што ми е „поевтино“, да склопам компјутер, или да го купам готов ( претпоставка дека се работи за исти компоненти и кај склопениот и кај готовиот ) ?
Сакам да склопам компјутер со што е можно помала цена, и поголеми перформанси ( како и секој друг... ), но, графиката не ми е толку важна, најважни ми се процесорот и рам-от,а потоа матичната, но пред се` е цената, да биде помала или околу 10 000 денари.( верувам дека во првите 6 мессеци, овој компјутер ќе биде уклучен 24часа на ден, најголемиот дел од нив ќе седам јас, а додека јас спијам-братми... )

За матична одбрав: http://niko.com.mk/shop/product_info.php/products_id/1114?osCsid=dfcf0a6c2d2ebe5c5abf6cad510d4e1c 2.337ден,што мислите за овој мој избор?

Процесор, амд х2 ( овие беа двојадрени, така? ), се двоумам помеѓу http://niko.com.mk/shop/product_inf.../1067?osCsid=dfcf0a6c2d2ebe5c5abf6cad510d4e1c и http://www.anhoch.com/shopCart/vpasp/shopexd.asp?id=30134 , за кој ме советувате дека треба да го земам, првиот, вториот или некој друг?

рам се двоумам помеѓу http://www.anhoch.com/shopCart/vpasp/shopexd.asp?id=6230 и http://niko.com.mk/shop/product_inf...d/809?osCsid=dfcf0a6c2d2ebe5c5abf6cad510d4e1c , но мислам дека првата е „подобра“, што мислите вие?

хард диск:
http://niko.com.mk/shop/product_inf.../1051?osCsid=dfcf0a6c2d2ebe5c5abf6cad510d4e1c , знае некој хард диск со подобри перформанци и поголем капацитет од овој, но со пониска цена? не верувам во ова....

Графичката, звучната, мрежната беа интегрирани на матичната, така?

Aха, да, ладилник-кулер само овој беше „добар“ http://niko.com.mk/shop/product_inf...d/912?osCsid=dfcf0a6c2d2ebe5c5abf6cad510d4e1c , има некој подобар?

За кучиште и напојување, сеуште немам одлучено, имате некој предлог?

Хмм...а колку е сложено да се склопи компјутер?
Проценка-можам јас да го склопам?

Ме мрзеше да кликам по линковите, поубаво ке ти беше да ги пишеш директ деловите и да пишеш цени. Но со оглед дека целата конфигурација сакаш да ти излезе до 10000 денари, што и да купиш исто ти се фаќа, ионака ке биде најслабо можно.

И да, сложено е да се склопи ПЦ, незнам какво преднзаење имаш, но ако имаш трицифрен IQ, знаеш детално да следиш упатства на англиски и спретни раце, ке можеш сам да го склопиш. Ионака е само 10 банки, експериментирај си.

Најкомплицирано е ставањето на матичната во куќиштето (не се смејте)
Се друго е лесно,имаш еден диск и еден режач,тоа не можеш да ги утнеш каблите.
Графичка не монтираш,така да само рамот останува,најлесното.

Само глеј со напајањето да не заебеш работа :)

Единствено што е минус,нема да добиеш гаранција на целата конфигурација,туку на секој дел посебно,со различни рокови.

1gb ram
AGP е мислам
ATI Radeon X1950
Епа ај сеа додади каков рам е DDR или DDR2 или нешо постаро?А ако мењаш матична и процесор тешко дека некоја од поновиве ќе ти ги фати рамот и графичката...

Ме мрзеше да кликам по линковите, поубаво ке ти беше да ги пишеш директ деловите и да пишеш цени. Но со оглед дека целата конфигурација сакаш да ти излезе до 10000 денари, што и да купиш исто ти се фаќа, ионака ке биде најслабо можно.

И да, сложено е да се склопи ПЦ, незнам какво преднзаење имаш, но ако имаш трицифрен IQ, знаеш детално да следиш упатства на англиски и спретни раце, ке можеш сам да го склопиш. Ионака е само 10 банки, експериментирај си.
Хмм...ако сум решил да сколпувам компјутер, тогаш најмал проблем ќе ми биде наместо линковитем да ги напишам компонентите и нивните цени...

MB:

NF61S Micro AM2 SE2.337ден
pixel_trans.gif

Кликни да зголемиш
Кликни да зголемиш
# CPU SUPPORT AMD Athlon™ 64 X2 Dual-Core Processor # AMD Athlon™ X2 Dual-Core Processor # AMD Athlon™ 64 FX Processor # AMD Athlon™ 64 Processor # AMD Sempron™ Processor # HT Support HT 2G # MEMORY Support Dual Channel DDR2 533/667/800 MHz # 2 x DDR2 DIMM Memory Slot # Max. Supports up to 2GB Memory # EXPANSION SLOT 2 x PCI Slots # 1 x PCI-E x1 Slot # 1 x PCI-E x16 Slot (Compatible) # STORAGE 2 x SATA2 3Gb/s Connector # 1 x IDE Connector # Support SATA RAID: 0,1 # USB 4 x USB 2.0 Port # 2 x USB 2.0 Header # LAN Realtek RTL8201CL - 10/100 PHY # INTEGRATED VIDEO NVIDIA GeForce 6100 GPU, On Board Graphic Max. Memory Share Up to 256MB # CODEC Realtek ALC861VD 6-Channel HD Audio # REAR I/O 1 x PS/2 Mouse # 1 x PS/2 Keyboard # 4 x USB 2.0 Port # 1 x COM Port # 1 x VGA Port # 1 x RJ-45 Port # 3 x Audio Connector # INTERNAL I/O 2 x SATA2 3Gb/s Connector # 1 x IDE Connector # 1 x Floppy Connector # 1 x Front Audio Header # 1 x Front Panel Header # 1 x CD-IN Header # 1 x S/PDIF-OUT Header # 1 x CPU FAN Header # 1 x System FAN Header # 1 x Printer Header # DIMENSION Micro ATX Form Factor Dimension: 20.8cm X 24.4cm ( W x L ) # OS SUPPORT Support Windows 2000 / XP / XP 64 / Vista / Vista 64 # ACCESSORIES 1 x IDE Cable # 1 x FDD Cable # 1 x SATA Cable # 1 x I/O Shield # 1 x CD Driver # 1 x User Manual or Quick Guide

CPU:
CPU AMD Athlon 64bit x2, AM2 4200+ *****3.506ден
или
CPU AMD Athlon 64 Dual-Core 3600+ AM2
Ден.2.380,00

Кликни да зголемиш
Кликни да зголемиш
Socket type:Socket 754,939,940 Aplication: Sempron 3500+,, Athlon 64 Fan dimension: 80x80x25 Heat Sink material: Aluminium Noise level: 17dBA Fan speed: 2200 rpm +/-10 % RPM Bearing type: Ball bearing
pixel_trans.gif
За повеќе информации, посетете ја веб страницата на овој продукт.
pixel_trans.gif

Ќе ја издржи овој 24часовната/ден работа на компјутерот без оверклок?

Кликни да зголемиш
Кликни да зголемиш
Capacity:160G/80G Rotional Speed:7200 Cache buffer: 8M Interface: SATA II (Default Transfer Mode) Ramp load/unload technology provides excellent anti-shock capability. Fluid dynamic bearing motor for less noise. S.M.A.R.T Command Transport( SCT ) for Adaptive error correction. Thermal Flyheight Control ( TFC ) for improved reliability. Native Command Queuing for faster access. Internal Thermal Sensor to monitor the HDDtemperature. ROHS compliant. For more information, please download the product datasheet.

Ми фали уште евтино кучиште и напојување...некој предлог?

pixel_trans.gif

Единствено што е минус,нема да добиеш гаранција на целата конфигурација,туку на секој дел посебно,со различни рокови.
Абе ова напојувањево стварно е зезнато...
Хмм...ај пред да почнам да правам нешто во врска со новиот, ќе го расклопам стариот пц, и ако го склопам пак и да работи, ќе ги купам деловите од новиот, а ако не, ќе си купам готов нов пц...

Хмм... ова го правам чисто поради едукација, но заинтересиран сум што е поекономично, да си склопиш ком, или истиот да го купиш готов?
Јасно ми е дека во различни случаеви, одговорот можно е да биде различен, но кој е одговорот во повеќето случаеви, и во мојов?

Хмм... ова го правам чисто поради едукација, но заинтересиран сум што е поекономично, да си склопиш ком, или истиот да го купиш готов?
Јасно ми е дека во различни случаеви, одговорот можно е да биде различен, но кој е одговорот во повеќето случаеви, и во мојов?

Епа најди некоја конфигурација слична со оваа што ја сакаш, отиди им таму и кажи им што да извадат а што да стават, и ете ти готов а склопен PC со целосна гаранција :helou:

Koj е најдобар лап топ 17" што може да се набави кај нас за 1000-1200 евра?

Види,ако ги земеш сите делови од исто место,на пример Риверсофт,они го склопуваат бесплатно.

Но финтата е што во Ривер има најевтини матични,во Анхоч графички,напојувањето од некоја ШКЉ компанија итн...
Јас летово со другар биравме ПЦ,на крај земавме графичка и рам од Анхоч,матична од Риверсофт,режач,напојување и куќиште од трето место.
И ги склопивме сами,без никаква филозофија :)

Ова е сосема точно. Најтешко е да ја поставиш матичната плоча. Убаво да се намести над сите дупчиња и внимателно да се заштрафи. И мала забелешка што многу пати ме нервира, плочката што стои позади кај приклучоците се става пред да се стави матичната, па ако заборавиш како што знам јас, ќе треба од ново да ја вадиш матичната па да ја поставиш нејзе па пак да ја местиш матичната плоча. Со напојувањето како да поврзеш внимателно оди по упатството од матичната што каде да приклучиш, внимавај хард дискот да го приклучиш само на едно напојување или на сата или на обично дека ако ги ставиш двете може да се зезне. Процесорот лесно се мести, врз него исто внимателно оди кулерот, не заборавај да ставиш топлопроводна паста. Рамот се мести многу лесно, графичката исто така, нема некоја посебна филозофија. Исто и со оптичките уреди.. и обавезно внимавај на деловите затоа што се осетливи па "испразни се" на парно или на штекер што има заземјување (внимателно немој струја да те фати :) ). Ако има прашање не експериментирај прашај па ќе ти кажеме. Поздрав:smir:

п.с. Провери дали на графичката и треба дополнително напојување или не.

Благодарам на досегашните совети, но ми требаат уште.
Мислам дека од денес во анхоч имаат нов ценовник...
Направив нова конфигурација, но сеуште се воумам кај некои компоненти...

МБ: од 2.685,00 во анхоч

ALiveNF6P-VSTA.jpg
MB Asrock AliveNF6P-VSTA NVIDIA GeForce6150DualCh*
AMD LIVE!™ Ready
Supports Dual Channel DDR2 800/667/533 with 2 DIMM slots, maximum capacity up to 4GB
ASRock AM2 Boost: ASRock Patented Technology to boost memory performance up to 12.5%
Integrated NVIDIA® GeForce6-class graphics DX9.0 VGA, Pixel Shader 3.0, Max. shared memory 256MB
1 x PCI Express x 16 slot
Hybrid Booster - ASRock Safe Overclocking Technology
oUntied Overclocking : During Overclocking, FSB enjoys better margin due to fixed PCIE/ PCI Buses
4 x Serial ATAII 3.0 Gb/s, support RAID (RAID 0, RAID 1, RAID 0+1, RAID 5 and JBOD), NCQ and "Hot Plug" functions
10/100 Ethernet LAN
HDMI_SPDIF header, providing SPDIF audio output to HDMI VGA card, allows the system to connect HDMI Digital TV/projector/LCD devices.
High Definition Audio
ASRock 6CH I/O Plus: 6 ready-to-use USB ports

CPU: CPU AMD Athlon 64 Dual-Core 3600+ AM2
Ден.2.245,00 ( но не сум сигурен дека е поддржан од горенаведената матична...може некој да ми каже дали е поддржан или не? )-во анхоч

Кулер...ќе најдам некој околу 500 денари...има препораки?
Се мислам за овој:
5050pwm.jpeg
shim.gif
Cooler GlacialTech Igloo 5050 PWM s775 3.4+ 18dba+
Ден.400,00
Specifications

Socket Type T

Intel CPU Clock Speed
(max.)
Prescott LGA775 3.4 GHz
(84 W)

Cooler Dimension (mm) 88 x 88 x 67.8

Cooler Weight (gram) 395

Fan Type
12 Volts / 1B1S
Dimension (mm)
90 x 90 x 27

Speed (RPM)
800 (± 300 rpm) ~ 3,800 (± 10 %)

Airflow (CFM)
13.30 ~ 63.10 (± 10 %)

Noise (dBA)
18.0 ~ 40.0

Interface Material
High Efficiency Thermal
Compound
HDD:
HDD 160GB Excelstor 7200 8MB ATA
Ден.2.685,00
или:
______
САТА или ИДЕ?
Technical Information
Storage Capacity 160GB
Platform Support PC
Drive Performance
*Data Transfer Rate 300MBps External Maximum
Serial ATA - II
*966Mbps Internal Maximum
Rotational Speed 7200 rpm
Buffer 8MB
Interfaces/Ports 1x7-pin Serial ATA/300 Serial ATA
Physical Characteristics
Form Factor 3.5" Internal
Dimensions 2.54cm H x 10.16cm x 14.7cm D
Weight 560 g Maximum ____________

Кучиште и напојување сеуште немам најдено..ај помогнетеми...

Инаку, сите делови се од анхоч, а вкупната цена, без кучиште и напојување изнесува:околу 9000 денари....
Хмм...колку ќе ме кошта кучиште и напојување?
А што мислите за мојов избор за оваа цена?

Кучиште и напојување сеуште немам најдено..ај помогнетеми...

Инаку, сите делови се од анхоч, а вкупната цена, без кучиште и напојување изнесува:околу 9000 денари....
Хмм...колку ќе ме кошта кучиште и напојување?
А што мислите за мојов избор за оваа цена?

Куќиште и напајање моеш да најдеш за 1200 денари. А за твојот избор се изјаснив погоре - не е битно што ке купиш за тие пари, што и да земеш исто ти се фаќа.

Ako moze nekoj da mi pomogne okolu eden moj problem.
imam pc so slednive karakteristiki:
amd athlon 64 4000+ dualcore
gigabyte ga-m52l-s3
2gb ram ddr2 800
palit gf8600gt pcx 512ddr3
kukiste delux so napojuvanje 500w
kuler od box-ot od cpu

Se slucuva samiot da se ugasne vo tek na rabota, bez predupreduvanje i ako go vklucam povtorno bez problemi se uklucuva. Ova se slucuva bez nekoe pravilo, koga ke mu tekne i na Mame i na CS. Temperaturata mu ja vidov na 70 stepeni na cs a inaku do 50
Sto da pravam znae li nekoj da mi pomogne, pocnav da se nerviram

Температурата на што е 70 степени, на процесорот?

Мој другар го имаше истиот проблем и мислам дека кај тебе може да е тоа. Мислам дека твојата графичка е со пасивно ладење како што беше и кај другарот и најверојатно многу брзо се загрева. Проблемот лесно ќе го решиш со дополнително ладење (активно) брз пасивното или некоја слична солуција. Кај другарот импровизирано монтиравме многу мал кулер дирекно врз пасивното ладење и сега си работи се како што треба. Види чија температура се крева толку, дали е процесорот или графичката. Мислам дека е графичката. Провери па кажи. :smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom