Помош, проблеми, прашања, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата StenmarC
  • Време на започнување Време на започнување
Ај вака:

1. Не пишувајте 2-3 мислења едно под друго, ме мрзи веќе да ви ги спајам. Користете "Измени" дугме.

2. Температурата не зависи само од тоа дали ти функционира кулерот или не. Секој кулер се состои од 2 дела - радијатор и вентилатор. Е сеага вака: Радијаторот е една метална конструкција, ги има во различни облици, и најчесто е од бакар и алуминиум. Бакарните знаат и да ги никлуваат за да не оксидираат. Температурата на процесорот е разлика помеѓу температурата што јадрото(јадрата ако е дуалкор) и температурата што радијаторот ја абсорбира од самиот процесор.

Што сакам да кажам со ова? Имам CM Hyper TX кулер со одличен термален капацитет, и можам да го оставам пасивно да работи(значи со изгасен вентилатор) едно 10-15 минути на 100% терет пред да му се пополни термалниот капацитет и разликата меѓу јадрата и радијаторот да стане преголема. Послабите кулери го немаат овој луксуз и одма се прегрева процесорот.

Ми се повраќа коа ке видам дека некој на процесор од над 100 евра бапнал кулерче од 300 денари.

Термалната паста не се троши, па да мораш да ставаш пак од време на време. Уствари се троши, ама за едно 10-15 години.

Кулерот знае да се разлабави или целосно да се откачи ако многу често губите на кантер и го клоцате куќиштето. На овој начин и хардот ке рикне.

Друго. БИОСот ја чита релативната температура на сокетот при минимален терет, затоа не е ич веродостоен. Најверодостојни се Еверест и Спидфан кои читаат директ од термалната диода што ја има во секое од јадрата.

3. Ова се просечни и максимални температури на поновите компјутерски делови.

Процесор - Просечна 20-65, над 65 е ризична, над 85 аутоматски се гаси јадрото за да се спречи рикнување.
Графичка - Просечна 35-100, над 100 е ризична, над 130-140 аутоматски се гаси јадрото.
Харддиск - Просечна 27-45, 46-55 и 22-27 се ризични, а под 20 или над 55 степени хардот рикнува. (ова е затоа што има механички делови кои неможат да трпат многу топло или многу ладно)

Појасно е сега?

Епа добро е тогаш.Дека ја глеам графичката ми крева околу 80 степени.Мислев дека е многу.
Фала за одговорите....

Gigabyte 865PE takva e mislam a dali da si zemam nov procesor ili da pojacam ramot
sega imam Intel celeron 2.4 ghz i 512 mb

core 2 duo процесор, али незнам дали ќе ти фати

core 2 duo neke da fati ama mislam deka moze samo dual core tie se razlicni

Gigabyte 865PE takva e mislam a dali da si zemam nov procesor ili da pojacam ramot
sega imam Intel celeron 2.4 ghz i 512 mb

Gigabyte 865PE ти е чипсетот, а тој како што прочитав поддржува максимум до Pentium 4 процесор, а од рам само DDR1 до 400 Mhz.

Значи ако сакаш да купиш птоцесор, не вреди...
Ако сакаш да појачаш рам, не вреди за тие пари, зашто 512 MB на 400 Mhz е околу 1600 ден. a 1GB на 400 Mhz e околу 2800 ден.

Значи потроши 50 евра за матична, + 1000 ден за рамот,и 150 евра за некој процесор.Плус мораш да мењаш и графичка за PCI-E,што значи скоро нов компјутер,само без куќиште и режач.

Напојување ќе мора да смениш,зашто најверојатно ќе ти треба појако од тоа сега што го имаш,претпоставувам некое 400ватно.

Се на се ќе ти се фати некои 300-350 евра,во зависност од тоа колку пари ќе дадеш за графичката.
Јбг,поисплатливо е отколку да инвестираш во умрена и поскапа ддр1 технологија,и некој 3гхз с475 процесор.

Gigabyte 865PE ти е чипсетот, а тој како што прочитав поддржува максимум до Pentium 4 процесор, а од рам само DDR1 до 400 Mhz.

Значи ако сакаш да купиш птоцесор, не вреди...
Ако сакаш да појачаш рам, не вреди за тие пари, зашто 512 MB на 400 Mhz е околу 1600 ден. a 1GB на 400 Mhz e околу 2800 ден.

podrzuva ddr1 i ddr 2 znam siguren sum 100% a za procesorot neznam ama so edna programa vidov nesto deka moze najveke 3600 ghz taka pisuvase

podrzuva ddr1 i ddr 2 znam siguren sum 100% a za procesorot neznam ama so edna programa vidov nesto deka moze najveke 3600 ghz taka pisuvase

За DDR2, не сум баш сигурен, пошто барав по гугле Gigabyte 865PE, и искочи дека ова е моделот на чипсет, а не модел на матична. А таму пишуваше дека поддржува само DDR1 400Mhz.

А тоа дека матичната ти поддржува 3.6 Ghz...... нема ни врска ни логика... Не се гледа колку Mhz, туку која технологија на процесори ти ја поддржува матичната. Со што програм провери па да ти каже ДО КОЛКУ GHZ??????

Ако стварно ти пишало нешто такво, значи дека мах можеш Pentium 4 :):):)

865ката може максимум Пентиум 4 на s478 сокет, што е крајно кутро.
865ката нема ДДР2 мемориски контролер, прв чипсет со ДДР2 мемориски контролер беше 915ката, па имаше плочи со комбинирани ДДР1 и ДДР2 слотови.

Чаре - нова машина.

Ај да прашам нешто, бев со едно другарче земаше 1gb ДДР 2 на 667мхз од Анхоч,али плоцата му поддржува 533мхз,и го ставаме кога гледаме 512мб,и идеме у анхпч ни вратија пари, и викаат тоа било зашо плочата поддржувала 533мхз, дали е тоа стварно или не зезнале (на рамот имаше налепница 1гб),позз

Не,ако рамот е 667,тогаш ќе работи на 533 едино.

Не може да се деси пола мб да изгуби.
Ако било така,зашто би ви ги вратиле парите? :)

abe moze ddr2 kupiv i staviv moze i na maticnata si pisuva

i pred dva meseci si kupiv laptop p zatoa ne sakam nov tuku prasuvav za ram za da go pojacam stariot

Ај да прашам нешто, бев со едно другарче земаше 1gb ДДР 2 на 667мхз од Анхоч,али плоцата му поддржува 533мхз,и го ставаме кога гледаме 512мб,и идеме у анхпч ни вратија пари, и викаат тоа било зашо плочата поддржувала 533мхз, дали е тоа стварно или не зезнале (на рамот имаше налепница 1гб),позз

Имаше друг стик на плочата освен оној од 1ГБ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom