Одредени молекули од органско потекло можат да се видат под електронски микрокоп. Има и работи кои неможат да се видат. Ако си заљубен ти не можиш да ја видиш заљубеноста како некој објект но ја осеќаш и таа постои. Исто и гладот на пример...знаеш дека си гладен, џабе ти е ако веруваш дека си сит. Ако нешто не може да се види не значи дека автоматски треба да се бара религиозно толкување.Очгиледно не е, зошто би била надмината. Не е докажано дека Бог не постои за да се надмине, нели. А самата бројка од неколку илјади години говори за одржливоста на религијата (иако и тогаш и сега се пробува да се прегази и да се намали нејзиното влијание). Лошо немам видено од свештеник, ниту од таа виша сила-Бог, имам видено од луѓето.
Интересно е што според оние кои не веруваат во Бог (или некоја виша сила), погоре сликите се Негово дело. А логиката вели ако не верувам во нешто не можам да кажам дека е тоа иницијатор за одредена состојба. Ако не верувам дека постои атом не можам да кажам дека тој е тој што се врзува во молекул и материја. Тогаш, ако не верувам во виша сила туку во самиот себе, треба да тргнам од самиот себе, пошто верувам во себеси, дека јас/ние-човекот сме причина за таа состојба. Малку е нелогички атеистите да му префрлаат на Бог за состојбите кога не постои.
Како нема логика, имаш иљадници вери,религии,секти,култови и сите се во право.Една е, нема логика да постојат 10 точни/вистинити религии паралелно. Вселената, колку и да е голема, сепак нема доволно „место„ за 10 паралелни вистини. Една е Вистината, се друго или е полувистина-полулага или чиста лага.
Da be on taka rekol i ajde gotovo. Mozhda biblijata e napishana od nekoj seljak sho se zbogatil. Nemozhesh toa taka da go dokazuvash„,,,Јас Сум Вистината, Животот и Патот...„ вели Христос. Од Неговата реченица, ОЧИГЛЕДНО е дека има само ЕДНА а не катаљон вистини, очигледно е дека само Он, Еден и Единствен, Е Вистината, очигледно е дека во Неговата реченица не се споменати ниту Мухамед, ниту Буда, ниту Озирис, ниту Зевс...
Па за да веруваш и да си ја почитуваш религијата не е потребен микроскоп.Одредени молекули од органско потекло можат да се видат под електронски микрокоп. Има и работи кои неможат да се видат. Ако си заљубен ти не можиш да ја видиш заљубеноста како некој објект но ја осеќаш и таа постои. Исто и гладот на пример...знаеш дека си гладен, џабе ти е ако веруваш дека си сит. Ако нешто не може да се види не значи дека автоматски треба да се бара религиозно толкување.
Една е верување - друго е знаење.
Неколкуте иљади години религија значи и друго. Дека таа е корисна за власта и се форсира на сметка на знаењето и слободата.
Дали постои виша сила или е прашање на кое нема одговор. Можда има, можда нема. Ниту може да се потврди целосно ни да се отфрли. Но претставата за виша сила и толкувањето од страна на религиите е сомнително...
Како мислиш сликите се негово дело?
Da be on taka rekol i ajde gotovo. Mozhda biblijata e napishana od nekoj seljak sho se zbogatil. Nemozhesh toa taka da go dokazuvash
MIKI be covece od site tvoi postovi gledam deka ti ne mozes da razmisluvas so tvoja glava.Bez navreda. go kazuvam svoeto mislejne.„Nothig is over tiil isn't over"-Lenny Kravitz.
Главно заради верската догма за изборот и слободната воља и заради објаснувањето на маките со некакви си грозни злочини на предците.Па за да веруваш и да си ја почитуваш религијата не е потребен микроскоп.
Инаку за сликите, постот беше индиректно да се укаже дека луѓе страдаат, а дека тоа Бог го дозволува. Заради тоа беа постирани?
Toecutter праша што значи моето спомнување на сликите, оваI nekoj pogore postavi prasajne sto treba da znacat slikite. Slikite znacat deka bog dopusta glad, zlo, vojni i site drugi ZLA.Iskreno ako bese semoken ke go sprecese toa. Ke recese lugeto nikogas da ne gresat i ako bese semoken ke go unistese gavolot.
Имено, моето спомнување на сликите значат дека акоИнтересно е што според оние кои не веруваат во Бог (или некоја виша сила), погоре сликите се Негово дело.
Ако е постирано од оној кој не верува во Бог, тој истиот за тие човечки маки вели дека не е Бог крив за злото во светот туку некој друг (пошто според нив Бог не постои).bog dopusta glad, zlo, vojni i site drugi ZLA.
не дека ти бранам, такво нешто немам право, но да ти посочам. Ако велиш дека ова е Божја казна, воља...како сакаш, тогаш ти го признаваш постоењето на Бог.Према верата тоа значи дека 6-8 милиони предци на овие деца кои полека ги затвараат очите во агонијата на гладот и немоќта - се потомци на тешки злочинци,манијаци,убијци па ете демек заслужиле да страдаат толку. Нема логика...