Тетекс фан ^
100% МАКЕДОНЕЦ
- Член од
- 24 јануари 2009
- Мислења
- 2.396
- Поени од реакции
- 883
Сакам да прашам дали некој знае дали би имало некој проблем ако влезиш да се капеш со лечи или на пример да се нурнеш под вода???
Кога ќе си ги ставиш леќите во очи, ги празниш контејнерчињата и ги изммиваш, па ги оставаш отворени да стојат, за да се исушат (на чисто место, секако). Кога ќе ги вадиш лежите од очи, ставаш од тоа средството и ги затвораш убаво.Me interesira dali treba pri sekoe vadenje i stavanje na lekite da se menuva i sredstvoto za dezinfekcija ili pak..........................
Ако влезеш да се бањаш со леќи (и во када и во езеро,море сеедно) нема нишо да ти биде, а ако нурнеш под вода со отворени очи најверојатно ќе испаднат (тоа не сум пробал), а со затворени очи (ко што нуркам јасСакам да прашам дали некој знае дали би имало некој проблем ако влезиш да се капеш со лечи или на пример да се нурнеш под вода???
Те боцкаат затоа што леќите имаат две страни предна и задна (и на мене ми требаше време да дознаам). Кога ке ги ставиш на прст (свртени со вдлабнатиот дел нагоре, спремни за ставање во око) погледни ги краевите на леќите (прстот во височина со окото), ако изгледаат оштро (како кога глеаш жилет од страна) си ја згрешил страната, а ако се како тап нож^ да али ти се расипува носот. (така имам слушнато). инаку и јас носам леќи ме чинеа 2000 ден. 3 пара по месец ипол носење. прво и мене ми беше тешко да ги ставам али сеа ко песна ми е. само сеуште ме нервираат,ме боцкаат минимално
Здраво :smir:хмммм ај јас да прашам нешто.
Точно ли е дека ако носиш леќи во боја видот можел да ти се расипе???
ама ова е во случај на лошо користење на леќите или инфекции од трети причини. Ако нормално се користи, и се држи хигиена, не би било проблем?Козметичките леќи се ризични за видот
Најголем ризик од инфекции има кај децата што често си ги разменуваат леќите со пријателите
![]()
Трендот да се носат козметички леќи во боја или со определен дезен може да доведе до слепило и до очни заболувања кај тие што ги користат, велат експертите.
Генералниот совет за оптика, регулаторно тело на оптичарите, побарал да се спречи продажбата на козметички леќи без лекарски рецепт. Експертите сметаат дека леќите мора да ги продава регистриран лекар или оптичар или продажбата да се изведува под негов надзор. Денес леќите, кои беа популаризирани од рок-ѕвездите како Мерилин Менсон, се достапни без лекарски рецепт во салоните за бодипирсинг, во продавниците за модни додатоци и на Интернет. Ова се случува затоа што леќите не се класифицирани како медицински помагала, поради што не се "покриени" со закон.
Сепак, советот е загрижен дека продавачите често не им ги даваат потребните информации на купувачите за тоа како треба да бидат чистени и чувани леќите. Со тоа се зголемува ризикот од инфекции, особено кај децата, кои често си ги разменуваат леќите со пријателите. Употребата на контактните леќи се смета за најголема причина за микробниот кератитис, медицинска состојба при која надворешниот слој на окото, рожницата, се воспалува од бактериска инфекција, од габички или амеби. Друга инфекција што може да се рашири поради лошата хигиена на леќите е акантамоебата, која може да доведе до чир на рожницата и до слепило. Постои загриженост и дека леќите влијаат врз перцепцијата на бои на окото и врз оптичкиот вид. Контактните леќи, кои може да се најдат со дизајни како знамиња, тигрови очи и слично, се продаваат по цена од околу 25 фунти, а се проценува дека во Британија ги користат околу 90.000 луѓе.
Дејвид Крег од Асоцијацијата на оптометристи, вели дека постои ризик луѓето да го изгубат видот ако не преземат соодветни мерки за заштита.
- Ако купите контактни леќи во некоја продавница, таму нема да ви кажат дали сте соодветна личност за носење леќи. Ние не велиме дека не треба да ги носите овие леќи, туку дека треба да ги купувате од лице што е експерт за тоа. На крајот на краиштата, имате само две очи и треба што подобро да се грижите за нив - вели тој.
Сметам дека најдобро е одкога твојот офталмолог ќе ти одреди тип на леќи соодветни за тебе да го консултираш дали би можело да си ги набавиш истите во боја. Тој ќе ти каже најточно што трпи твоето око.
:smir:
Ова лечи ме изнасмеа :pos2:Сакам да прашам дали некој знае дали би имало некој проблем ако влезиш да се капеш со лечи или на пример да се нурнеш под вода???
Не би требало, ама најубаво консултација со доктор... :smir:ама ова е во случај на лошо користење на леќите или инфекции од трети причини. Ако нормално се користи, и се држи хигиена, не би било проблем?
Стаклени?? хехеда... можеш да ги изгубиш.. или ако се стаклени да ти влезат горе во око па да ти напраат проблеми.. а за изместување ке ти се изместат во секој случај...
Да ама може да ти се заглави горе, и да те исече, поради тоа што се стега мускулот на окото рефлексивно.Стаклени?? хехе
Јас носам како што викаш ти стакленине се стаклени него полутврди или тврди.. кој како ги вика. Се изместуваат сите леќи. Порано кога носев меки леќи се случуваше понекојпат да ми се изместат, извиткаат во окото или крајно да испаднат. Ништо страшно ама ако испадне мора брзо да ја најдеш инаку маф ти е работа :pos2:. Сега со полутврдиве искрено, до сега не ми испаднале и вака поцврсто ми стојат во око, ама ако се пикне под капак е зезнато. Мора полека да ја буткаш према рожницата и не е баш пријатно чувство :nenene:
Немам искуство со леќи,а и не сакам да имам .. aма ќе се обидам да ти одговорам.имам прашање за леќите без диоптер во боја. Сакам да ставам вакви леќи па ме интересира дали има некој искуство со нив и дали ми препорачувате?
Нема врска тоаДенес земав меки леќи и ми рекоа да избегнувам шминка на очите.Некако чудно ми падна ова, бидејќи моја братучедка се шминка.Дали некој од вас има вакво искуство?