Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата vmx
  • Време на започнување

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Што чекаш информација кога едноставно можеш да се јавиш на 0800 12345 или 171. =))
Пуста мрза, полесно ми е овде да досаѓам:pos:

Sakash da kazhesh deka downloadirash torenti so brzina od 9mbps? :)
А што се чудиш? Многу пријатели имам што си ја добиваат таа брзина. Ете ти и доле потврда од уште еден. Брзина помеѓу 8-9Мбпс е нормална за сите што ги познавам со овој пакет.

не, не сака.

--- надополнето ---

p.s. само мене ми се спори торентиве денес?
Да сакам.

Симињав Гармин 2011 мапи, под 1 мега и нешто ситно не ми се симна брзината... Али затоа јутјуб ме уби деновиве. Ја пуштам песната, идам да истрчам еден круг околу зграда, за кога ќе се вратам да можам да ја пуштам:D

Јас имам пакет со 10mbps а толку и реално иде, торентите се вадат со 1 мегабајт во секунда. Ретко сум имал проблем со брзината.

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Slika, da vidam.

I kolku da ne dojde do zbunka :), imas t-home net, call&surf+ (ili 3+, posledniot paket shto e), so ovoj paket, da recheme od Zamunda, ili nema vrska od kade, downloadirash torenti so 9mbps? :)

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.742
Поени од реакции
27.736
значи tallahassee, дечкото што "сака" симиња со 1мбпс не со 9.....

и јане пред да ми ја објасниш збункава, да ти кажам немој, јасна ми е :D

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.158
Поени од реакции
5.933
значи tallahassee, дечкото што "сака" симиња со 1мбпс не со 9.....

и јане пред да ми ја објасниш збункава, да ти кажам немој, јасна ми е :D
Ја би рекол дека симиња со 1 МБпс, а не Мбпс.

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
For future reference:

1 mBps = 1 мегабајт во секунда.
1 mbps = 1 мегабит во секунда.

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Nema shto da se objasnuva, koga se zboruva za download se znae na shto se misli. :) Da ne izigravame tinejdzerki, MbPs<3, nogo brzoo lee1!!

Jas go prashav Jane dali downloadira so 9mbps, 9 megabits per second. Chisto se somnevam deka pogreshno me razbral, zatoa i slika chekam :)

С

Спенсер

Гостин
Nema shto da se objasnuva, koga se zboruva za download se znae na shto se misli. :) Da ne izigravame tinejdzerki, MbPs<3, nogo brzoo lee1!!

Jas go prashav Jane dali downloadira so 9mbps, 9 megabits per second. Chisto se somnevam deka pogreshno me razbral, zatoa i slika chekam :)
Јас симнував со 850кб/с + јутјуб и кајгана и фб... е сега оваа брзина,незнам за колку Мбпс/мБПс или како и да е :) а имам 3макс комфорт 30 гб (по ново 60 е )

Член од
24 август 2009
Мислења
535
Поени од реакции
72
Прашав и порано но никој не ми одговори
На 10 гига ми се успори нетот а нели треба да имам 15?
Значи сеа од утре дали автоматски ке имам 30 или ке мора нешто дополнително да направам за да не ми остане 10 гига?
јас прееска се јавив, ако досега си имал 10, ќе треба да се јавиш да го смениш на 15 и после они автоматски ке ти стават 30 гб, и плус ти го продолжуваат договорот на уште една година, а тие што досега имале 15 не треба ништо да прават автоматски ќе им зголемат на 30...

С

Спенсер

Гостин
јас прееска се јавив, ако досега си имал 10, ќе треба да се јавиш да го смениш на 15 и после они автоматски ке ти стават 30 гб, и плус ти го продолжуваат договорот на уште една година, а тие што досега имале 15 не треба ништо да прават автоматски ќе им зголемат на 30...
Значи е 10000% сигурно дека од 1ви Март важат дуплирани пакети... тоа сакав да знам :)

Фала, чао пријатно :)

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.742
Поени од реакции
27.736

а сфаќаш дека 9 megabits per second ~= 1000 kilobytes per second =/= 9 megabytes per second
чим се сомневаш, јасно е дека си погрешил и си мислел на 9 мегабајти во секунда прибидејќи 9 megabits per second односно 1000 kilobytes per second е просечната брзина што ја имаат adsl корисниците

ај многу искомплициравме
се одјавувам од дискусијава :D

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Аууу не ми се верува кај ја затеравте дискусијата. Во ниеден момент не утнав голема и мала буква, али ајде еве со зборови ќе објаснам. 9 мегабита во секунда е одприлика 1.12 мегабајти во секунда. 8 мегабита во секунда е точно 1 мегабајт во секунда.
И ова се само теоретски бројки. Незнам што толку ја затупевте кога не сум еден и единствен со таа брзина. Користам Call & Surf Comfort+ без телевизија.

Најкористен торент клиент е uTorrent. Кај него брзината помала од 1 мегабајт во секунда ја покажува во килобајти во секунда. Кога ќе се постигне 1 мегабајт во секунда покажува 1MB/s и безразлика дали имате 1024KB/s или 1125КB/s тој ќе ви покажува 1MB/s. Кога ќе надминете 1126KB/s ќе ви пишува 1.1MB/s или 9Mbps зависно во што ви е наместено да ви мери. Така да брзината кај сите со овој пакет држи константно 1МБ/с а се искачува и до 1.1МБ/с, затоа реков скоро 9 мегабита во секунда имам постојано, а и сите останати што им пишува 1MB/s проверете подетално и ќе видите дека и вие имате повеќе од 1024 килобајти во секунда.

И ајт више не ми се верува со што се замарам. Слика па уште да сум ставал, не ми се верува.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.325
Поени од реакции
15.577
Аууу не ми се верува кај ја затеравте дискусијата. Во ниеден момент не утнав голема и мала буква, али ајде еве со зборови ќе објаснам. 9 мегабита во секунда е одприлика 1.12 мегабајти во секунда. 8 мегабита во секунда е точно 1 мегабајт во секунда.
И ова се само теоретски бројки. Незнам што толку ја затупевте кога не сум еден и единствен со таа брзина. Користам Call & Surf Comfort+ без телевизија.

Најкористен торент клиент е uTorrent. Кај него брзината помала од 1 мегабајт во секунда ја покажува во килобајти во секунда. Кога ќе се постигне 1 мегабајт во секунда покажува 1MB/s и безразлика дали имате 1024KB/s или 1125КB/s тој ќе ви покажува 1MB/s. Кога ќе надминете 1126KB/s ќе ви пишува 1.1MB/s или 9Mbps зависно во што ви е наместено да ви мери. Така да брзината кај сите со овој пакет држи константно 1МБ/с а се искачува и до 1.1МБ/с, затоа реков скоро 9 мегабита во секунда имам постојано, а и сите останати што им пишува 1MB/s проверете подетално и ќе видите дека и вие имате повеќе од 1024 килобајти во секунда.

И ајт више не ми се верува со што се замарам. Слика па уште да сум ставал, не ми се верува.
И кај мене симнува со толку, нема ништо чудно во тоа. (имам „неограничен“)

Kajgana Shop

На врв Bottom