Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
не заебавај, каква е таа заштита од метан, лиф52, тоа се само билки кој помагаат во регенерацијата на црниот дроб а мислам и дека штетата што ја нанесува метанот само ја ублажуваат но во никој случај дека ја намалуваат на минимум. многу е штетен метанот, можеби додека сме млади нема да ни пречи но што ќе биде од нас после 40 години? заебано е

--- надополнето ---

не се легализираа, ама кај нас се користат на велико :)

Со убава исхрана... и ако пазиш шо праиш..малку штета и со тек на време..се е ок..ништо не е добро ако е претерано :icon_bigg За легални не се..ама .. мора да се користат :D

--- надополнето ---

Штетни се..ако се праиш фраер а не знаеш да ги користиш.. ако ја уклучиш глаата..баш супер ке си легнат :vozbud:

Со убава исхрана... и ако пазиш шо праиш..малку штета и со тек на време..се е ок..ништо не е добро ако е претерано :icon_bigg За легални не се..ама .. мора да се користат :D

--- надополнето ---

Штетни се..ако се праиш фраер а не знаеш да ги користиш.. ако ја уклучиш глаата..баш супер ке си легнат :vozbud:

пиши ја твојата шема да ја процениме штетата :smir:

Ај вака да ми помогне некој околку околу следниве прашања.Вежбам околу 1 месец
1.Ме интересира околу исхараната.Вака јадам овој месец.Пон Стек,Вторник Шпагети,Среда туна,Четврток пак стек и петок Риба.Обично стекот и рибата ги јадам варени.Со секој главен оброк конзумирам гарнир,варен ориз,компир и слични работи и салатите ми се неизбежни.Ужинки такви стварни на секој 3 саати зимам.Е сеа ај нека ми каже некој дали треба да појачам нешто како на пример протеини или нешто друго.
2.И второво прашање ми е околу точакот и стомачните.Дали добро постапувам ако секој ден пред и после тренингот 20 минути поминувам на точак и правам 3 серии x 20стомачни.
Ај некој нека ме поправи доколку правам некој грешки xD:)
Му благодарам однапред :):smir:

1.Ме интересира околу исхараната.Вака јадам овој месец.Пон Стек,Вторник Шпагети,Среда туна,Четврток пак стек и петок Риба.Обично стекот и рибата ги јадам варени.Со секој главен оброк конзумирам гарнир,варен ориз,компир и слични работи и салатите ми се неизбежни.Ужинки такви стварни на секој 3 саати зимам.Е сеа ај нека ми каже некој дали треба да појачам нешто како на пример протеини или нешто друго.
2.И второво прашање ми е околу точакот и стомачните.Дали добро постапувам ако секој ден пред и после тренингот 20 минути поминувам на точак и правам 3 серии x 20стомачни.

Зависи за што вежбаш. Ако вежбаш за маса, тогаш не ти препорачувам точак. А ако вежбаш за дефиниција, тогаш вози слободно.
Исхраната е добра, но гледај сето тоа да е распоредено во повеќе мали оброци во денот.
А доколку сакаш можеш да земеш whey протеин.

Имам едно прашање до стручњаците :) Значи вака.. Еден дечко ме советуваше да вежбам грб со трицепс и граби со бицепс пошто кога се вежба гради, фаќа и на трицепс а кога се вежба грб фаќа на бицепс па ми рече дека оваа комбинација е многу добра. Друг дечко ми рече да вежбам гради со грб заради циркулацијата на крвта, бидејќи кога се вежбаат гради па грб крвта од градите полесно одела во мускулите на грбот. Истиот дечко ми рече раце да не вежбам ниту си гради ниту со грб туку тотално одделно заради истата теорија со циркулација на крвта. Што велите вие на ова? Има некаква логика и која комбинација е подобра според вас? :)

Имам едно прашање до стручњаците :) Значи вака.. Еден дечко ме советуваше да вежбам грб со трицепс и граби со бицепс пошто кога се вежба гради, фаќа и на трицепс а кога се вежба грб фаќа на бицепс па ми рече дека оваа комбинација е многу добра. Друг дечко ми рече да вежбам гради со грб заради циркулацијата на крвта, бидејќи кога се вежбаат гради па грб крвта од градите полесно одела во мускулите на грбот. Истиот дечко ми рече раце да не вежбам ниту си гради ниту со грб туку тотално одделно заради истата теорија со циркулација на крвта. Што велите вие на ова? Има некаква логика и која комбинација е подобра според вас? :)

Гради со грб, ми е многу несфатлива, но ако он вежба така и има резултати тогаш пробај.
А Гради со трицепс е океј, но по 6-8 недели вежбите треба да варираат, односно да се мењаат. Не вежбај исти вежби цело време.

Едно прашање до поискусните..
Пошто тренирам кик бокс и jiu jitsu.. Ми треба експлозивност и брзина.Ако дигам големи тежини така ќе ја зголемам силата но ќе станам спор..
Ми рекоа да ги правам повторувањата брзо..

Е сега дали тоа значи да пробам брзо на големи тежини или помали тежини..
До сега правев бавно и осеќам дека брзината ми е намалена,ама мускулната маса ми е зголемена ..

позз

имам мала замерка, додади во секој ден протеинска исхрана не само на јаглени хидрати да бидеш како што кажуваш дека јадеш само тестенини некој ден, во денот мораш да имаш најмалку 300гр месо за да имаш резултати. едноставно е насабајле кога ќе станеш конзумирај јаглени хидрати потоа продолжи го денот со протеини. и после тренинг обавезно малце јаглени хидрати. а точак не вози пред тренинг, вози само после тренинг 15-20 минути. стомачни прави кога сакаш и прави по 4 серии :)

--- надополнето ---

Пошто тренирам кик бокс и jiu jitsu.. Ми треба експлозивност и брзина.Ако дигам големи тежини така ќе ја зголемам силата но ќе станам спор..

До сега правев бавно и осеќам дека брзината ми е намалена,ама мускулната маса ми е зголемена ..

позз

јас тренирам кикбокс заедно со теретана па немам некој видливи успорувања. доколку планираш професионално да се бавиш со боречки вештини за џиу џицу потребна ти е снага што значи мораш да вежбаш и теретана а за кикбокс немам некој проблеми со теретаната. вежбај си како и сите други, ти и да форсираш со тежини нема да накачиш маса доколку не се храниш добро, така да немај гајле, прави суперсерии од време на време да ги потрошиш резервите во мускулите. прави по 10-12 повторувања по 4 серии од вежба и нема шанси да се успориш. тежината балансирај си ја према твојата сила колку можеш, толку кревај :)

--- надополнето ---

имам приметено, оваа заблуда се јавува кај секој втор :) не се замрај со такви глупи дезинформации, едноставно е вежбај 1 месец гради со трицепс грб со бицепс па смени обратно, после еден месец вежбај гради со бицепс грб со задно рамо, рамо со трицепс па повторно смени, работата е да не ги навикнеш мускулите на монотоно вежбање, но во никој случај да вежбаш 2 мускулни групи одеднаш!

[/COLOR]

јас тренирам кикбокс заедно со теретана па немам некој видливи успорувања. доколку планираш професионално да се бавиш со боречки вештини за џиу џицу потребна ти е снага што значи мораш да вежбаш и теретана а за кикбокс немам некој проблеми со теретаната. вежбај си како и сите други, ти и да форсираш со тежини нема да накачиш маса доколку не се храниш добро, така да немај гајле, прави суперсерии од време на време да ги потрошиш резервите во мускулите. прави по 10-12 повторувања по 4 серии од вежба и нема шанси да се успориш. тежината балансирај си ја према твојата сила колку можеш, толку кревај :)

Може и комбинирано на пример 2 серии со 8 повторувања и 2 серии со 15 повторувања полесна килажа али брзи..
фала на совет позз

Може и комбинирано на пример 2 серии со 8 повторувања и 2 серии со 15 повторувања полесна килажа али брзи..
фала на совет позз
Ако вежбаш за експлозивност се прави со помали килажи повеќе пати - најбрзо што можеш. :)

Ако вежбаш за експлозивност се прави со помали килажи повеќе пати - најбрзо што можеш. :)

ако работи пребрзо повторување, може да не го извежба правилно мускулот и да се повреди, нека си прави нормално како што е немора да брза, нека не форсира со тежини и тоа е тоа.

А оваа теоријава со циркулација на крв?!? Јас никогаш не вежбам две мускулни маси како што се гради и грб заедно.. Сега финтава ми е дали теоријата на дечкото е точна. Ми вика:
" Вежбај гради со грб. Прво гради кога вежбаш крвта иде во нив и тоа придава на мускулна маса што носи хранливи материи па после вежбаш грб и кртва многу полесно од од мускулите на гради во мускулите на грб и се случува истото што и со градите. Немој да вежбаш гради со раце пошто нема доволно крв да стигне до рацете" Има нешто вистина/ логика ова? :D

А оваа теоријава со циркулација на крв?!? Јас никогаш не вежбам две мускулни маси како што се гради и грб заедно.. Сега финтава ми е дали теоријата на дечкото е точна. Ми вика:
" Вежбај гради со грб. Прво гради кога вежбаш крвта иде во нив и тоа придава на мускулна маса што носи хранливи материи па после вежбаш грб и кртва многу полесно од од мускулите на гради во мускулите на грб и се случува истото што и со градите. Немој да вежбаш гради со раце пошто нема доволно крв да стигне до рацете" Има нешто вистина/ логика ова? :D

секако дека е вистина теоријата со циркулација со крвта и тоа се вика PUMP, па како билдаш а не си ја осетил :)
што се однесува до комбинацијата гради/грб , единствено што ја иам видено е да се користи во суперсерии и тоа секако кога не си на маса..
и упте нешто: "Немој да вежбаш гради со раце пошто нема доволно крв да стигне до рацете" , ова не е точно зошо кога вежбаш гради удира на трицепс , а кога вежбаш грб на бицепс,,, како што е веке сто пати пишано!

--- надополнето ---

позз

не е само дигање на тегови , за да имаш корист и напредок во jiu jitsu-то треба специјални вежби да правиш, расчепкај на интернет иам глеано добри клипчиња со вежби за снага и општо за сите атрибути баш што ти се потребни....

Ај да ми каже некој после вежбање што да конзумирам од храна.Зошто прилично гладен се чуствувам.Овошје,туна немам идена ај нека помогне некој :):smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom