Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Comic

Syntarginaris
Член од
14 април 2010
Мислења
430
Поени од реакции
32
не е 50 ... шо е воа 3 кила ли е па 50 дози, обично се зима по 50 грама дневно, и тоа ти е најмалата доза, а тоа нема ни 20 дози.

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
Едно прашање,дали знаеш колку дози содржи allwhey-ов од 908грама,мислам дека се 50 дози ама не сум сигурен...
Нема шанси, оваа од 2.3 кг има 69 дози, таа од 908грама треба да има 29-30 дози. Една доза е 31 грам(25грама протеини). Внатре имаш мерилка.

Член од
17 јули 2008
Мислења
704
Поени од реакции
260
Нема шанси, оваа од 2.3 кг има 69 дози, таа од 908грама треба да има 29-30 дози. Една доза е 31 грам(25грама протеини). Внатре имаш мерилка.

Ми дојде чудно оти гледам на iso sensation 910гр пишува дека една доза е 30гр а на странава пишува дека има 50 дози во пакување..затоа прашав..изгледа нив им е грешно..еве тука

Член од
2 март 2007
Мислења
4.576
Поени од реакции
3.773
Ајде некој дарежлив ако може да ми даде некој распоред за јадење за маса, така не многу скап :)

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Има допинг контроли колку што знам во фудбалот и кошарката кај нас.Ретко, но сепак има. Не ми беше намерата нешто да навредам, иако претпоставувам дека тоа ви дошло на памет прво, бидејќи знам дека скапи се допинг контролите заради немањето сопствени лаборатории, чисто онака ме интересираше дали се спроведуваат такви тестови кај нас во бодибилдингот.
Кој тоа кај нас прави анализи на примероците од допинг контролите во Македонија?!
Не навредуваш никого со прашањето, допингот е составен дел на целиот постоечки спорт.

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
Ајде некој дарежлив ако може да ми даде некој распоред за јадење за маса, така не многу скап :)
се е до распоредот, на левиот крај од масата ставаш месото, на десниот јајцата, у средина нешто покалорично. а ако си левак можеш да го смениш месото со јајцата :) :) :):smir:

soul123

...plAy HaRd GO pRo...
Член од
2 октомври 2008
Мислења
295
Поени од реакции
23
Имам болки во рамото после вежбање гради. После тренингот и другиот ден ме боли рамото веќе подолго време. Дали Animal FLEX би ми помогнал? Дали некој има искуство со овој продукт?

Mj

Маестро
Член од
25 јануари 2008
Мислења
754
Поени од реакции
212
Кој тоа кај нас прави анализи на примероците од допинг контролите во Македонија?!
Не навредуваш никого со прашањето, допингот е составен дел на целиот постоечки спорт.
Паа знам дека во кошарката и фудбалот има бидејќи имаше околу април мај, тој период отприлика, нешто бунење околу тоа што македонската кошаркарска федерација немала пари за допинг тестови за финалето на плејофот. Така да реков дека ретко се прават такви тестови кај нас, ама ги има. Во фудбал знам по луѓе што имаат тренирано дека влагаат во соблекувална и бираат "random" 2-3 души за тест. Анализи на примероците прават во странство, бар така знам.

--- надополнето ---

Имам болки во рамото после вежбање гради. После тренингот и другиот ден ме боли рамото веќе подолго време. Дали Animal FLEX би ми помогнал? Дали некој има искуство со овој продукт?
Изгледа кога правиш bench press фаќаш широко многу, тоа е најчеста причина за болки во рамењата при вежбањето гради. Обично растојанието би требало да ти биде околу 78-81 cm од едниот до другиот показалец кога ќе ги ставиш рацете на шипката. Или па ако сеуште те болат рамењата а растојанието е добро, пробај некој период да вежбаш со поблиска поставеност на рацете, отприлика ширина на рамења. Кревањата послаби ќе ти бидат, не многу, но пак ќе ојачуваш, повеќе оптоварување ќе имаат трицепсите и ќе се оттргне дел од оптоварувањето од рамењата. Ако и тоа не ти успева консултирај се со лекар. Тоа би ти препорачал јас.

Gjoroski

Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Паа знам дека во кошарката и фудбалот има бидејќи имаше околу април мај, тој период отприлика, нешто бунење околу тоа што македонската кошаркарска федерација немала пари за допинг тестови за финалето на плејофот. Така да реков дека ретко се прават такви тестови кај нас, ама ги има. Во фудбал знам по луѓе што имаат тренирано дека влагаат во соблекувална и бираат "random" 2-3 души за тест. Анализи на примероците прават во странство, бар така знам.
Ако фудбалот и кошарката немаат пари за допинг контроли, што останува за било кој друг спорт во МК?!
Во бодибилдингот за сега на домашно ниво, нема допинг контрола. Но затоа пак на Европско и Светско првенство секогаш ИМА.

Изгледа кога правиш bench press фаќаш широко многу, тоа е најчеста причина за болки во рамењата при вежбањето гради. Обично растојанието би требало да ти биде околу 78-81 cm од едниот до другиот показалец кога ќе ги ставиш рацете на шипката. Или па ако сеуште те болат рамењата а растојанието е добро, пробај некој период да вежбаш со поблиска поставеност на рацете, отприлика ширина на рамења. Кревањата послаби ќе ти бидат, не многу, но пак ќе ојачуваш, повеќе оптоварување ќе имаат трицепсите и ќе се оттргне дел од оптоварувањето од рамењата. Ако и тоа не ти успева консултирај се со лекар. Тоа би ти препорачал јас.
Незнам од каде ти се бројките за ширина на фатот при изведување потисок на рамна клупа?!

Comic

Syntarginaris
Член од
14 април 2010
Мислења
430
Поени од реакции
32
за качување маса, треба да јадеш најмалку 5 пати дневно, а најдобро е 6, за телото да се префли во анаболичка стаза и со тоа се успорува емтаболизмот, јади често макарони, риба, пилешко и живи јајца секој ден, може и млеко пред спиење, леб, овошје, и чоколатца мали. ако јадеш на секои 3 саата за 1 недла барем 0,4 кг ке качиш

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Ми треба контакт за нарачка на гејнер на херкулес уште не добив одговор ако има некој информации за други нека ми прати тука или на ПП.

Gjoroski

Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Ми треба контакт за нарачка на гејнер на херкулес уште не добив одговор ако има некој информации за други нека ми прати тука или на ПП.
http://herkules.com.mk/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=36&Itemid=60

--- надополнето ---

за качување маса, треба да јадеш најмалку 5 пати дневно, а најдобро е 6, за телото да се префли во анаболичка стаза и со тоа се успорува емтаболизмот, јади често макарони, риба, пилешко и живи јајца секој ден, може и млеко пред спиење, леб, овошје, и чоколатца мали. ако јадеш на секои 3 саата за 1 недла барем 0,4 кг ке качиш
Ако оброците во текот на денот се чести и на кратки интервали, метаболизмот се убрзува.

Razor

u jelly?
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.544
Поени од реакции
168
не ми е јасно зашо некој шо вежбал 5 пати у теретана дошол да дава совети тука

Mj

Маестро
Член од
25 јануари 2008
Мислења
754
Поени од реакции
212
Ако фудбалот и кошарката немаат пари за допинг контроли, што останува за било кој друг спорт во МК?!
Во бодибилдингот за сега на домашно ниво, нема допинг контрола. Но затоа пак на Европско и Светско првенство секогаш ИМА.

Незнам од каде ти се бројките за ширина на фатот при изведување потисок на рамна клупа?!
За допинг тестот, да свесен сум дека во Македонија е тешко да се изведува, што само покажува колку помош имаме за било кој спорт. А за бројките за bench press, можеби не се доискажав целосно, тие што ги кажав бројки беа грубо средени од лично искуство и совети од искусни натпреварувачи во powerlifting, во однос на тоа сега би се доискажал дека е повеќе индивидуално каде ќе биде фатот, на кое растојание, зависи од градбата на поединецот слабите и јаките страни итн. Јас лично сум во тој ранг околу 78 cm оддалеченост од едниот до другиот показалец.Се разбира друг може на друго растојание да е појак и посигурен. Само сакав да посочам на soul 123 за болките во рамењата при bench press. Бидејќи е можно да фаќа прешироко и тоа да е причинител за болките. Но сепак тоа е само една варијанта и не велам дека е баш таа точна.

T

Tetro

Гостин
Ме интересира искуства, доколку има некој вежбано тука?

2. Име: Стронг Џим - Strong Gym (член на ББФФМ)

Улица, населба, град: ул. Теодосије Гологанов бр. 58 (студентски дом Кузман), Центар, Скопје

Тип на вежбална: Фитнес и Бодибилдинг. Вклучува: Соблекувални за жени и мажи, тушеви за мажи и жени, вреќа за бокс, тренер за почетници.

Работно време: Пон-Саб 10:00-22:00, Нед 16:00-22:00

Цени: 1100,00 МКД месечно, 950,00 МКД студенти и ученици, 750,00 МКД од 10:00 до 17:00.

Телефон и веб-страна: 071/276-835
http://bodybuilding.com.mk/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=63&Itemid=144

Kajgana Shop

На врв Bottom