Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
8 Кила се обично кривите шипки за бицепс, трицепс, а за гради големите се 15 кила... негде има и мали од 10.

Вака, има повеќе вида на шипки, имаш 2.2 метарски кои тежат 20кг но досега не сум видел такви. Стандардни се 180цм со дијаметар од 27мм кои имаат околу 10кг.
Како и да е види прашај кај што вежбаш, најдобро таму знаат, или па ако има вага ставија на вага шипката

20 се големите шипки
бар овде е така - сега секој вежба на различно место така да можда е различно

А да стаите една на вага да измерите, и да не нагаѓате со килаживе?

Повеќе од 10 кила не верувам дека е, за прав бенч.

На крају краева тежината дали е тежината толку битна. Битна е, но далеку побитно е да си најдеш соодветната тежина со која ќе можеш да изведеш доволно серии правилно -што е доста индивидуално. Секако зависи и од видот на тренингот и од некои други фактори, но вообичаено (без суперсерии, нагорни и надолни серии...асистенции...) мислам дека побитно е квалитетната изведба, односно баланс меѓу тежините и изведбата.

^
Апсолутно, доколку вежбата се изведува правилно килажата не е ни битна. Има типчиња што ставаат по многу повеќе отколку што можат па се криват и тегават што може да доведе до многу посериозни повреди.

Сигурен сум дека немаш пробано од се што постои на пазарот.

фала богу ... али за мене до сега најдобра комбинација за понатаму незнам ако предложиш нешто подобро па ако смево можност да пробаме.... :smir:

Tocno e deka ima sipki od 2 kg no i deka na kraevite se pozdebeleni nekako ne se drzi dobro ramnoteza so niv ako nemate prethodno iskustvo, jas na cucanj ne mozev so takva.

Ќе да е за 20 kg :pos:

И да, здебелени се од крај и тоа баеѓи... забораив да прашам денес колку тежат. Ај утре :)

При тренинг за гради, со еднорачни тегови од 30кила тег левото рамо на крај откажа наеднаш, како да се откачи нешто и ми падна тегот, продолжив со вежбање немав некој проблем моментално, но сега од кога се олади почна да боли... чаре некое ? да продолжам да вежбам деновиве ?

При тренинг за гради, со еднорачни тегови од 30кила тег левото рамо на крај откажа наеднаш, како да се откачи нешто и ми падна тегот, продолжив со вежбање немав некој проблем моментално, но сега од кога се олади почна да боли... чаре некое ? да продолжам да вежбам деновиве ?

Relax ..

п.с утре ќе те боли повеќе :smir:

Најмногу ми е страв кога работам со еднорачни на клупа, мала грешка и ојде рамото ако не го испуштиш тегот а рефлексно го стегаш уште повеќе. Секогаш одам со помала тежина ради страв од повреда и на крај како не довежбан се осеќам. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom