Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Пoрачал некој некогаш протеини или слично од странство?
Мислиш дека поевтино ќе ти дојде?
Види во Гладијатори, цените се речиси исти со цените од самиот производител што ги нуди на сајтот.

Пример:
Universal ultra whey pro од 3 кг ти е 3690 денари во Гладијатори
Истиот на официјалниот сајт е 75 долари односно 3150 денари (500 ден разлика)

Ако го израчунаш патот исто ти иде. Плус можеш да ги начекаш на промоција со што ќе ти дојде доста поевтино

ice_cube

The SexX.
Член од
16 јули 2008
Мислења
2.240
Поени од реакции
309
Isto odam i jas kako tebe.

Vezbam: gradi/biceps, grb/triceps, ramo/noze.
Бато и јас вака вежбав ама видов дека грешам. Види сега вака:
Кога вежбаш гради, бицепсот ти помага. Пример на бенч, за да ја дигнеш шишката, се користи силата главно од градите и мала сила од бицепсот.
Е сега, доколку вежбаш бицепс па идеш на бенч, ќе немаш многу сила за да дигаш. Јас вежбав вака, па сменив на груда/трицепс, грб/бицепс.
Иста е работата со грб и трицепс. За да ги правиш вежбите за грб, потребна ти е силата од трицепсот. Затоа тогаш го вежбаш бицепсот, за трицепсот да има доволно сила да помогне на грбот. Сфаќаш? :)
Planiram da zemam Animal cuts za da go simnam visokot od masti, Ako moze nekoj sto gi koristel ili nekoj po informiran da mi kaze kako e najdobro da gi koristam i kako ke dojdam do najdobri rezultati. Inace ke gi kombiniram so Amino i Teretana so Kardio.
Animal Cuts - баш денеска татко ми збореше со дечкото у теретана на шалтер што е. Загарантирани 16 килограми МИНИМУМ доколку се користи правилно и доколку се придржуваш кон диетата која што е впишана. 3000 денари е едно кантиче/конзерва ( не ме фаќај за збор), но е доста ефективно и вреди за парите.

Демек ако порача кофа од 5 кила, што ќе му рече поштарот коа ќе му ја донесе дома :pos:

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Кога вежбаш гради, бицепсот ти помага. Пример на бенч, за да ја дигнеш шишката, се користи силата главно од градите и мала сила од бицепсот.
Е сега, доколку вежбаш бицепс па идеш на бенч, ќе немаш многу сила за да дигаш. Јас вежбав вака, па сменив на груда/трицепс, грб/бицепс.
Иста е работата со грб и трицепс. За да ги правиш вежбите за грб, потребна ти е силата од трицепсот. Затоа тогаш го вежбаш бицепсот, за трицепсот да има доволно сила да помогне на грбот. Сфаќаш? :)

Animal Cuts - баш денеска татко ми збореше со дечкото у теретана на шалтер што е. Загарантирани 16 килограми МИНИМУМ доколку се користи правилно и доколку се придржуваш кон диетата која што е впишана. 3000 денари е едно кантиче/конзерва ( не ме фаќај за збор), но е доста ефективно и вреди за парите.
Кога вежбаш гради на бенч истата вежба удира на трицепс и рамо (мислам и на лептир) а премогу малце на бицепс.
Грб, нозе и гради се големи партии така да најдобро е да не ги комбинирате со други мускулни групи.
Ако сакате големи раце најдобро е бицепс и трицепс да вежбате во исти ден со супер сетови.

Еве добра распоред за вежбање
-гради
-бицепс/трицепс
-одмор
-нозе
-рамо
-грб
-одмор

Во врска со Анимал катс, тоа ти е топач така да најдобро е да почнеш да го земаш одкако ќе се исчистиш по природен пад до граница кога нема да имаш повеќе напредок. Тогаш дејството на овој суплемент ќе го направи своето. Не очекувај чудо ако не си ја средиш исхраната и трнингот.

Би ти препорачал барем 1 месец да пробаш без него да се чистиш па дури после да го земиш.

Мала компарација:
Ако имаш автомобил со нитро. Дали би постигнал поголема брзина ако го употребиш нитрото на старт или одкако ќе го достигнеш лимотот на самиот мотор без него? :toe:

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
си ги помешал работите!
треба се обратно да правиш од ова што си го пишал...

ако го вежбаш бицепсот после грб тоа ти е чиста саботажа затоа што бицепсот се оптоварува додека го вежбаш грбот , па ако сакаш да го зголемиш бицепсот најдобро е да го вежбаш после гради или пак како штп пишаа погоре да вежбаш раце во посебен ден!!!

ice_cube

The SexX.
Член од
16 јули 2008
Мислења
2.240
Поени од реакции
309
си ги помешал работите!
треба се обратно да правиш од ова што си го пишал...

ако го вежбаш бицепсот после грб тоа ти е чиста саботажа затоа што бицепсот се оптоварува додека го вежбаш грбот , па ако сакаш да го зголемиш бицепсот најдобро е да го вежбаш после гради или пак како штп пишаа погоре да вежбаш раце во посебен ден!!!
Гледам, лошо сум сватил. Ќе пробам со шемава на deXterche, и други ми го имаат кажано истото.

DANTE

Gym instructor.
Член од
22 март 2006
Мислења
1.318
Поени од реакции
366
јас идам на теретана неможам да постигнам многу оти 4 пати неделно сум на кикбокс, ама вежбам 2 пати во теретана гради-трицепс и грб-бицепс, многу видливи и ефективни резултати !

Член од
10 февруари 2010
Мислења
855
Поени од реакции
322
ако сакаш да го зголемиш бицепсот најдобро е да го вежбаш после гради
Jas bas vaka vezbam.

Prvo gradi na benc pa potoa biceps. Nema sansi da vezbam prvo biceps pa gradi. Ke se umoram i posle nema sansi da mozam da ja krenam sipkata poveke od 6 pati.

Isto e so grb/triceps. Prvo grbot pa potoa tricepsot.

Taka vo teretanata kadesto odam poveketo vezbaat. (po moe posmatranje :wink:)

Член од
8 февруари 2009
Мислења
911
Поени од реакции
173
Знае некој кај можам да најдам вакво тркало?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.805
Поени од реакции
12.295
Знае некој кај можам да најдам вакво тркало?
Ab wheel
Еве на топшоп
http://www.bidifit.com.mk/index.asp?tn=fit_productview&pid=72367
али цената му е 1200 денари.
Еве и тука -Еквизит
http://www.ex.mk/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tp-ecommerce.tpl&product_id=1181&category_id=143&option=com_virtuemart&Itemid=82
Види по странските сајтови за онлајн купување, ако ти треба да најдеш поефтино.

Или ако почекаш да го прашам газдата на теретаната од кај и колку го има земено (мада честопати зимаат повеќе справи топтан).

Инаку досега имам видено само двајца да вежбаат со ова тркало, доста тешка и напорна направија :wink:

Член од
10 февруари 2010
Мислења
855
Поени од реакции
322
Сакам да прашам:

Колку е оптималното време за пауза помеѓу сериите?

Секаде каде сум видел (чул) се кажува различно. Никаде повеќе од 2 минути не пишува, НО
Некаде пишува (некои велат) минута време.
Некаде пишува (некои велат) минута и пол време.
Некаде пишува (некои велат) 2 минути време.

Кое време е подобро и кое носи најмногу резултати?

MiloBilderce

Bukake anyone ?
Член од
7 ноември 2009
Мислења
1.238
Поени од реакции
70
Сакам да прашам:

Секаде каде сум видел (чул) се кажува различно. Никаде повеќе од 2 минути не пишува, НО

Ne sledam nekoe pravilo , pa odmaram okolu 40 sec do minuta izmegu serii . Poveke od 2 minuti da , posto se gubi tonusot vo muskulot poleka

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Сакам да прашам:

Зависи, ако правиш стомачни ондак доволни се 30 секунди.
Ако правиш супер сетови тогаш после две различни серии се одмара 2 минути а сериите се прават буквално споени, завршуваш една почнуваш друга.
Најдобро е да не е преку 3 минути.

Член од
10 февруари 2010
Мислења
855
Поени од реакции
322
Најдобро е да не е преку 3 минути.
Јас ги правам сериите со пауза од по 1 минута, некогаш минута и пол (тука вклучувајки ги и стомачните).
Ама најчесто минута.
Читав дека (сега карикирам) 2 минути се оптимални бидејки за 2 минути мускулното ткиво се одмарало и било спремно за нова серија

Kajgana Shop

На врв Bottom