Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

аце_шваба

ГОРД ВУЈКО
Член од
10 септември 2008
Мислења
1.512
Поени од реакции
45
Зошто без сол човечеее!!!!!!На организмот му треба сол,не треба без ич...Минимални количини......
сол на организмот дневно му е потребно 6 грама, се друго е штетен вишок, најмногу штетен за очите
ти тие шест грама верувај ми дека ќе ги консубираш со остаткот од исхраната без соларче, најчесто сол има во сувомесни производи, зачини, конзервирани зеленчуци или конзерви воопшто итн итн
многу е здраво да избегаваш сол, без да се плашиш да го добиеш потребното количество за денот

Член од
3 декември 2008
Мислења
816
Поени од реакции
22
Во преголеми количини солта е штетна, тоа одамна ни е познато - може да доведе до хипертензија, а хипертензија е еден од главните причини за инфаркт и ризични срцеви заболувања.
Главната причина за внесување премногу сол не е како што многу луѓе мислат, претераното солење на храната за време на готвењето.
Стручните лица сметаат дека оптимално е дневно да се внесуваат 2 300 милиграми сол, што од прилика е количина која се наоѓа во едно лажиче. Проблемот се однесува на солта во преработената храна која ја купувате (исто како и останатата - поголемото количество храна која ја консумираме е на овој или на оној начин преработена).
Кујнската сол содржи натриум и хлор (од прилика 40% кујнска сол е натриум), а производителите на преработените производи користат и други извори на натриум, не само кујнска сол. Пример, користат сода бикарбона. Дали тоа значи дека мора да имате одлично знаење од хемија за да можете да процените колку некој производ навистина содржи натриум? За среќа не.
На пакувањето од производите треба да постои меѓу останатото и содржина на елементи и така можете да видите колку тој производ има натриум (ознаката е Na, за оние што заборавиле). Треба да ги одбирате оние производи кои не содржат повеќе од 140 милиграми натриум по порција, на тој начин ја намалувате веројатноста дека во текот на денот ќе внесете преголемо количество.
Доколку храната со правилна количина сол не ви е доволно солена, постојат трикови. Еден од нив - за време на готвењето додајте и друг зачин со што јадењето нема да е блуткаво. Друг трик - храната не солете ја за време на готвењето, туку посолете ја тогаш кога ќе е веќе сервирана, бидејќи така повеќе ќе го чувствувате вкусот на солта.

Johnnie Walker.

Keep Walking™
Член од
1 јуни 2008
Мислења
173
Поени од реакции
5
ne sum debel pa da sakam odednas da napraam siks pek.zborot mi e iam prvi 4 mi trebaat uste dolnite dva pa ako znae nekoj nekoja vezba specijalno za dolnite muskuli neka kaze:)respecat

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
работи повеке со нозете

Член од
18 март 2009
Мислења
1.120
Поени од реакции
343
Ми рекоја дека пред вежбање убаво било да се напијам 1000 мг Ц витамин.
Стварно е добро или нема врска?

Член од
31 август 2008
Мислења
1.853
Поени од реакции
815
Ц витаминот е многу добар антиокисдант. Така што логички гледано подобро е да се земе по вежбање од кога ќе се ослободат радикали од мускулите.

Може има некој друг ефект што го прави корисен пред вежбање ама јас би ти препорачал суво овошје (урми, суви смокви) за да добиеш малку енергија пред вежбање, а белковини за да не те болат мускулите после тоа. Можеш да земеш на пример една чаша јогурт ( со ниска масленост).

Во секој случај не верувам дека некој доволно стручен ти го кажал овој совет затоа што секој нутриционист би ти препорачал да го избегнуваш вештачкиот Ц витамин и да внесуваш природни витамини.

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
колку е сега кирија...10 евра/месец?

подобро земете од оние кинеските направии, ке заштедите на пари и дефинитивно на време...саат до саат ипол се губи само на одење доагање и спремање..за тоа време веке ке ја завршите работата дома, на свое..чак и вести ке изгледате...

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
Јас се чистев 1 месец, исхрана строго протеинска без сол, без благо, без зејтин без леб... симнав 13 кила, и уште има нешто останато на стомакот што ги крие стомачните али затоа другото си е кожа и мускул.

Вежбање... 4 - 5 типови на вежби.
правиш прв тип на вежба, идеш одма на втор тип...нема одмарање и шетање оп теретана, правиш втор тип, идеш одма на трет, па на четврт.. па пети... и со тоа правиш еден круг односно од сите по една серија... одмараш 1 минута и го повторуваш истото. Јас ги правам 4 серии, ако имам сила и 5.
Според мене мора да се горат стомачните. не треба да се лежи да се одмара дур ги правиш
е ова и јас го практицирам тоест сум на протеинска 'диета' според мои замисли и потреби!!

ne sum debel pa da sakam odednas da napraam siks pek.zborot mi e iam prvi 4 mi trebaat uste dolnite dva pa ako znae nekoj nekoja vezba specijalno za dolnite muskuli neka kaze:)respecat
легни на земја , рацете под гз и дигај ги нозете малце од земја горе доле
(без да ја допирас земјата) има и некои други на пример прај си ги ти
8мин абс многу се добри!:D

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Знам дека долните стомачни се најпроблематични. Јас ги имам сите но разликата е очигледна во горните и долните :) . Многу потешки се за правење... еве ти некои вежби за долни стомачни мускули

Најефикасни ти се овие :helou:

Член од
18 март 2009
Мислења
1.120
Поени од реакции
343
Ај сега кажувајте шо да јадам или пијам оти ги истегнав мускулите утре не ќе можам да вежбам.

jkd

one name one country united macedonia
Член од
13 септември 2007
Мислења
1.261
Поени од реакции
27
Ај сега кажувајте шо да јадам или пијам оти ги истегнав мускулите утре не ќе можам да вежбам.
ќе тураш мраз,ќе пиеш диклофенат и ќе јадеш исто и куси си алга сан маст за мачкање после мразот

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
само ти продолжи да вежбаш, и да те боли утре, направи ги пак вежбите ако треба и со пола килажа од таа што ја правиш, само за мускулот да остане во форма, поминувај ги сите вежби 1 недела и после си топ немаш веке проблем со воспаление

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Колку пари си спремен да платиш?
Еве ти неколку справи, универзални:

24900 ден

14900
Еве ти ја и страната разгледај повеќе
Фала за линков! Па ќе видам моите колку ќе сакаат да дадат, јас сум повеќе за оваа од 25 000. Со тежини се овие цени така? Имам кај мене во зграда продавница за опрема за вежбање али дека се некоја јака марка и многу скапи се, нешто како оваа што е 25000 овде, кај нив е 60 000 (со тежини), а таа што е овде 15000 кај нив е 25-30 000 (со тежини исто).

Xak, со парите што ќе ги дадеш за универзална справа можеш да вежбаш неколку години в теретана....многу пари се универзалниве...
Работата е што дома можам на пример да вежбам саат два па после да идам нешто друго да направам па пак да продолжам да вежбам после, и со тоа на пример во денот да вежбам едно 4 саати, а за во теретана кога идев, идев секој втор ден некаде и вежбав по 3 саати дневно и дома кога ќе дојдам ме мрзи било што да правам освен да лежерам. Исто и кога не е лето ме кочи многу факултетот, дека треба да има на факултет, па да се одморам, па да учам и кога ќе завршам веќе е касно за идење во теретана, а многу често навечер имам ептен вишок енергија и таман ќе ми дојде пред спиење да се испукам неколку саати :) А сега во лето ќе возиме ролери на пример од 7 некаде до минимум 10-11, и после тоа на справа, или ако возам малце па да излезам некаде и ако не сум пијан ќе седнам да вежбам :) А и таман можам дома да си пуштам некое филмче или серија да си гледам додека вежбам нема ни да приметам кога ќе помине времето.

O

Orion.

Гостин
Ај некој поискусен нека каже како да вежбам со тегови за раце бучици валјда се викаат:uvo: секој ден или секој втор ден? Како би имало подобри резултати со оглед на тоа дека мускулите требало да се одмараат? 20 кг се и можам да правам 4 х 30, 2 пати у ден!

Член од
8 јули 2008
Мислења
4.502
Поени од реакции
8.180
луѓе, имам проектна активност боди-билдинг и дајте некој линк за податоци на македонски јазик, пошто ја барав насегде-нема ништо.
Иначе идам 1 година скоро у теретана и доста ослабнав, онака не дигам многу килажа, строго на слабеање ударам и затоа праам повеќе серии а помалце тежина...

Kajgana Shop

На врв Bottom