Протестантизам

А

Аниии

Гостин
Епа како и сите христијани веруваме во Бог. Немаме некои посебни обичаи.

debi7777

Girls in your city for night
Член од
12 септември 2009
Мислења
411
Поени од реакции
8
Prot·es·tant·ism (prŏt'ĭ-stən-tĭz'əm)

n.
  1. Adherence to the religion and beliefs of a Protestant church.
  2. The religion and religious beliefs fostered by the Protestant movement.
  3. Protestants considered as a group.
One of the three major branches of Christianity, originating in the 16th-century Reformation. The term applies to the beliefs of Christians who do not adhere to Roman Catholicism or Eastern Orthodoxy. A variety of Protestant denominations grew out of the Reformation. The followers of Martin Luther established the evangelical churches of Germany and Scandinavia; John Calvin and more radical reformers such as Huldrych Zwingli founded Reformed churches in Switzerland, and Calvin's disciple John Knox established a church in Scotland (Presbyterianism). Another important branch of Protestantism, represented by the Church of England and Episcopal Church, had its origins in 16th-century England and is now the Protestant denomination closest to Roman Catholicism in theology and worship. The doctrines of the various Protestant denominations vary considerably, but all emphasize the supremacy of the Bible in matters of faith and order, justification by grace through faith and not through works, and the priesthood of all believers. In the early 21st century there were nearly 350 million Protestants in the world. See also Adventist, Baptist, Society of Friends, Mennonite, Methodism.
Moze li makedonski da pisuvas! Ima mnogu sto ne znaad dobro anglsiki! A mislam i deka toa edno od pravilata da se pisuva na makedonski. Blagodaram!

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Протестантизмот е протест против новотариите што ги вовела пред се католичката црква а и против традицијата која ја поштува ортодоксната христијанска црква, за нив нема поголем авторитет од Божјата реч Библијата ни свети овој ни свети оној кој секој додавал по нешто по свое, него стриктно држење до Писмото. Стварта е што секоја црква по свое става акцент на одредени цитати а преминува преку некои и обратно.

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
А за кои Исус навива?
За Протестантите, Православните, Католиците, Јеховините сведоци..... ???
за него сите се ити мислам ги дели на добри и лоши, бидејќи според библијата постојат само христијани како официјална религија на сите тие што веруваат во Исус, никае во библија не се спомнува за вакви поделби на христијанстов искрено мене и ми се гади на се во ова сите се тепаат во гради дека верата име најправилна најхристијанска дури има и препувкувања, а никој не е прав христијанин во денешно вреем, најмногу ми се гади на препукувањата меѓу христијаните ( протестанти, православни, католици, баптисти и евангелисти) незна зашт само христијанството е толку расцпекано на разни подрелигии, зашто кај муслиманите го нема тоа.

Епа како и сите христијани веруваме во Бог. Немаме некои посебни обичаи.
како тоа немате обичаи кога го славите божиќ, утредента на божиќ какви обичаи терате, за велигден исто така, на пример ние католиците славиме божиќ на 25 утредента се меси леб, пржат мекици некаде крофним, јаболки се печат секаде различно...

и уште нешто ме интересира бидејќи слушнав протестантите наводно за свет ден ја смеатаат саботата?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Moze li makedonski da pisuvas! Ima mnogu sto ne znaad dobro anglsiki! A mislam i deka toa edno od pravilata da se pisuva na makedonski. Blagodaram!
Debil777, ne moze, osobeno sto e toj prastar post. Btw, nauci angliski.

И?
Раскажи нешо, во шо веруваш? Обичаи ау?
Дали одиш во црква и каде ви се наоѓа црквата?
Дали може да одам да разглеам?
Moze, ima, koj nema vo gla'ta ima vo google maps.

Wolver1nE

Ај лав пуси
Член од
31 јануари 2008
Мислења
528
Поени од реакции
46
Јас мислам дека е уште еден начин на правење пари... Чиста глупост.

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Sepak, od site hristijanski denominacii, protestantite se poblisku do vistinata.

Jas kolku sto znam, zabraneto e i kaj vas hristijanite da se veruva vo sekakvi svetci, ikoni i sto znam jas.

Znaci nemaat sin Bozji, ni ikoni, ni svetci. No greskata e deka veruvaat vo otelotvoruvanje na Bog vo Bozjiot pratenik Isa a.s/

Sepak se poblisku do biblijata, koja zabranuva da se pravi idol, slika od toa sto e na zemjata i neboto.

Toa e vtor Bozji zapoved.

No sepak imaat problem so prviot, koga Bog veli deka:

JAS SUM GOSPODAR BOG TVOJ, NEMOJ DA IMAS DRUG BOG OSVEN MENE.

Б

Бат Елохим

Гостин
И?
Раскажи нешо, во шо веруваш? Обичаи ау?
Дали одиш во црква и каде ви се наоѓа црквата?
Дали може да одам да разглеам?
евангелска црква се наоѓа на рузвелтова, карши Сет. Имаат служба во недела, во 11 мислам дека беше. Служба: Славење (со песни кои сите ги пеат + „бенд„ кој го води славењето, после тоа има проповед, за крај не сум сигурна што има... со деца секогаш порано излегував. :)))

одговор на неколку поста погоре: нема обичаи, да. Божиќ се слави затоа што е општоприфатен празник, исто и Велигден.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.818
Поени од реакции
12.308
Како што имам (од струмичани) слушано, доста протестанти има во струмичкиот крај па ме интересира
- Од кога датира протестантизмот во Македонија односно кога е помасовно прифатен (етаблиран како црква) и
- Која е воглавно причината поради која токму таму го имаат помасовно прифатено. Во смисол негодување кон постоечката црква или ширење преку работа во протестантските земји или слична причина.

Овие и неколку други прашања секогаш ми биле нејасни и мистерија па можеби некој може макар накратко да каже нешто повеќе за ова.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Протестанизмот во стумичкиот крај, има потекло од раниот 20-ти век, од времето од илинденското востание и е врзан со мисионерството на познатата г-ѓа Сто(у)н.

А

Аниии

Гостин
за него сите се ити мислам ги дели на добри и лоши, бидејќи според библијата постојат само христијани како официјална религија на сите тие што веруваат во Исус, никае во библија не се спомнува за вакви поделби на христијанстов искрено мене и ми се гади на се во ова сите се тепаат во гради дека верата име најправилна најхристијанска дури има и препувкувања, а никој не е прав христијанин во денешно вреем, најмногу ми се гади на препукувањата меѓу христијаните ( протестанти, православни, католици, баптисти и евангелисти) незна зашт само христијанството е толку расцпекано на разни подрелигии, зашто кај муслиманите го нема тоа.

како тоа немате обичаи кога го славите божиќ, утредента на божиќ какви обичаи терате, за велигден исто така, на пример ние католиците славиме божиќ на 25 утредента се меси леб, пржат мекици некаде крофним, јаболки се печат секаде различно...

и уште нешто ме интересира бидејќи слушнав протестантите наводно за свет ден ја смеатаат саботата?

Епа ништо од тоа, на Божиќ кој како сака си слави само во црква има посебна програма... песни и некоја претстава поврзана со тоа.
А иначе нема врска саботата си е обичен ден, а неделата се смета нешто како свет ден.

?

..........

Гостин
Епа ништо од тоа, на Божиќ кој како сака си слави само во црква има посебна програма... песни и некоја претстава поврзана со тоа.
А иначе нема врска саботата си е обичен ден, а неделата се смета нешто како свет ден.
Колку пари даваат месечно ако станеш протестант?:helou:

Kajgana Shop

На врв Bottom