Направи сам!

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Значи најефтино, осигурај си стакла при регистрација (околу 3.000 денари) и по 2 месеци напрај еден кеиф со чекан по шофершајбната :) (ова го направив еднаш с фиестата, беше малку напукната шофершајбната и поминав на технички не ја заприметија, па по 4 месеци пријавив демек се скрши, и ми купија нова кја кошташе 10.000 денари)

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Акав денес по отпади, и си најдов нешто, кое треба да се спреми за вградување кога ќе му дојде времето...
Потребно е:

Се треба убаво да се покисне во вода, за да четакањето, во мојот случај со четка за заби, биде полесно. Што ѓубре ќе падне, да знаете...

И, неколку детали од она што ме чека...за сочивото употребив и нешто погрубо од П2000:

И, после стругање, полирање и други перипетии, расклопување на жмигавецот, кој воедно е и позиција, стругање и полирање на пластиката, го добив ова:

Знакот, го гледате каков е...овде, само Пурол, триење и трпение...

Сочивото треба да се исфарба, со онаа боја за бандаши, а исто и знакот внатре, кај што пише ФИАТ треба да биде црвено, но за тоа во друга прилика.

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Дефинитивно си му ја вратил "душата" на знакот...уште пар детали и ќе го биде за проектот..Што ти значи слободно време а? Ај ќе се потрудам да ти најдам нешто кај комшиите..

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Во живо, знакот е многу поубав, ама кога незнам да сликам...а треба уште еднаш убаво да се исполира, и да се исфарба внатре...исто и сочивото...

GRUNGE

Cobain со цигарче!
Член од
25 февруари 2008
Мислења
677
Поени од реакции
28
А што кола имаш Струмис? Некој Фијат?

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
ме интересира колку ти троши ?
Кога го возев, во град си пиеше по 10-10,5 литри, со карбуратор Weber 34 DCHD. Иста беше и со Solex 34 PAIA.
Со некаков полски карбуратор (додуша ич по кеиф не ми беше, па не беше и пицнат како претходните два) околу 12 литри на 100 км во град. А перформансите исти...
На отворено 8-8,5 , а со полскиот 9.
Сега не троши ич, бидејќи е во делови :)
Кога ќе го соберам, ќе оди Weber-от во него :)
Инаку, гарантирам дека со правилно штелуван и исправен карбуратор, подесени и штелувани вентили, здрав ланец и се друго по пропис, троши толку.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Струмикс, време е да поработиш поозбилно на фијатката :)... Ајде чекаме да се повозиме во времето на шеесетите. Толку фијатки имаше низ битолата, не сум имал можност да се возам во таков.

П.С. Тури му плин за поевтино да ти биде уживањето :pos:

Инаку стварно добро излезе знакот после полирањето. А за ставање црвена боја во позадина.... Танко четче и челични нерви + крпче со разредувач за во случај да направиш утка. Лесно се средува тоа.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Останав должен практично околу пластиките кои се штопови, жмигавци, бидејќи на претходниот пример и не е баш приметливо.
Направив набрзина нешто на еден скршен штоп...ми се замоткал случајно дома...
Значи, П2000+Пурол...
Пред:

После:

Инаку, тоа онака набрзина, за да се види ефектот. да беше за вградување, би одел со П1000 првин, па П2000 и многу полирање. Ова е оштетено доста.
А, ако сакате екстра сјај, употребете безбоен лак. Макар што, вака мене ми е поприродно.
Џиш, мене планот за знакот ми е следен:
Изолирам само по рабовите.
Шприцам еден слој црвена, а буквите со разредувач ги чистам со крпче или стапчиња за уши.
4-5 слоја безбоен лак за да целото тоа се „пластифицира“ како оригиналот.
И, готова работа.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Strumiks...jebote Bog...koga spies??? :)

Martin_GSM

бившиот torrent
Член од
13 април 2006
Мислења
2.076
Поени од реакции
68
Кажете ми како да ги залепам пластиките на моторот ми се скршени како линија напукнати ... со што и како иде постапката
сакам да ги залепам од внатре, без да ги стругам и фарбам однадвор :helou:

имам челични бандаши имаја малку корозија ги исшмирглав до гол метал е сега дали ако ги направам со безбоен лак ке си остане сјајот на металот или да ги фарбам црни како што си беа

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
torrent напиша:
имам челични бандаши имаја малку корозија ги исшмирглав до гол метал е сега дали ако ги направам со безбоен лак ке си остане сјајот на металот или да ги фарбам црни како што си беа
Од оние кои го работеле тоа, некаде на почетокот на темата има такви муабети, поарно да не го работиш тоа, оти нема да добиеш никаков ефект.
Мој совет:
на голиот метал премачкај миниум, истругај малку со П2000 воден, и фарбај во која боја сакаш.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Torte те подсредив...
Инаку јас би ти рекол истото што и струмикс, прво миниум па стругање, а ако има рабови, по миниумот прајмер. Потоа надворешноста можеш да ја направиш сребренкасто-сива, а внатрешноста црна (нормално ако има можност за делење како овие на сликата). Доста добро делува, еве ти и сличе за илустрација.

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
Кај ми отиде постот :uvo:
ај пак ...

Кажете ми како да ги залепам пластиките на моторот ми се скршени како линија напукнати ... со што материјал и како иде постапката
сакам да ги залепам од внатре, без да ги стругам и фарбам однадвор :helou:

Kajgana Shop

На врв Bottom