Епа сега, нема режисер што може 600 страници да ги спакува во 2 саата филм.Премалку простор е и се губат многу детали, а со тоа и духот на книгите.Со 7-от дел може да се направи нешто добро, зашто ќе имаат отприлика 6 саати простор за 600 страници да ги реализираат.
Има. Еве двајца како пример:
Peter Jackson и
Jean-Jacques Annaud - Името на Розата (512 страни во 2ч. и 12 мин).
![Насмевка :) :)](/styles/default/xenforo/smilies/smile.png)
-Значи никој не вика дека еден филм мора да трае 2 часа, поготово кога се работи за екранизација на новела кадешто знаеме дека најчесто новелите се над 250 страни.
Колку за споредба:
ХП1 ≈ 260 стр. -> 2ч. 26 мин. (реномирн и проверен режисер/музика John Williams!)
ХП2 ≈
300 стр. ->
2ч. 36 мин. (реномирн и проверен режисер/музика John Williams!)
ХП3 ≈ 360 стр. -> 2ч. 16 мин. (реномирн и проверен режисер/музика John Williams!)
-----------------------------------------------------------------------------------
ХП4 ≈ 660 стр. -> 2ч. 30 мин. (не толку добар режисер/ музика тапа)
ХП5 ≈
800 стр. ->
2ч. 12 мин. (нов сценарист со лошo сценарио, исто така нов режисер којшто пак можел да го зголеми филмот за минимум 30 мин! Вториот ХП дел со 300 страни е подолг од петиот со 800!!!/ музика можело далеку подобра)
ХП6 ≈ 620 стр. -> 2ч. 30 мин. (да не зборам пред време, скептичен сум, но се надевам дека ќе бидам пријатно изненаден/ башка се враќа стариот сценарист за 6-кава и 7-цата..../ од музиката не очекувам нешто посебно)
ХП7 ≈ 660 стр. ~> минимум 3-4 часа заради делењето во 2 филма. (оечкувам да биде најдобар од последните 4 филма/ режисерот веќе е запознаен со глумците и критиките за 5-иот дел, па белки нема да ги повтори претходните грешки/ иначе и John Williams има изразено желба да се врати специјално за последниот дел и да компонира музика...)
Кога
ти ќе ми најдеш режисер и продуцент шо ќе направат подобри филмови од овие шо се сега.. тогаш ќе се согласам со твојот пост.. напротив.. баш од 4 па нагоре се поОК филмовите
Филмовите се многу добри и коректно направени ако ги анализирате убаво..
не е финтата само како хардкор фанови да дремнеме и да наоѓаме работи шо ги нема у филмовите и да критикуваме....
Погоре е дадено реплика и за твојов пост, режисери
ИМА и тоа не е еден. А иначе ти си првиот на кого што 4 и 5 му се подобри од 1, 2 и 3!
![Тоа е :toe: :toe:](/styles/default/xenforo/emot/toe.gif)
Сепак твој вкус си е тоа.
Не сум пишал јас
таква работа некаде. Напротив, треба убаво да се изберат делови од книгата и ако треба и нека се изменат парциално за да се направат поинтересни и посфатливи за обичните гледачи (тие што не се хардкор фанови и/или пак што ги немаат прочитано книгите).
-Тука е мајсторијата и големината на екипата (режисер, глумци, предуцент, сценарист, музика....) која стои зад еден филм.
Да не се повторувам, погоре имам пишано за секој филм посебно мое мислење. Ваше е дали ќе се согласите или не, сепак форумов е создаден за дискусии и разменување на мислења...