Хари Потер

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Хехе.. не сум ја прочитал ни јас книгата па да знам.. во ИКОНА иди имаш флаер за книгата.. во него имаш мал исечок од книгата..т.е. 1 страна.. и ќе прочиташ..
башка не можам да зборам без дозвола..и стрпете се... изненадете се !! :D Don't spoil the book :)
Ја имам дома на англиски, не мислам да ја купувам.Онака само прашував како се преведени, ме интересираше:)

ArhangelOFDeath

Immortality
Член од
3 септември 2008
Мислења
1.906
Поени од реакции
126
Kaтастрофа брат за никаде се преведени јас ја прочитав седмиот дел(т.е. првиот дел од седмиот дел на српски и така е катастрофа)

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Kaтастрофа брат за никаде се преведени јас ја прочитав седмиот дел(т.е. првиот дел од седмиот дел на српски и така е катастрофа)
Прв дел од седми дел?:)
На колку дела е преведена на српски 7-от дел?

Член од
2 февруари 2008
Мислења
96
Поени од реакции
15
Прв дел од седми дел?:)
На колку дела е преведена на српски 7-от дел?

Абееееееее овој превод на 6 дел ќе биде поразличен од сите!!! и од српскиот и од македонскиот поранешен..
ви гарантирам јас.. КНИГАТА ВРЕДИ ДА СЕ КУПИ!!! :kesa:

Член од
2 февруари 2008
Мислења
96
Поени од реакции
15
седмиот дел е поделена на два дела!
и книгата и филмот! :wink:

Книгата не е .. само кај србите е поделена на 2 дела.. и 5 дел мислам дека е поделен кај србите на 2 дела.. инаку оригинало си е оригинал .. 1 книга :)

bub :P

Cannabinoid

Cannabinologist, MMD
Член од
18 јануари 2008
Мислења
597
Поени од реакции
466
Хммм, Хари Потер а?

Епа од книгите све имам прочитано, на англиски НОРМАЛНО, и признавам презаразни книги, а и голем процент на силна и интересна имагинација е употребено. Секоја чест на Роулинг, и штета што нема повеќе ХП. :toe:

За филмовите. Исто така све имам до сега изгледано, со тоа што 1, 2 и 3 само вредат, и до солиден степен го зачувуваат духот на книгите.
Од 4 па натаму е ..... :tapp:.

Од 6-ката не очекувам ништо посебно, а за 7-ката можеби и има надеж, пошто е поделена на 2 дела.....Во секој случај останува да почекаме.

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Епа сега, нема режисер што може 600 страници да ги спакува во 2 саата филм.Премалку простор е и се губат многу детали, а со тоа и духот на книгите.Со 7-от дел може да се направи нешто добро, зашто ќе имаат отприлика 6 саати простор за 600 страници да ги реализираат.

Член од
2 февруари 2008
Мислења
96
Поени од реакции
15
Хммм, Хари Потер а?

За филмовите. Исто така све имам до сега изгледано, со тоа што 1, 2 и 3 само вредат, и до солиден степен го зачувуваат духот на книгите.
Од 4 па натаму е ..... :tapp:.

Од 6-ката не очекувам ништо посебно, а за 7-ката можеби и има надеж, пошто е поделена на 2 дела.....Во секој случај останува да почекаме.
Кога ти ќе ми најдеш режисер и продуцент шо ќе направат подобри филмови од овие шо се сега.. тогаш ќе се согласам со твојот пост.. напротив.. баш од 4 па нагоре се поОК филмовите

Филмовите се многу добри и коректно направени ако ги анализирате убаво.. не е финтата само како хардкор фанови да дремнеме и да наоѓаме работи шо ги нема у филмовите и да критикуваме.... :duel:

LeoMessi10

Lionel Andress Messi
Член од
12 април 2008
Мислења
2.317
Поени од реакции
270
Кога ти ќе ми најдеш режисер и продуцент шо ќе направат подобри филмови од овие шо се сега.. тогаш ќе се согласам со твојот пост.. напротив.. баш од 4 па нагоре се поОК филмовите

Филмовите се многу добри и коректно направени ако ги анализирате убаво.. не е финтата само како хардкор фанови да дремнеме и да наоѓаме работи шо ги нема у филмовите и да критикуваме.... :duel:
Па нормално дека не може се шо е у книгата и у филмот да го има,а тоа шо го нема не е некој важен дел освен во првиот филм тоа коа одеа да го спасат каменот на мудроста,па таа задачата со напивките шо ја има во книгата!

Член од
2 февруари 2008
Мислења
96
Поени од реакции
15
Па нормално дека не може се шо е у книгата и у филмот да го има,а тоа шо го нема не е некој важен дел освен во првиот филм тоа коа одеа да го спасат каменот на мудроста,па таа задачата со напивките шо ја има во книгата!

Aко таа сцена е битна тогаш јас иам цел орман полн со Феликс Фелицис дома..:pos2:

Cannabinoid

Cannabinologist, MMD
Член од
18 јануари 2008
Мислења
597
Поени од реакции
466
Епа сега, нема режисер што може 600 страници да ги спакува во 2 саата филм.Премалку простор е и се губат многу детали, а со тоа и духот на книгите.Со 7-от дел може да се направи нешто добро, зашто ќе имаат отприлика 6 саати простор за 600 страници да ги реализираат.
Има. Еве двајца како пример: Peter Jackson и Jean-Jacques Annaud - Името на Розата (512 страни во 2ч. и 12 мин). :)
-Значи никој не вика дека еден филм мора да трае 2 часа, поготово кога се работи за екранизација на новела кадешто знаеме дека најчесто новелите се над 250 страни.

Колку за споредба:

ХП1 ≈ 260 стр. -> 2ч. 26 мин. (реномирн и проверен режисер/музика John Williams!)

ХП2 ≈ 300 стр. -> 2ч. 36 мин. (реномирн и проверен режисер/музика John Williams!)

ХП3 ≈ 360 стр. -> 2ч. 16 мин. (реномирн и проверен режисер/музика John Williams!)

-----------------------------------------------------------------------------------

ХП4 ≈ 660 стр. -> 2ч. 30 мин. (не толку добар режисер/ музика тапа)

ХП5 ≈ 800 стр. -> 2ч. 12 мин. (нов сценарист со лошo сценарио, исто така нов режисер којшто пак можел да го зголеми филмот за минимум 30 мин! Вториот ХП дел со 300 страни е подолг од петиот со 800!!!/ музика можело далеку подобра)

ХП6 ≈ 620 стр. -> 2ч. 30 мин. (да не зборам пред време, скептичен сум, но се надевам дека ќе бидам пријатно изненаден/ башка се враќа стариот сценарист за 6-кава и 7-цата..../ од музиката не очекувам нешто посебно)

ХП7 ≈ 660 стр. ~> минимум 3-4 часа заради делењето во 2 филма. (оечкувам да биде најдобар од последните 4 филма/ режисерот веќе е запознаен со глумците и критиките за 5-иот дел, па белки нема да ги повтори претходните грешки/ иначе и John Williams има изразено желба да се врати специјално за последниот дел и да компонира музика...)

Погоре е дадено реплика и за твојов пост, режисери ИМА и тоа не е еден. А иначе ти си првиот на кого што 4 и 5 му се подобри од 1, 2 и 3! :toe: Сепак твој вкус си е тоа. ;)

Не сум пишал јас таква работа некаде. Напротив, треба убаво да се изберат делови од книгата и ако треба и нека се изменат парциално за да се направат поинтересни и посфатливи за обичните гледачи (тие што не се хардкор фанови и/или пак што ги немаат прочитано книгите).
-Тука е мајсторијата и големината на екипата (режисер, глумци, предуцент, сценарист, музика....) која стои зад еден филм.

Да не се повторувам, погоре имам пишано за секој филм посебно мое мислење. Ваше е дали ќе се согласите или не, сепак форумов е создаден за дискусии и разменување на мислења...

Член од
2 февруари 2008
Мислења
96
Поени од реакции
15
Погоре е дадено реплика и за твојов пост, режисери ИМА и тоа не е еден. А иначе ти си првиот на кого што 4 и 5 му се подобри од 1, 2 и 3! :toe: Сепак твој вкус си е тоа. ;)

Не сум пишал јас таква работа некаде. Напротив, треба убаво да се изберат делови од книгата и ако треба и нека се изменат парциално за да се направат поинтересни и посфатливи за обичните гледачи (тие што не се хардкор фанови и/или пак што ги немаат прочитано книгите).
-Тука е мајсторијата и големината на екипата (режисер, глумци, предуцент, сценарист, музика....) која стои зад еден филм.
E вака.. изгледа имаш изградено ваков коментар за филмовите пошто не имал допир со вистинската страна и природа на филмо.. т.е. како се ствара, примена, значење на секој кадар и слично.

кога ќе го осетиш сето ова.. ќе сфатиш дека мн од работите се срамни што ги кажа...
П.С. Ја најдов музиката на Nicholas Hooper доста инспиративна.. a и сметам дека Yates е до сега најдобриот режисер на Хари Потер филмови, и ми е повеќе од драго што ќе остане! :jaj:

Kajgana Shop

На врв Bottom