Lord of the Rings трилогијата + Хобитот

Член од
6 март 2010
Мислења
27
Поени од реакции
3
Па не ја измислиле целата. Кој вика целата? Колу пути кажав дека се работи за груба основа шо ја има кај Толкин на помалку од пола страна.
А види ти шо викаш:

ОК ако сакаш да ситничариме, у реду.
Значи, официјално тврдам дека сценариото за филмот Born of Hope e праен врз база на помалку од пола страна во додатокот на ГНП и нигде у делата на Толкин нема поише за ова.
И со тоа го негирам твоево тврдење:
"Можеби „Born of Hope“ е сниман по иницијатива на фанови, но те уверувам дека целата приказна за филмот е земена од делата на Толкин."
- со акцент на црвениот збор.
Тука до мене е мојот адвокат и он е правен сведок, за официјалноста на мојот став. После идеме на нотар да завериме.

Ако ми викаш дека не можеш да најдеш цитат од Делата на Толкин или да ми кажеш кое е тоа дело (надвор од додатокот во ГНП) што содржи сторија за Араторн (затоа што не си ги читал/а), тогаш врз основа на што ме "уверуваш дека целата приказна е од Толкин".

Е ова више звучи коректно. И поразлично од предходното твое тврдење.
Коа некој врз основа на помалку од пола страна ќе напише сценарио за филм, шо знам ваљда моеш да каеш дека е инспирирано од делата на Толкин. Мада не стануе збор за некакви си дела него за пола страна од додатокот во ГНП и нигде на друго место.

Иначе знам дека денес копиљаците све читаат од компјутер и книгите ги немаат у хартија издание. Али не им скокам на глаа заради тоа. Немаат пари бре, или не им се даваат за книги (коа можат да ги имаат бесплатно електронски), шо е полошо од првото, но то е нивна работа. Мене не ми е јасно што те наведе на тоа да ми имплицираш цело време дека ја моето го читам од тамо, од нет, од компјутер? Шо е битно тоа?

Ја све што имам - е издадено, на хартија. Уопште не можам да читам книги од компјутер. Што го сметам за хендикеп, а не за нешто со што треба да се гордеам.

Многу е просто ја викам дека нема поише за нив од таа помалку од пола страна, ти викаш дека има.
Каде има?
Еве уште полесно: Каде би можело да има?
Не си прочитал/а све па да ми даваш цитат или инфо за ова? Тогаш од кај ти инфо за тоа дека има?

Уопште не разбирам латински, and dont give a fuck about it.

Evil Betty е машко име.
Извини за името и навистина ми е мило што дојдовме до компромис.

Член од
17 декември 2008
Мислења
4.232
Поени од реакции
3.868
Можеби не ти се допаднал, но сепак приказната е земена од делата на Толкин, а не како што претходно кажа - од обожаватели.
Грешка си :),земени се податоци од книгата ама многу испомешано ако се навикнавме да гледаме борби од 10 000 орки сеа 10 со лупа се бара на филмот,имаа многу грешки а таква беше животот во село ни ограда ни ништо,ни еден замок да се одвива Маин Ивентот,како 1-2 дел и плус напоменав дека филмов траеше 1 10 минути што значи срање за жал гледајќи дека 1 филм на Питер Џексон траеше 3 и пол сати,режисерот на Born of hope, не успеа да навлези во приказната ако камо ли да се поврзи и да го оживее духот од претходните 3 филма,ни останува да чекаме The hobbit да направи нешто..

пс.Кога почнува снимањето на Hobbit зш Иан МегКелен стар е више :icon_lol:.

Член од
6 март 2010
Мислења
27
Поени од реакции
3
Грешка си :),земени се податоци од книгата ама многу испомешано ако се навикнавме да гледаме борби од 10 000 орки сеа 10 со лупа се бара на филмот,имаа многу грешки а таква беше животот во село ни ограда ни ништо,ни еден замок да се одвива Маин Ивентот,како 1-2 дел и плус напоменав дека филмов траеше 1 10 минути што значи срање за жал гледајќи дека 1 филм на Питер Џексон траеше 3 и пол сати,режисерот на Born of hope, не успеа да навлези во приказната ако камо ли да се поврзи и да го оживее духот од претходните 3 филма,ни останува да чекаме The hobbit да направи нешто..

пс.Кога почнува снимањето на Hobbit зш Иан МегКелен стар е више :icon_lol:.
Снимањето почнува во 2011 и 2012 година.

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.156
Поени од реакции
6.001
1. Како може да се очекува битка со 10.000 орки, кога Војната за Прстенот сеуште не е започната??? Ни Саурон ни Саруман немаат собрано војски (не сум сигурен ни дали во тоа време веќе се случува предавството од страна на Саруман), тие Орки во Born of Hope се само некои банди на северот на Средната Земја. А и Дунедаините ги нема многу, мислам дека се неколку стотини максимум.
2. Кај бараш тврдини, замоци...? Не се одвива дејствието во Гондор или Рохан, туку во шума, каде што живеат преостанатите Дунедаини.
3. Born of Hope не може и не смее да се споредува со Lord of the Rings. Тоа е fan-made филм кој е сниман со буџет од 25 илјади фунти, за разлика од LotR, кој има буџет од 90 и кусур милиони од филм или вкуно 285 милиони за цела трилогија.

Nik20

Неверификуван член од немаштија
Член од
13 јули 2009
Мислења
5.478
Поени од реакции
6.846
1. Како може да се очекува битка со 10.000 орки, кога Војната за Прстенот сеуште не е започната??? Ни Саурон ни Саруман немаат собрано војски (не сум сигурен ни дали во тоа време веќе се случува предавството од страна на Саруман), тие Орки во Born of Hope се само некои банди на северот на Средната Земја. А и Дунедаините ги нема многу, мислам дека се неколку стотини максимум.
2. Кај бараш тврдини, замоци...? Не се одвива дејствието во Гондор или Рохан, туку во шума, каде што живеат преостанатите Дунедаини.
3. Born of Hope не може и не смее да се споредува со Lord of the Rings. Тоа е fan-made филм кој е сниман со буџет од 25 илјади фунти, за разлика од LotR, кој има буџет од 90 и кусур милиони од филм или вкуно 285 милиони за цела трилогија.
1 - Тие се банди, ама скоро сите банди од северот се собрани на исто место, во книгата битката е опишана како битката на петте армии. можеби нема да има толку орки како во двете кули ама сигурно ќе ги има многу.
2 - Замок дефинитивно ќе има, руиниран но сеуште би требало да изгледа на замок, тоа е последниот дел од книгата каде што се наоѓа змејот и златото а тоа е и последниот трон на кралот на џуџињата.
3 - за овоа незнам, не ме ни прашувај :)

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.156
Поени од реакции
6.001
1 - Тие се банди, ама скоро сите банди од северот се собрани на исто место, во книгата битката е опишана како битката на петте армии. можеби нема да има толку орки како во двете кули ама сигурно ќе ги има многу.
2 - Замок дефинитивно ќе има, руиниран но сеуште би требало да изгледа на замок, тоа е последниот дел од книгата каде што се наоѓа змејот и златото а тоа е и последниот трон на кралот на џуџињата.
3 - за овоа незнам, не ме ни прашувај :)
Абе за Born of Hope зборев јас, не за The Hobbit :pos2:

Nik20

Неверификуван член од немаштија
Член од
13 јули 2009
Мислења
5.478
Поени од реакции
6.846
Член од
17 декември 2008
Мислења
4.232
Поени од реакции
3.868
Првиот дел почетокот ги виде армиите?Тоа беше негде пред 3000 години нивно време :).

Stef_12

Player hater
Член од
15 јануари 2009
Мислења
1.022
Поени од реакции
637
Последна информација е дека Хобитот излегува 2013 најверојатно :nesvest:.! Незнам како Иан би ја репризирал улогата на Гандалф , со оглед на тоа дека е во години човек а башка 2013 не е блиску....

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.134
Поени од реакции
83.766
Се ова што си напишал, одприлика, може да се земе како точно.
Но можеме и да појасниме:

Под 1.:
Дали Орците се организирана сила во времето на дејствијата од Born of Hope?
Па сигурно не се, како кога зад нив отворено стои моќен организатор, но:
Тоа е времето кон крајот на третиот милениум од Третото Доба.
Некоj век пред почетокот на четвртиот милениум.
На пример, Гилраена е родена 2907г., а син и (Арагорн) во 2931 (што е точно десет години пред Билбо да го најде Прстенот).
Во тоа време, од настаните кои би можеле нешто да ни кажат за моќта на Орците, Толкин известува за*:
- Војната помеѓу Орците и Џуџињата, која почнува 2793, а завршува со големата битка кај Нандухирион 2799....
- Орците континуирано го напаѓаат Рохан 2800-2861, кога и го убиваат роханскиот крал.
- 2901 Орците-Јуруци од Мордор го заземаат Итилиен.

Нема никаде, колку што знам, податоци за бројноста на орчките сили од овие настани, но од остатокот од информациите можеме да заклучиме дека не постојат само обични банди, туку поголеми организирани** единици. Тие си имаат и свои кралеви, (како што може да се види во Хобит, 2941 г.)
Тоа е време кога тие владеат со Морија, која ја преземаа од Џуџињата (по што овие поведоа осветничка војна), а ги има и во Мордор, но и во Дол Гудур.

Дали во тоа време Саруман е веќе отиден од бел накај шарен?
Да, затоа што на Белиот Совет 2851г. одбива напад врз Саурон, кој предходно е разоткриен од Гандалф. Дури подоцна, 2941г., дозволува напад врз Дол Гудур, само затоа што дознава дека Саурон веќе знае каде паднал Изилдур и каде прстенот се раздвоил од него. Ова тој самиот прв го дознава, предходно, но ништо не кажува на Белиот Совет. Исплашен е, Саурон да не дојде пред него до Прстенот, бидејќи неговите слуги веќе почнуваат да ја пребаруваат реката... Тука го бркаат од Дол Гудур и он се враќа во Мордор, повторно и отворено.
Остатокот од Белиот Совет, дури многу подоцна ја дознава двојната игра на Саруман...

*има во додатоците на ГнП
** колку што можат да бидат Орците организирани

Член од
17 декември 2008
Мислења
4.232
Поени од реакции
3.868
The hobbit излага крајот на 2012 уааоооо многу за чекање не ќе можам до толку да чекам :S.
ПС.Филмови кога излагаат.. http://www.themovieinsider.com/movie-releases/-/2012/ пс на странава има и од 2011 и наназад..
Ппс. ако се планира нешо поврзано или слично со ЛОТР нека не срами да се каже :).

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.134
Поени од реакции
83.766
Evil Betty's little LOTR movie quiz:

1. Набројте барем три Мајари од филмот.
2. Набројте барем два Стури од филмот.
3.Набројте барем еден Синдар од Филмот.