Lord of the Rings трилогијата + Хобитот

• Креатор на темата Креатор на темата Morbidnio
  • Време на започнување Време на започнување
Evil Betty's little LOTR movie quiz:

1. Набројте барем три Мајари од филмот.
2. Набројте барем два Стури од филмот.
3.Набројте барем еден Синдар од Филмот.

1. Саурон, Гандалф, Саруман (не ми текнуваат точно нивните мајарски имиња)
2. Смигол, Дигол
3. Ако мислиш на чист Синдар, тогаш само на Леголас ми текнува во моментов.

1. Саурон, Гандалф, Саруман (не ми текнуваат точно нивните мајарски имиња)
2. Смигол, Дигол
3. Ако мислиш на чист Синдар, тогаш само на Леголас ми текнува во моментов.

Бре, бре...
Не верував дека тука има некој што го знае ова. Браво. Сите три ти се точни.

Да, мислев на чист Синдар и чист Мајар. Пошто има и ентитети кои имаат некој мајарски предок (како Шелоба, на пример).

Пошто има и ентитети кои имаат некој мајарски предок (како Шелоба, на пример).

Не сум знаел за ова. Знам дека Шелоб е дете на Унголиант, ама не ми текнува дали Унголиант била сметана за Мајар или имала предок Мајар.

Не сум знаел за ова. Знам дека Шелоб е дете на Унголиант, ама не ми текнува дали Унголиант била сметана за Мајар или имала предок Мајар.
Дилемата е дали била Мајар или нешто сосема друго.
Во Силмарилион, се вели (на 89 стр. од српското издание) дека таа се симнала од празнината и била една од првите кои биле заведени од Мелкиор.
Сеа, јазичните чистотници ставаат капка сомнеж, затоа што тука не пишува изрично дека е Мајар, но знаеме дека Мелкиор ги заведувал мајарските духови.
Во Толкиновиот Речник, од Дејвид Деј, се вели дека Унголијат е најверојатно мајарски дух (значи Мајар), заведен од Мелкиор, секако.

патем, и балоргот од Морија е Мајар.

http://uk.eonline.com/uberblog/b206028_hobbits_real_journey_finally_beginsin.html

Хобитот и официјално ќе се снима., Питер режисер :vozbud:!
Полека, полека, на ред се проблемите со глумечките синдикати и начинот на кој сето тоа функционира во Нов Зеланд, Австралија.

овој најнов проблем го нема тука.

Attachments

• hobbit2.jpg
    hobbit2.jpg
    164,5 KB · Прегледи: 43
Ако мојт некој да ми ги напишит делата од Толкин од мидл ерт серијалот, подредени хронолошки. Филмот ми е омилен филм евер, слушам книгите биле уште подобри па би сакал да ги прочитам... Фала однапред :)

За книгите јас како што ги знам за прстенот се: The Hobbit, The Silmarillion(дело на толкин но издадено од неговиот син) и на крај The Lord of the Rings (The Fellowship of the Ring, The Two Towers, The Return of the King).

Ги имав порано гледано филмовите, но пред некое време го прочитав првиот дел од LOTR и го гледав филмот и тоа што го видов не ми се бендиса. 80% од книгата испуштено, и иако ја гледав продолжената верзија од 3 часа и 20 минути, пак имаше мноооогу работи пропуштено

The Silmarilion не е за прстенот. Иако има дел од книгата во кој на кратко се раскажува за третото доба и прстените, сепак главниот дел од книгата - Quenta Silmarilion, нема никаква врска со прстенот.

На план сум да земам да ги прочитам и книгите, ги има еден другар. Не ми е доста гледањето на филмот безброј пати изгледа :icon_lol:

дечки објаснете ми малку биографија за witch king of angmar
ме интересира, не ми се сеуште прочитани книгите и објаснете освен во LOTR дали го има и во другите дела на толкен
:salut:

Објаснето е нешто во додатоците на LotR и во Silmarilion (во делот за Третото доба и прстените на моќта). Ама нема нешто посебно спомнато за него, освен за војните против Арнор и подоцнежната потрага по Прстенот. Не се знае многу за него за периодот пред да стане Nazgul, дури ни неговото име. Единствениот Nazgul на кој му се знае името е Khamul the Easterling a.k.a The Lieutenant of Dol Guldur, вториот по команда Nazgul, после Witch-king of Angmar.

дечки објаснете ми малку биографија за witch king of angmar
ме интересира, не ми се сеуште прочитани книгите и објаснете освен во LOTR дали го има и во другите дела на толкен
:salut:
Witch King of Angmar или Lord Nazgul е главниот Назгул.
Саурон ги кова прстените во Еребор, некаде околу 1500 год. од Второто Доба. Назгулите за првпат се појавуваат 2251 (мислам беше) во Нуменор. Кажано е дека тројца од нив се Нуменорејски благородници. Тој со најголеми моќи, веројатно е еден од нив. Значи има околу еден милениум, откако се исковани прстените, до појавата на првите Назгули. Еден од првите три е тој, пошто најмоќните Назгули сигурно биле пред тоа моќни луѓе. Најмоќни луѓе се Нуменорејците.
На кратко, он ги команда останатите Назгули, кои преку ден не можат да се движат сами, без негова супервизија. А највечи успех му е уништувањето на северното кралство Арнор.

ај некој нека ми дај линк за книгите симарлион??

Силмарилион е доста добра книга, малце потешка и помрачна за читање е од Lord of the Rings, али ако сте фан на Толкин (LOTR) мора да ја прочитате :).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom