Opeth

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.784
Поени од реакции
11.346
Opeth rules!
Сеуште ми е фаворит still life...за мене најдобар албум дефинитивно.
Се надевам дека ќе ги донесе некој на егзит, или па овде кај нас во брзо време...свака част бенд, кој и покрај се, сеуште го респектирам и слушам \m/

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.479
Поени од реакции
7.948
Мислам дека е време да се отвори тема за еден добар бенд каков што е Opeth.
Па имаше во минатото ваква тема. Баш чудно ми падна што не си можел да најдеш, и на крај ја најдов јас, во избришани теми. За жал забегала дискусијата во погрешна насока поради лошото модерирање на тогашниот модератор.

Енивејз ми се допаѓа како се одвива оваа тема. Не знам зошто ги имам прескокнато како бенд, ама ќе се обидам да надоместам.

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.818
Поени од реакции
10.171
Па имаше во минатото ваква тема. Баш чудно ми падна што не си можел да најдеш, и на крај ја најдов јас, во избришани теми. За жал забегала дискусијата во погрешна насока поради лошото модерирање на тогашниот модератор.
Па ја искористив опцијата за барање и се појавија теми во кои се спомнати Opeth во некои постови. Немаше посебна тема за нив. Старата тема гледам е отворена и била активна во време кога јас не бев активен на форумов (за жал), затоа и мислев нема отворено тема досега. Се извинувам поради пропустот. А да, искрено се надевам дека оваа тема нема да тргне во ист правец, старата гледам е уништена од хејтерите :jaj:

Член од
12 март 2007
Мислења
650
Поени од реакции
73
Opeth ми се еден од омилените бендови ever! Progressive death металот го доведоа до совршенство..немат лош албум,тоа е нешто шо посебно ми се свиѓа кај нив, секој албум е ремек дело..Blackwater park и Ghost reveries ми се нај албуми, мада и Still life го сакам ептен..море сите се кој од кој :wink:

Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.120
Поени од реакции
104
Opeth! <3
Како љубител на покомплицираната музика, со Opeth се сретнав за првпат пред неколку години, и не им обрнав некое посебно внимание. Првото нешто што го слушнав од нив, беше по излегувањето на Watershed во 2008, и тоа по слушањето на Porcelain Heart, се заљубив во нивната музика. Watershed, како албум е еден од моите омилени, поради Burden и Coil. Ghost Reveries, како концептен албум изобилува со премногу мрачни теми, па баш тоа е она што The Grand Conjuration, Harlequin Forest и Ghost of Perdition ги прави посебни, сосема спротивни од посмирениот Damnation. Deliverance, особено Master's Apprentices која се наоѓа на него, го сметам за ремек дело. Blackwater Park, иако многу го почитуваат поради Dirge for November, Bleak и The Drapery Falls, за мене има огромно значење поради Patterns In The Ivy, I&II. Без конкуренција, она што ме потсеќа на Opeth, песна во која се пронаоѓам, masterpiece.

Still Life ми е омилениот албум на Opeth, најмногу поради концептот кој го разработува, невозможната љубов, прикажаноста на приказната која е безвременска, и жртвувањето на љубената Мелинда. Самата Face of Melinda е најнежната, во исто време и најморничавата, најсуровата песна која Opeth ја имаат напишано во текот на нивната кариера.

My Arms, Your Hearse го обожавам, поради Demon of the Fall. Demon of the Fall, со слична тематика како целиот албум Still Life, е прекрасна песна, и кога се работи за текстот и за музиката, една од најдобрите комбинации на Opeth. Моrningrise, како албум, обработува премногу тажни теми, посветен е за смртта на Akerfeldt, како што е и The Night in the Silent Water. За Black Rose Immortal, неможам да најдам зборови за да ја опишам мојата импресија, исто како и за To Bid You Farewell. Orchid како прв албум е прекрасен, дури и нема нешто што би можела да го искоментирам во негативна смисла. Under The Weeping Moon е толку многу инспирирачка, не само дво туку и тросмислена песна.

Се на се, мислам дека првите три албуми им беа најдобри, иако и подоцнежните се со огромнаа вредност. Ми се свиѓа начинот на концепција и поврзаност на настаните. До сега немам сретнато никој што е детално запознаен со творештвото на Opeth а да не му бидат помеѓу омилените.

ArhangelOFDeath

Immortality
Член од
3 септември 2008
Мислења
1.906
Поени од реакции
126
OPETH ОООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООО
Прекрасен бенд <3

BoogieMan

#%$!
Член од
24 август 2006
Мислења
364
Поени од реакции
19
Добро бе само мене ми се свиѓа My Arms Your Hearse? Demon of The Fall, Credence...

Kaко и да е, многу го сакам бендов, прв пат коа ме упознаа со нив ми го пуштија Orchid кој ич не ми се свиѓаше, подоцна почнав со Still Life (FACE OF MELINDAAAA :vozbud: :vozbud: :vozbud: :vozbud:), My Arms Your Hearse и Deliverance.

И никој не го спомна Damnation...сем Маца Дарк и Аурора Бореалис. Windowpane и Closure од таму дефинитивно ми се омилени.

Mrs. Vedder

red cloud at sundown
Член од
12 февруари 2009
Мислења
984
Поени од реакции
66
Opeth! <3
Како љубител на покомплицираната музика, со Opeth се сретнав за првпат пред неколку години, и не им обрнав некое посебно внимание. Првото нешто што го слушнав од нив, беше по излегувањето на Watershed во 2008, и тоа по слушањето на Porcelain Heart, се заљубив во нивната музика. Watershed, како албум е еден од моите омилени, поради Burden и Coil. Ghost Reveries, како концептен албум изобилува со премногу мрачни теми, па баш тоа е она што The Grand Conjuration, Harlequin Forest и Ghost of Perdition ги прави посебни, сосема спротивни од посмирениот Damnation. Deliverance, особено Master's Apprentices која се наоѓа на него, го сметам за ремек дело. Blackwater Park, иако многу го почитуваат поради Dirge for November, Bleak и The Drapery Falls, за мене има огромно значење поради Patterns In The Ivy, I&II. Без конкуренција, она што ме потсеќа на Opeth, песна во која се пронаоѓам, masterpiece.

Still Life ми е омилениот албум на Opeth, најмногу поради концептот кој го разработува, невозможната љубов, прикажаноста на приказната која е безвременска, и жртвувањето на љубената Мелинда. Самата Face of Melinda е најнежната, во исто време и најморничавата, најсуровата песна која Opeth ја имаат напишано во текот на нивната кариера.

My Arms, Your Hearse го обожавам, поради Demon of the Fall. Demon of the Fall, со слична тематика како целиот албум Still Life, е прекрасна песна, и кога се работи за текстот и за музиката, една од најдобрите комбинации на Opeth. Моrningrise, како албум, обработува премногу тажни теми, посветен е за смртта на Akerfeldt, како што е и The Night in the Silent Water. За Black Rose Immortal, неможам да најдам зборови за да ја опишам мојата импресија, исто како и за To Bid You Farewell. Orchid како прв албум е прекрасен, дури и нема нешто што би можела да го искоментирам во негативна смисла. Under The Weeping Moon е толку многу инспирирачка, не само дво туку и тросмислена песна.

Се на се, мислам дека првите три албуми им беа најдобри, иако и подоцнежните се со огромнаа вредност. Ми се свиѓа начинот на концепција и поврзаност на настаните. До сега немам сретнато никој што е детално запознаен со творештвото на Opeth а да не му бидат помеѓу омилените.
Opeth kick asses!
Дефиниција за прогресија дефинитивно.Од самиот почеток "со Orchid" го докажа нивниот квалитет."My arms your hears" порано го издвојував како најдоброто од нив, "Karma", "Demon of the fall", "Epilogue", "Credence"....сите до една.Всушност со самиот албум се навлеков на нивната музика па почнав да копам низ нивните дела.
"Face of Melinda" ко шо гледам на повеќето им е меѓу омилените.Се сложувам за мистиката на самата песна, нежните звуци, и морничавиот текст и дефинитивно го одбележува на посебен начин "Still Life".
Со "Damnation" заспивав пред некој месец, буквално го јадев за ручек, вечера, го конзумирав во секое време и никогаш не ми беше доста од гласот на Mikael.
Од "Watershed" тешко дека ќе издвојам нешто, секоја песна е прекрасно склопена целина, цврсти зборови, мелодичност...perfection!Единствено Coil ми е најдобра свирење на акустична, да се препуштиш на таа мелодија...
Patterns in the ivy I/II, Dirge for November, Hope leaves, Porcelain heart ми се посебно драги песни за кои не би можела да најдам ниту еден недостаток.
По повод 20 години од нивното постоење ќе настапуваат во Stockholm, Sweden; Essen, Germany; Paris, France; London, UK; New York City, NY; и Los Angeles, CA почнувајќи при крајот на Март.
Барем да ја имавме среќата да присуствуваме на таков настан...

Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.120
Поени од реакции
104
Opeth kick asses!
Дефиниција за прогресија дефинитивно.Од самиот почеток "со Orchid" го докажа нивниот квалитет."My arms your hears" порано го издвојував како најдоброто од нив, "Karma", "Demon of the fall", "Epilogue", "Credence"....сите до една.Всушност со самиот албум се навлеков на нивната музика па почнав да копам низ нивните дела.
"Face of Melinda" ко шо гледам на повеќето им е меѓу омилените.Се сложувам за мистиката на самата песна, нежните звуци, и морничавиот текст и дефинитивно го одбележува на посебен начин "Still Life".
Со "Damnation" заспивав пред некој месец, буквално го јадев за ручек, вечера, го конзумирав во секое време и никогаш не ми беше доста од гласот на Mikael.
Од "Watershed" тешко дека ќе издвојам нешто, секоја песна е прекрасно склопена целина, цврсти зборови, мелодичност...perfection!Единствено Coil ми е најдобра свирење на акустична, да се препуштиш на таа мелодија...
Patterns in the ivy I/II, Dirge for November, Hope leaves, Porcelain heart ми се посебно драги песни за кои не би можела да најдам ниту еден недостаток.
По повод 20 години од нивното постоење ќе настапуваат во Stockholm, Sweden; Essen, Germany; Paris, France; London, UK; New York City, NY; и Los Angeles, CA почнувајќи при крајот на Март.
Барем да ја имавме среќата да присуствуваме на таков настан...
Од Opeth неможеш да издвоиш една песна и да речеш "е, оваа е најубавата" затоа што сите им се убави!

И незнам, само мене ли Opeth ми е прва асоцијација за есен?

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.818
Поени од реакции
10.171
И незнам, само мене ли Opeth ми е прва асоцијација за есен?
Forest of October :) Не, не си само ти ;) Мене Opeth најмногу ми асоцира на самиот себеси, на мојата личност. Есента ми е омилено годишно време, обожавам стихови од типот на оние што тие ги имаат во своите песни, обожавам да размислувам, меланхонија...Долго време се барав себеси во музиката на некој бенд и конечно се пронајдов во онаа на Opeth. За мене постојат два периоди во мојот живот од музички аспект - пред Opeth и после Opeth.

Maryah.C

Be a bee
Член од
9 јуни 2006
Мислења
4.001
Поени од реакции
710
Добро бе само мене ми се свиѓа My Arms Your Hearse? Demon of The Fall, Credence...

Kaко и да е, многу го сакам бендов, прв пат коа ме упознаа со нив ми го пуштија Orchid кој ич не ми се свиѓаше, подоцна почнав со Still Life (FACE OF MELINDAAAA :vozbud: :vozbud: :vozbud: :vozbud:), My Arms Your Hearse и Deliverance.

И никој не го спомна Damnation...сем Маца Дарк и Аурора Бореалис. Windowpane и Closure од таму дефинитивно ми се омилени.
И јас ќе го спомнам Damnation од кој и неможам да издвојам песна: Death Whispered a Lullaby,To Rid the Disease,Weakness,In my time of need (воедно и првата песна кога се запознав со Opeth)

Од Ghost Reveries покрај Ghost of Perdition,The Grand Conjuration не ги видов спомнато Isolation Years и Hours of Wealth.

Blackwater park и Still life ги издвојувам како омилени албуми.

Serenity Painted Death,Face of Melinda,Benighted совршенство.

Sofist?

Ула
Член од
11 јануари 2010
Мислења
160
Поени од реакции
12
Ќе се надоврзам на BloOdY_DollY Damnation rulz......кој сака нека вика друго ...Летово имав прилика да се ''контрам'' со една личност за овој албум во смисла не знаеш да ги слушаш Opeth ако ти е еден од омилените албуми Damnation.. божем бил многу мек и оние кој што не слушале ни рок можеле да го слушаат...само не е финтава да можеп да го слушнеш туку и да го разбереш....Инаку други мои омилени албуми се и Ghost Reveries и Still Life a песни Harvest, Master apprentice ..Porcelain heart... Face of Melinda.. To bid you Farewell...Epilogue.....И ситеее останати :) Ако веќе ги сакате Opeth пробајте слушнете ги Аnathema ...мислам дека ќе ви се допаднат. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom