Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 55: Високото образование во модерното општество е преценето и претставува фрлање пари)

Високото образование во модерното општество е преценето и претставува фрлање пари

• Вкупно гласачи
    45
И да е така, Максимилијан, Кристофер или Леонардо не би го крстил детето, па и злато да ми даваат.

Моите 2 деца имаат стари македонски имиња и иако сите од нас очекуваа дека ќе се викаат на некого или по некого, не се крстени според некого ни од мојата, ни од страната на жена ми. Едноставно само сакавме да не бидеме "тренди". До душа едното име по потекло е грчко, ама со долга традиција и во христијанството, а особено кај нас, во Македонија.
Па ни они така не ги крштеваат туку се на кратко, теа, миа, леон (мамичка), леа, алек... 2 самогласки максимално.

Па ни они така не ги крштеваат туку се на кратко, теа, миа, леон (мамичка), леа, алек... 2 самогласки максимално.
Не бре, верувај ќе се изненадиш колку ги има и вакви. Види:

1788542995441.png
1788543023998.png
1788543059456.png
Ама Леон е шампион, сепак:
1788543106709.png
А и Тео не заостанува многу:
1788543153450.png

Хари е влашко име
Хари е скратено од Харалампие, колку за ваше инфо.
Вотчо, би сајал ли синот да се вика Харалампие? :)
Иван, ба англиски би било Ајван, не ојт.

Хари е скратено од Харалампие, колку за ваше инфо.
Вотчо, би сајал ли синот да се вика Харалампие? :)
Иван, ба англиски би било Ајван, не ојт.
Ako si ja gledal Vikings, ima eden tip se vika Ajvar :)

Ivan i Iva se bibliski iminja, varijacija na Evan i Eva.

Edit:
Iva e ustvari skrateno od Ivana, a Iva=Zalna Vrba.

Иначе правилно е Харала 'м пие. Харала ем пие. :)

Последно уредено:
Не бре, верувај ќе се изненадиш колку ги има и вакви. Види:

Прегледај го приврзокот 486496
Прегледај го приврзокот 486497
Прегледај го приврзокот 486498
Ама Леон е шампион, сепак:
Прегледај го приврзокот 486499
А и Тео не заостанува многу:
Прегледај го приврзокот 486500
Види таму Ронче дали и колку пати го има, да видиме колку родители го имаат унаказено детото за навек. :D

Еве ги сите библиски имиња, ако се на латиница, кликнете и ќе ви даде варијации славјански

Јас би гласал за Андреј, во Мк би било Андреја, ама во ЕУ тоа е џенско име.
Андреја мислам дека е од тој српскиот падеж, не знам тачно кој, кога сите машки имиња се претвораат во женски имиња.

На пр.
Ajmo kod Jovana. Се мисли на Јован.

Gde si bio sinoc?
-Kod Andreja.
-Varas me?!!!
-Ma, kod Andrej ortaka. :)

Андреја мислам дека е од тој српскиот падеж, не знам тачно кој, кога сите машки имиња се претвораат во женски имиња.

На пр.
Ajmo kod Jovana. Се мисли на Јован.

Gde si bio sinoc?
-Kod Andreja.
-Varas me?!!!
-Ma, kod Andrej ortaka. :)
Море падеж еден, ај читни за формирање на имињата во Македонскиот јазик. Не ми се расфрлај со падежи :D

Море падеж еден, ај читни за формирање на имињата во Македонскиот јазик. Не ми се расфрлај со падежи :D
Истото е и за Свети Ѓорѓија. Иако женски род е Ѓурѓа, Ѓурѓијана и слично.

Правилото за македонски јазик за лични имиња и именки општи е: ако на крај има "а" е женски род.

Не се македонските имиња старински или "нефенси"

Да беше холивуд македонски, сега најфенси светски имиња ќе беа:
Менде или Стамена.

Brainwashing е опасна работа.
Кога бев тинејџер тие холивудските имиња ги имаше по кучиња и мачки, сега еволуиравме на децата.

Back
На врв Bottom