Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 55: Високото образование во модерното општество е преценето и претставува фрлање пари)

Високото образование во модерното општество е преценето и претставува фрлање пари

• Вкупно гласачи
    45
https://mk.wikisource.org/wiki/Зборник_на_Миладиновци/_Сопствени_народни_имиња

Бирајте си. Нојко, Мешко, Пројчо. :icon_lol:

Лука е име што е увезено од Србија и Хрватска, никакво светец тука не играл улога, чисто помодарство.
Така е и со секое второ име во минативе 100 години, како што каурот е културолошки клекнат. Горан, Зоран, Дарко, па генерација пред нив Љубиша, Раде, Милан итн.итн.
Името е на апостол, човек што ја пишувал библијата. Тоа што не било популарно не го прави увозно и да го споредувате со Леон. Увозно е, ама уште со почетоците на христијанството, не од сега. Иначе имам и другар/познаник се презива Луканоски, по прадедо му е, сигурно не го сменил сега.

Тоа во ред, но за да стигнеш од каде потекнува, тргнуваш од коренот, од сорс кодот. На пример, името на Павле, вистинското, било Saul, еврејско, но римското име му било точно тоа, Paul. Тоа што кај нас си е Павле, не му ја менува нит историјата нит корените. Да не биде ко на К-15, Електрик по дедо му Ламбе :D Шала на страна, коренот си е вечен, вариациите се милион, нормално се испородиле луѓе, минало време, се губат имиња во преводот и транскрипцијата итн.
Автоматски споено мислење:

Епа тоа е и спорот на Гостин и Парва уствари.
Затоа и пишав толку од темата, алудирајќи на нив двајцата. ;)

Иначе кога спомена транскрипција, и Ламбе (не ја сфатив фората со Електрик и Ламбе), Скокај Ламбе од рекламата ли?

Нема везе, транскрипција на Lamb е Ламб, додај демунитив, испаѓа Ламбе.

Превод
Lamb=Јагне

Транскрипција
Lamb=Ламб(е)

Иако ова технички е точно и исправно, не значи дека ова е точниот извор на името Ламбе.

Затоа и пишав толку од темата, алудирајќи на нив двајцата. ;)

Иначе кога спомена транскрипција, и Ламбе (не ја сфатив фората со Електрик и Ламбе), Скокај Ламбе од рекламата ли?

Нема везе, транскрипција на Lamb е Ламб, додај демунитив, испаѓа Ламбе.

Превод
Lamb=Јагне

Транскрипција
Lamb=Ламб(е)

Иако ова технички е точно и исправно, не значи дека ова е точниот извор на името Ламбе.
Тоа е од скеч на К-15, не е мое.

@wot
Eve ti ubavo ime, Tozo. :D
Ова знам дека е заебанција за СпермаТОЗОид.
На кратко, како се викаш?
Ламбе
А на кого си крстен?
На дедоми Светле
А ова е као глуп виц од К-15? Не сфаќам.

Ја мислев дека има некаква врска со

А ова е као глуп виц од К-15? Не сфаќам.
Аман бе. Замисли го Цацко како е во Острелија и вика за новороденчето: крсти ме го Електрик, на дедо му Ламбе.

Толку е вицот.

Да му јебем матер, лесно проверливо е дека отсекогаш имало Лука во Мкд, ко и други имиња се враќа и си оди од мода.

Освен Адолф, тоа не се враќа :D

Тоа е и мојот проблем, и мене затоа не ми се допаѓа Јаков. Но, е во кратката листа на мојата жена. Прашав за дозвола и ми рече дека можело да побарам анкета тука, и вети дека првиот избор со 15 гласови минимум автоматски ќе влегло во финале со уште едно име, за нашето неродено машко дете. Нека пушти @Io Sono Interista анкета бидејќи тројца веќе се против Јаков, што ми одговара (ма да не сум ни предложил самиот едно до сега пошо... не ми е ни гајле :D). Дополнителен проблем што мора да функционира барем минимално во странство. Тука ги крстат Тџерд, Јоост, Вилем... ништо ме може човек да украде и се интегрира. :D

Прегледај го приврзокот 486475

Андреј е најубаво од овде. Нема да кажам од кај знам. :noze::X3:

Back
На врв Bottom