Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 55: Високото образование во модерното општество е преценето и претставува фрлање пари)

Високото образование во модерното општество е преценето и претставува фрлање пари

• Вкупно гласачи
    52
Имиште!

И мене ми се дел од првата мода со која почнавме да бегаме од нашите традиционални Леон, Јаков, Лука... после српските серии, кои беа мода пред турските. Поради нив изглегоа многу вака крстени, претходно немаше толку.

Тоа е и мојот проблем, и мене затоа не ми се допаѓа Јаков. Но, е во кратката листа на мојата жена. Прашав за дозвола и ми рече дека можело да побарам анкета тука, и вети дека првиот избор со 15 гласови минимум автоматски ќе влегло во финале со уште едно име, за нашето неродено машко дете. Нека пушти @Io Sono Interista анкета бидејќи тројца веќе се против Јаков, што ми одговара (ма да не сум ни предложил самиот едно до сега пошо... не ми е ни гајле :D). Дополнителен проблем што мора да функционира барем минимално во странство. Тука ги крстат Тџерд, Јоост, Вилем... ништо ме може човек да украде и се интегрира. :D

Прегледај го приврзокот 486475
Дино е босанско, муслиманско, нагалено од Алдин.

Хари ако не сум грешка е влашко, или српско, не сум сигурен, и тоа нагалено од Харалампие.

Другите сите ми се ОК. Јаков е убаво име, само во странство ќе ви го викаат Џејкоб.
Автоматски споено мислење:

Лука е име што е увезено од Србија и Хрватска, никакво светец тука не играл улога, чисто помодарство.
Во мојот крај познавам многумина постари луѓе, сега починати, што се викаа Луке или Лукан (од таму презимето Лукановски), како варијанта на Лука. Не би рекол дека името е увезено од екс Ју државите, овие луѓе се родени многу пред Југославија да постои. Значи и во православието имало Лука/Луке/Лукан.

Хари ако не сум грешка е влашко, или српско, не сум сигурен, и тоа нагалено од Харалампие.

Другите сите ми се ОК. Јаков е убаво име, само во странство ќе ви го викаат Џејкоб.
Автоматски споено мислење:

Во мојот крај познавам многумина постари луѓе, сега починати, што се викаа Луке, како варијанта на Лука. Не би рекол дека името е увезено од екс Ју државите, овие луѓе се родени многу пред Југославија да постои. Значи и во православието имало Лука/Луке.
Другар Аце го викаа Ејс.

https://mk.wikisource.org/wiki/Зборник_на_Миладиновци/_Сопствени_народни_имиња

Бирајте си. Нојко, Мешко, Пројчо. :icon_lol:

Лука е име што е увезено од Србија и Хрватска, никакво светец тука не играл улога, чисто помодарство.
Така е и со секое второ име во минативе 100 години, како што каурот е културолошки клекнат. Горан, Зоран, Дарко, па генерација пред нив Љубиша, Раде, Милан итн.итн.
Тука изгледа и од стоката имињата и од приказните на децата ги собрале.
Кој има дедо што се вика Петелко бе?

И за било кое муслиманско име кое завршува на дин, како Саладин, Аладин, Фахрудин итн...

И за било кое муслиманско име кое завршува на дин, како Саладин, Аладин, Фахрудин итн...
Точно. На Алдин прво ми текна, затоа. И Един (Дино Мерлин), исто така.

Мене едно многу заборавено име ми се допаѓа - Арсениј / Арсение / Арсо. Не сум слушнал денес некој така да го крсти детето. Името иако со грчко потекло (со значење: силен човек), има долга традиција во христијанството (преподобен Арсениј Велики) а и кај нас. Исто, во мојот крај има многу Арсовци, ама се се тоа стари луѓе.

Сите модерни имиња се ставаат за кога ќе се иселат детето да им се вклопи побрзо во новата околина.
И да е така, Максимилијан, Кристофер или Леонардо не би го крстил детето, па и злато да ми даваат.

Моите 2 деца имаат стари македонски имиња и иако сите од нас очекуваа дека ќе се викаат на некого или по некого, не се крстени според некого ни од мојата, ни од страната на жена ми. Едноставно само сакавме да не бидеме "тренди". До душа едното име по потекло е грчко, ама со долга традиција и во христијанството, а особено кај нас, во Македонија.

Во денешно време за иселеници, не мора да им даваат на децата англо-саксонски имиња, но би било добро да им дадат имиња кои можат лесно да се прочитаат и изговорат. На пример, Димитар, или нешто така. Не Стојан, затоа што ќе стане Стоџан, ќе мора да ги корегира на интервју за работа. Макар да и ова не е гаранција, на пример американците не можат да изговорат просто име како Никола:

Во денешно време за иселеници, не мора да им даваат на децата англо-саксонски имиња, но би било добро да им дадат имиња кои можат лесно да се прочитаат и изговорат. На пример, Димитар, или нешто така. Не Стојан, затоа што ќе стане Стоџан, ќе мора да ги корегира на интервју за работа. Макар да и ова не е гаранција, на пример американците не можат да изговорат просто име како Никола:

Тоа е зашто нивната варијација е Nicolas, Nicole, Nikki.
Звучат како да му викаат: нема плата за тебе ни-кола. :)

Back
На врв Bottom