Eспресо или Експресо?

Кортадо е кратко еспресо.
Лунго е долго еспресо.
Американо е ептеееен долго еспресо или еспресо со многу вода.
Макијато е еспресо со млеко.
Капучино е еспресо со млечна пена.
Лате е еспресо со мноооогу млеко.
Мока или мокачино е еспресо со топло чоколадо.
Афогато е еспресо со сладолед.
Виенес е еспресо со шлаг.
Фредо еспресо е ладно еспресо.
Фредо капучино е еспресо со мнооогу ладна млечна пена.
За кортадото - не.

A cortado is a Spanish beverage consisting of espresso mixed with a roughly equal amount of warm milk to reduce the acidity. Демек еспресо сечено со млеко, сечење на шпански ти е cortar, демек сечено кафе, ви викам ја, водка-редбулот на кафињата :D
За другиве не знаев ни дека постојат повеќето.

За кортадото - не.

A cortado is a Spanish beverage consisting of espresso mixed with a roughly equal amount of warm milk to reduce the acidity. Демек еспресо сечено со млеко, сечење на шпански ти е cortar, демек сечено кафе, ви викам ја, водка-редбулот на кафињата :D
За другиве не знаев ни дека постојат повеќето.
Да, во право си, не беше кортадо, туку ристрето. Кортадо е друго. Ете, поправив горе.

Владе, сериозно не знам дали:
1. Тролаш
2. Досадно ти е
3. Глуп си ко точак

Едно од трите мора да е.

Гаранција е име на нешто бе?
Imenka e be Zlate, isto kako ekspresoto само женски род ;)

Imenka e be Zlate, isto kako ekspresoto само женски род ;)
Едно е именка, друго е име. Значи сите имиња: лични, географски топоними, називи на фирми, брендови, имиња на конкретни производи итн. - НЕ СЕ ПРЕВЕДУВААТ. Општите именки, како твојата гаранција - нормално дека не подлежат на тоа правило.

• Ми се допаѓа
Reactions: Mud
Едно е именка, друго е име. Значи сите имиња: лични, географски топоними, називи на фирми, брендови, имиња на конкретни производи итн. - НЕ СЕ ПРЕВЕДУВААТ. Општите именки, како твојата гаранција - нормално дека не подлежат на тоа правило.
Ekspresoto ne e brend :toe:

Тргнав да читам. Дали сериозно 7 страни праевте муабет за еКспресо?

Од еКспресо, само фреддо еКспересо пијам иначе,

Име на производ е. Исто ко „ајвар“, на пример, да земат на англиски да го преведат со, што знам, „I cook“.
Nebitno, ne e brend. Kako rakija na primer so ne e brend tuku pretstavuva alkohol dobien od destilat na ovosje ili taka nesto.

Znaci so naucivme dosega.
Prvo do 1990 se vikalo ekspreso.
Vtoro Ne ne e brend.
Treto ne go vika cel svet taka.
Cetvrto potekloto na zborot ima dve mozni etimologii, od koi ednata znaci brzo prigotveno kafe( poverojatnata ).

Zlate nikoj ne go preveduva aman, tolku ti e tesko da sfatis ?
Е како не, кога ти викаш дека значењето му било такво, демек експресно кафе, затоа на македонски требало да биде експресо. Тоа е буквално преведување.

Е како не, кога ти викаш дека значењето му било такво, демек експресно кафе, затоа на македонски требало да биде експресо. Тоа е буквално преведување.
Isto i na italijanski, portugalski, peruanski itn itn itn.
Espreso,expreso, ekspreso :toe:

Владе_Перу преправи си го никот од денес :ROFLMAO:
И нас не ни е добро во главата штом два дена се објаснуваме за Еспресо или еКспресо
Да ме знај овој до мене шо лежи шо прам на форумов депортација не ми бега во истиот миг:ROFLMAO:

Португалски не знам за да знам дали таму се преведуваат или не. Перуански не постои.
Taka gi lupnav de, a i sojma vrska, ona so go pisav stoi.
Espreso, expreso, ekspreso oznacuvaat te edno te isto.
Patem receno rakija na germanski mislam deka se vika snaps, na angliski brendi toest i dvete oznacuvaat alkohol dobien od destilat dobien od fermentirano ovosje, taka da tolku od prevodot ;)

Back
На врв Bottom