Eспресо или Експресо?

images.jpgszx.jpgimages.jpgxxxxx.jpg

... затоа што е прифатен италијанскиот бренд на изработка кафе цел свет го прифатиле нивниот збор еспресо/ зашто Италијаните воопшто немаат буква (х- кс) за да биде брзото кафе „експресо“, но некои држави како Перу многу не ги интересира тоа и тие си го викаат локално „expreso“!

Screenshot 08-18-2026 14.00.57.png

Screenshot 08-18-2026 14.01.21.png

... во некои јазици, како францускиот (expresso), португалскиот (café expresso) и шпанскиот (café expresso), формата со „Х“ е официјално прифатена и стандардна., па така, ако гледаме на меѓународно ниво, апсолутно јазично правило каде оваа форма е легитимна и може слободно да се нарача (café expresso).

Screenshot 08-18-2026 13.40.53.pngimages.jpgtyu.jpg

од регионот Чанчамајо во Перу, кафе каде што на шпански јазик е напишано Café Premium „Expreso“.

... брзо приготвено, едно кафе експресно „дај направи ми едно експресо“, за разлика од традиционалното турско кафе (кое бара време за варење и таложење) се замени со апарати кои прават кафе за помалку од една минута, зборот се поврза директно со терминот „експрес“ (брзо, итно, веднаш) и луѓето со право го нарекуваа „експрес кафе“ или „експресо“ бидејќи тоа ја означуваше главната карактеристика на кафето – брзината на подготовка.

... но ако се потенцира и бренд на кафето може да се каже дај едно „еспресо“ , што се потпира на зборот espresso (што на италијански значи „истиснато под притисок“) тие не се потпира на концептот express (брзина и технологија), што е основа и во францускиот, шпанскиот и португалскиот јазик, но и во нашиот секојдневен говор т.е. македонски јазик.

... двете логики се потполно рамноправни во зависност од тоа дали пијалакот го дефинираме според начинот на кој се прави (притисок) или според динамиката со која се служи (брзина), поради тоа, апсолутно е погрешно да се каже дека „експресо“ е грешка — тоа е термин со јасна историска, логичка и јазична тежина на овие простори, така да локално било кој може да нарача брзо кафе „експресо“, а може и онака како прифатиле повеќето „еспресо“, ниедно не е грешка зависи од кој агол се гледа има логика, формата со „кс - х“ е легитимен збор во земјите од романска група од каде што доаѓа и кафето и затоа сите сте во право, ама со се' владе и фенел! :smirce:

images.jpgsssss.jpgimages.jpgiop.jpg

Прегледај го приврзокот 485281Прегледај го приврзокот 485282

... затоа што е прифатен италијанскиот бренд на изработка кафе цел свет го прифатиле нивниот збор еспресо/ зашто Италијаните воопшто немаат буква (х- кс) за да биде брзото кафе „експресо“, но некои држави како Перу многу не ги интересира тоа и тие си го викаат локално „expreso“!

Прегледај го приврзокот 485288

Прегледај го приврзокот 485293

... во некои јазици, како францускиот (expresso), португалскиот (café expresso) и шпанскиот (café expresso), формата со „Х“ е официјално прифатена и стандардна., па така, ако гледаме на меѓународно ниво, апсолутно јазично правило каде оваа форма е легитимна и може слободно да се нарача (café expresso).

Прегледај го приврзокот 485284Прегледај го приврзокот 485290

од регионот Чанчамајо во Перу, кафе каде што на шпански јазик е напишано Café Premium „Expreso“.

... брзо приготвено, едно кафе експресно „дај направи ми едно експресо“, за разлика од традиционалното турско кафе (кое бара време за варење и таложење) се замени со апарати кои прават кафе за помалку од една минута, зборот се поврза директно со терминот „експрес“ (брзо, итно, веднаш) и луѓето со право го нарекуваа „експрес кафе“ или „експресо“ бидејќи тоа ја означуваше главната карактеристика на кафето – брзината на подготовка.

... но ако се потенцира и бренд на кафето може да се каже дај едно „еспресо“ , што се потпира на зборот espresso (што на италијански значи „истиснато под притисок“) тие не се потпира на концептот express (брзина и технологија), што е основа и во францускиот, шпанскиот и португалскиот јазик, но и во нашиот секојдневен говор т.е. македонски јазик.

... двете логики се потполно рамноправни во зависност од тоа дали пијалакот го дефинираме според начинот на кој се прави (притисок) или според динамиката со која се служи (брзина), поради тоа, апсолутно е погрешно да се каже дека „експресо“ е грешка — тоа е термин со јасна историска, логичка и јазична тежина на овие простори, така да локално било кој може да нарача брзо кафе „експресо“, а може и онака како прифатиле повеќето „еспресо“, ниедно не е грешка зависи од кој агол се гледа има логика, формата со „кс - х“ е легитимен збор во земјите од романска група од каде што доаѓа и кафето и затоа сите сте во право, ама со се' владе и фенел! :smirce:

Прегледај го приврзокот 485292Прегледај го приврзокот 485291
Kjuti sega, cel svet espreso vika, duri i germancite. Colka ni potvrdi i kraj. Ostaj gi ovie peruancite, so se razbirat tie od kafe, pa i nie ko sme kaj to ;)

Аааа штом во Перу викаат така готово, од денес и јас

• Хаха
Reactions: Mud
Vo najgolem broj na drzavi,preziminjata ne se menuvaat so polot, kaj nas se menuvaat. :toe:
Во поголем број не, ама има и доста каде имаат машки и женски род. Ние, Чесите, Словаците и делумно Пољаците ги менуваме презимињата, Русите, Белорусите и Украинците го менуваат по род татковото име, тие така и се обраќаат еден кон друг.
Најинтересни се на Исланд, таму иде комплет додадено ќерка или син. Ќерка му на Гунар ќе биде Гунардотир, син му Гунарсон. Глупи луѓе, наместо да си се Гунардовски сите, тие измислуваат криви дрини.

Во поголем број не, ама има и доста каде имаат машки и женски род. Ние, Чесите, Словаците и делумно Пољаците ги менуваме презимињата, Русите, Белорусите и Украинците го менуваат по род татковото име, тие така и се обраќаат еден кон друг.
Најинтересни се на Исланд, таму иде комплет додадено ќерка или син. Ќерка му на Гунар ќе биде Гунардотир, син му Гунарсон. Глупи луѓе, наместо да си се Гунардовски сите, тие измислуваат криви дрини.
Bezveze gluposti.
Ova me potseti na eden muabet so edna prosetana, prosvetlena mlada dama koja po prestojot vo Germanite ili tamu nekade, cvrsto uverena bese deka preziminjata na zenite treba da zavrsuvaat vo maski rod oti taka sekade bilo( najverojatno mislese na tamu kaj so vrtese pleskavici ) i deka vaka kako so e kaj nas e pogresno. I odi sega trgni mu po umot, Colka dva rabotata :(

Еспресо нормално. Не сум сељак.

Еспресо нормално. Не сум сељак.
Не си или се трудиш да не бидеш? :)
Автоматски споено мислење:

Аааа штом во Перу викаат така готово, од денес и јас
Сите романски јазици го држат форматот expresso, со едно или две s.
Ај Перу демек банана држава, што правиме со Франција, Шпанија, Португалија и француските говорни подрачја во Шфица и Белгија?
А Русите пак држат форма ЕспрессА. Проста раја.

Ај Перу демек банана држава, што правиме со Франција, Шпанија, Португалија и француските говорни подрачја во Шфица и Белгија?
Не сум, ако ме прашаш мене а жена ми незнам :ROFLMAO:

Па нашки е Еспресо фонолошки нема зашто да биде експресо како пример французите што го кажуваат.

Ние обично директно ги адаптираме интернационализмите.

Во Шпанија е кафе кортадо или кафе соло

Taka de, rekovme to.
Nekni odam vo servis, garanzijata mi ja pobaraja. Mu vikam garancijata onaka zacuden. Ko me ispulija onaka nakrivo. Garancija decki tamu na selo , ovde e garanzija. Ucese ti skolo mi prat, ne znajs deka ne se prevedva, tuku kako si e taka, samo na kirilica. Kjuti ja navednav glata i si zaminav ko posran u pm.
Владе, сериозно не знам дали:
1. Тролаш
2. Досадно ти е
3. Глуп си ко точак

Едно од трите мора да е.

Гаранција е име на нешто бе?

Во Шпанија е кафе кортадо или кафе соло
Ќе те поправам во Шпанија е кафе експресо или кафе експрес, како што е во Перу.

Владе, сериозно не знам дали:
1. Тролаш
2. Досадно ти е
3. Глуп си ко точак

Гаранција е име на нешто бе?
Гарант 1 и 2.

Ќе те поправам во Шпанија е кафе експресо или кафе експрес, како што е во Перу.

Гарант 1 и 2.
Ноуп, никаде немам сретнато експрес да викаат, кафе корто, кортадо, кафе.
За другите држави не знам, не сум била

Во ред но не е истото кафе, кафе кортадо ти е сечено кафе по нашки, демек водка-ред бул, т.е. ова е еспресо-млеко. И ја сум шетал шпанија во друштво на кафепијци и сум научил по нешто.

Кортадо Ристрето е кратко еспресо.
Лунго е долго еспресо.
Американо е ептеееен долго еспресо или еспресо со многу вода.
Макијато е еспресо со млеко.
Капучино е еспресо со млечна пена.
Лате е еспресо со мноооогу млеко.
Мока или мокачино е еспресо со топло чоколадо.
Афогато е еспресо со сладолед.
Виенес е еспресо со шлаг.
Фредо еспресо е ладно еспресо.
Фредо капучино е еспресо со мнооогу ладна млечна пена.

Ја сам бија 15 године и шанкер и келнер, миљарда еспреса иам послужено и напраено.

Само сељоптери и шиптаpи га викаф експресо.

А Владе е две у едно.

Back
На врв Bottom