A1 TV кабелска телевизија (Blizoo/Cabletel/Vip TV) - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата Креатор на темата Xak
  • Време на започнување Време на започнување
Можеби Македонија, исто како на Арените.
Ама не се македонски каналите. Истите се во Србија што ги има само што веројатно кај нас има одреден дел од програмата затемнување бидејќи нема за се право на емитување.

Само на Prva и B92 пишува М. На другите Prva канали не пишува така. Нема во логото означено М само А1 го имаат така пишано но ме заинтересира што значи тоа М.
На сајтот на А1 не се пишани така, можеби и е некоја грешка.

Последно уредено:
Ама не се македонски каналите. Истите се во Србија што ги има само што веројатно кај нас има одреден дел од програмата затемнување бидејќи нема за се право на емитување.

Само на Prva и B92 пишува М. На другите Prva канали не пишува така. Нема во логото означено М само А1 го имаат така пишано но ме заинтересира што значи тоа М.
На сајтот на А1 не се пишани така, можеби и е некоја грешка.
Не мислам дека е грешка,мислам дека се македонски верзии на Prva и B92,јас ги имам тие канали и воопшто тоа што се емитува несе совпаѓа со EPG-то што го пишува, наместо серија тие емитуваат реприза од утринската програма во тој период на пример,не сум сигурен ама моја претпоставка е дека тоа се македонски верзии за Македонија, најверојатно за да не се затемнуваат на секое,туку едноставно да биди пополнато времето од програмата кога се емитува нешто што нема авторски права за тука.

Последно уредено:
Ќе треба да земам ресивер од А1 за втор приклучок. Препорака за кој модел, доколку има повеќе. Од кој сте задоволни?

Ќе треба да земам ресивер од А1 за втор приклучок. Препорака за кој модел, доколку има повеќе. Од кој сте задоволни?
Zemi si CI karticka ako davaat na revers, risiverite ovie malite Kaon mislam se, so lan kabel televizinsta kasni koa menjas kanali, pa i kvalitetot ne e toj HD.

Zemi si CI karticka ako davaat na revers, risiverite ovie malite Kaon mislam se, so lan kabel televizinsta kasni koa menjas kanali, pa i kvalitetot ne e toj HD.
Картичка имам ама многу често не ја чита телевизорот. Дојдоа од А1 дечките и проблемот го наоѓаат во моделот на тв. Самсунг е, 4К, UltraHD ама ете тоа му била мана, пи нивното искуство. На повеќе места, истиот проблем, па препорака е ресивер. Во салон кога прашав, баш тоа дали ќе треба лан кабел, интернет до него, ми одговорија дека само коаксијалниот кабел се приклучува на него, ништо друго.

Картичка имам ама многу често не ја чита телевизорот. Дојдоа од А1 дечките и проблемот го наоѓаат во моделот на тв. Самсунг е, 4К, UltraHD ама ете тоа му била мана, пи нивното искуство. На повеќе места, истиот проблем, па препорака е ресивер. Во салон кога прашав, баш тоа дали ќе треба лан кабел, интернет до него, ми одговорија дека само коаксијалниот кабел се приклучува на него, ништо друго.
Тоа е кабловска телевизија, и некои викаат дека со коаксијалец е подобра сликата и побрзо реагира кога мењаш канали, нормално ако е директ.
Поради тоа што имаат ТВ пакети заклучени и незаклучени, затоа користат рисивер, за да можат да ти заклучат канали, а рисиверот исто така и конвертира од аналог у дигитал, па некаде у конверзија квалитетот ќе се намали.
Иначе само коаксијалец у ТВ директно и завршена работа, ама тоа од Телекабел.
CI картицата исто има можност за заклучување канали.
Ако немаш оптички интернет и немаш можност за оптички интернет у населбата кајшто живееш ваљда ти ставаат кабелски уз кабелска ТВ?

Ја имам оптички нет и рисивери два за ТВ кои зимаат сигнал од ЛАН кабел и таа конекција не јаде од оптичкиот интернет дома, као засебна си е, а у ТВ идат со HDMI кабел. У суштина се стримови, као IPTV.

Сеедно, 4k UlTra HD само од нет филмови, иначе каналите од А1 ниеден не е баш HD, а тек па 4K.

Тоа е кабловска телевизија, и некои викаат дека со коаксијалец е подобра сликата и побрзо реагира кога мењаш канали, нормално ако е директ.
Поради тоа што имаат ТВ пакети заклучени и незаклучени, затоа користат рисивер, за да можат да ти заклучат канали, а рисиверот исто така и конвертира од аналог у дигитал, па некаде у конверзија квалитетот ќе се намали.
Ако немаш оптички интернет и немаш можност за оптички интернет у населбата кајшто живееш ваљда ти ставаат кабелски уз кабелска ТВ?

Ја имам оптички нет и рисивери два за ТВ кои зимаат сигнал од ЛАН кабел и таа конекција не јаде од оптичкиот интернет дома, као засебна си е, а у ТВ идат со HDMI кабел.

Сеедно, 4k UlTra HD само од нет филмови, иначе каналите од А1 ниеден не е баш HD, а тек па 4K.
Да, засега е кабелски интернет со кабелска тв. Оптика се најавува за в година.
За тоа 4К пишав само ради да се знај отприлика моделот на тв, дека е понов и има проблем со читање на картичкатата, знам дека сме далеку за 4К тв искуство со нашите оператори.
4К си гледам на IPTV.
Муабетот ми е да не згрешам при изборот на рисивер, да не ми тупнат некој шо не чини.
Од претходните постови прочитав дека некои членови имаат андроид бокс...па ако можи подетално како го даваат, да не е во некој скап пакет и сл.

Да, засега е кабелски интернет со кабелска тв. Оптика се најавува за в година.
За тоа 4К пишав само ради да се знај отприлика моделот на тв, дека е понов и има проблем со читање на картичкатата, знам дека сме далеку за 4К тв искуство со нашите оператори.
4К си гледам на IPTV.
Муабетот ми е да не згрешам при изборот на рисивер, да не ми тупнат некој шо не чини.
Од претходните постови прочитав дека некои членови имаат андроид бокс...па ако можи подетално како го даваат, да не е во некој скап пакет и сл.
Imas moznost za IPTV i od A1 mislam deka se vika A1Xplore, prasaj za ovaa alternativa.

Ama ako go opteretis netot, mozda televizijata ke koci i ke bide so precki, oti ke koristat ista konekcija.

Ja imam vakov.

Ја имам оптички нет и рисивери два за ТВ кои зимаат сигнал од ЛАН кабел и таа конекција не јаде од оптичкиот интернет дома, као засебна си е, а у ТВ идат со HDMI кабел. У суштина се стримови, као IPTV.

На Android box кој го нудат подобра е сликата и може да се користи со Wi Fi не мора да го поврзуваш со кабел за до интернет но мана е ако ти е подалеку рутерот може да варира сликата зависно од сигналот и на моменти да се смали квалитетот на тв каналите па пак да се врати на подобо.

Ако не е телевизорот Android, со бокс може да му инсталираш Stremio и да си гледаш онлајн торент филмови.

Нашиве мобилни оператори што нудат и телевизија нудат малку низок квалитет слика на канали а и во Македонија изборот на канали ни е слаб.

Jas imam.samsung soCa/modul nit kasni ni nosto slikata e odlicna,nema seckajne,.samo na vklucuvajne na Tv ,dago otcita nekoi 5~10sekundi i tolku

Najdobro resiverce Kaon sekako samo tie gi davaat, bidejki stavas dopolnitelen priklucok ke ti treba samo koaksijalec ne e na lan toj i nema da imas problem so promena na kanali kako seckanje i slicno, toa se desava samo na xplore tv resiver odnosno toj so premotuvanje so internet, interaktivna tv
Автоматски споено мислење:

Ako imas moznost da promenis televizija menjaj vo MOVE imas najdobra ponuda so dobar kvalitet ako imas potreba pisi mi inaku slikata na a1 koaksijalec e najdobra telekom i telekabel se krs.

Jas imam.samsung soCa/modul nit kasni ni nosto slikata e odlicna,nema seckajne,.samo na vklucuvajne na Tv ,dago otcita nekoi 5~10sekundi i tolku
Таков е овој модел, нема баш слот за картичка, туку со него одеше адаптер (додаток)во кој се става картичката и со пинчиња се приклучува во задниот дел од телевизорот.
Затоа прави проблеми со читањето понекогаш. Значи не секогаш, си работи се ок, па ќе затемни сликата и порака Scrambled signal, или Not compatible CI card...па ќе ја прочита и ќе биди ок, или не. То е зафрканцијата и затоа сакам да ставам рисивер.

Таков е овој модел, нема баш слот за картичка, туку со него одеше адаптер (додаток)во кој се става картичката и со пинчиња се приклучува во задниот дел од телевизорот.
Затоа прави проблеми со читањето понекогаш. Значи не секогаш, си работи се ок, па ќе затемни сликата и порака Scrambled signal, или Not compatible CI card...па ќе ја прочита и ќе биди ок, или не. То е зафрканцијата и затоа сакам да ставам рисивер.
I kaj mene e taka ima plasticen dodatok, koj se stava vo tv, pa vo nego Camodul so karticka ....

I kaj mene e taka ima plasticen dodatok, koj se stava vo tv, pa vo nego Camodul so karticka ....
Е па баш заради него ми рекоа сервисерите дека е проблемот.
Само ме буни тоа што сѐ си работеше ок до пред неколку месеци, а сега многу често прави проблеми. Значи на сам старт на тв, сѐ си е ок, ја лита картичката, но после 45 мин до 1 сат време прекинува сигналот (Scrambled signal)

Back
На врв Bottom