KSC #375 - 7/8

ako ne se sopnesh vo prvite 3 ke padnesh na slednite 2+2 :свиркам:

Последно уредено:
Ова е според мене најдобра 7/8 песна од странски изведувач . Башка шо си ги сакам Масив Атак ( им бев и на концерт ко беа во Скопје пред многу години ) , а и цел овај албум Мезанин е одличен . Уживајте

Ова е според мене најдобра 7/8 песна од странски изведувач . Башка шо си ги сакам Масив Атак ( им бев и на концерт ко беа во Скопје пред многу години ) , а и цел овај албум Мезанин е одличен . Уживајте

Супер е песната, плус и јас ги сакам многу Масив Атак, ама ова мене ми звучи ко 4/4 или 8/8. Во кој дел има 7/8?

Money на Pink Floyd, што беше предложена, на пример, пред рефренот е скоро цела 7/8 или 7/4. Слично и Rime of the Ancient Mariner, иако таму е калакурница од тактови: има 4/4, 6/4, 5/4... но има и 7/8 во соло делниците. Липе цвату е цела 7/8. Оваа на Mathias исто, ама кај Масив Атак јас не слушам 7/8. Сега може грешам, не знам, затоа барам појаснување. Пушти ја и ќе забележиш, тактот е та-та, та-та, та-та, та-та. Или број - секоја делница е 1, 2, 3, 4, па пак 1, 2, 3, 4...

Шо знам мене така ми личи ко да има неправилен ритам ама изгледа грешам , иако има блискоисточен mood. И Гугле :) го прашав и вели дека сепак било 4/4 . Ништо тогаш

Шо знам мене така ми личи ко да има неправилен ритам ама изгледа грешам , иако има блискоисточен mood. И Гугле :) го прашав и вели дека сепак било 4/4 . Ништо тогаш
Да, има некоја синкопа, како отскоци во ритамот, ама сепак не е неправилен.

Супер е песната, плус и јас ги сакам многу Масив Атак, ама ова мене ми звучи ко 4/4 или 8/8. Во кој дел има 7/8?

Money на Pink Floyd, што беше предложена, на пример, пред рефренот е скоро цела 7/8 или 7/4. Слично и Rime of the Ancient Mariner, иако таму е калакурница од тактови: има 4/4, 6/4, 5/4... но има и 7/8 во соло делниците. Липе цвату е цела 7/8. Оваа на Mathias исто, ама кај Масив Атак јас не слушам 7/8. Сега може грешам, не знам, затоа барам појаснување. Пушти ја и ќе забележиш, тактот е та-та, та-та, та-та, та-та. Или број - секоја делница е 1, 2, 3, 4, па пак 1, 2, 3, 4...

Да, има некоја синкопа, како отскоци во ритамот, ама сепак не е неправилен.

Сега баш пак си ја пуштив и ритамот оди некако 1-2 ,1-2-3 , 1-2-3 , 1-2 . Како и да е не е 7/8

1781026277379.png

1781026394230.png

4/4 е, убаво реков, само има синкопи кои создаваат ефект дека ритамот убрзува или успорува и затоа ви изгледа дека има осмина плус.

Или за полесно, скоро секоја песна на која може да се ирга правото македонско оро, сигурно е во седум осмини. Но можете да бидете и покреативни. Седум осмини можете да најдете и во другите држави на Балканот, иако поретко (ете погоре го спомнав Дадо Топиќ, на пример), па се до светската музичка сцена, дури и кај Pink Floyd.
:rolleyes:

Ама гледај го контекстот. Секоја реченица надвор од контекстот може да има друго значење. Пред тоа пишав - од македонската народна музика. А после тоа пишувам за странската. ;)

Back
На врв Bottom