Сејф Сити (Safe City)

• Креатор на темата Креатор на темата Ireal
  • Време на започнување Време на започнување
Дали овие казните од safe city ни влегуваат во досие?
Го прашав аи-то на гуглето (прилично ми помогна овие месеци со разни посериозни повреди за кои докторите, извини, баш не ги интересираше да ми дадат терапија/совет за сериозна абдоминална состојба или да ме упатат соодветно на МРИ соодветни физиопомагала ради одредени физички повреди)

со прашање "дали прекршочна парична казна со сопствено возило во македонија влегува во досие?"
Вели вака (малку е подолг текстот али црвеното тебе изгледа те интересира), цитирам:
--------------------------------------
Резиме од AI

Да, прекршочната парична казна (вклучително и сообраќајните прекршоци) останува евидентирана во прекршочната евиденција на Министерството за внатрешни работи (МВР). Сепак, таа не влегува во судската казнена евиденција (кривично досие) за осудуваност, бидејќи прекршоците не се сметаат за кривични дела. [1]
Важни детали за казните и евиденцијата:
  • Интерна евиденција во МВР: Сите неплатени или платени казни, како и казнените поени (забележани со сопствено возило), остануваат запишани во внатрешната база на податоци на сообраќајната полиција.
  • Потврда за неосудуваност: Ако вадите Потврда од казнена евиденција (уверение дека не сте осудувани, потребно за вработување или други правни цели) од Основен суд, таму ќе стои само ако имате сторено кривично дело, но не и сообраќајни или други прекршоци.
  • Регистар на прекршоци: Податоците за прекршочните санкции се чуваат од страна на надлежните органи и судови, а информациите може да се проверат преку услугите на Централен регистар.
  • Бришење на податоците: Согласно Законот за прекршоците, податоците за прекршоците се бришат по службена должност, најчесто по изминување на одреден временски период (на пример, доколку не сторите нов прекршок во рок од една година). [1, 2, 3]

Прекршоци, казни и забрани - Централен регистар
Прекршоци, казни и забрани. Избери услуга за избраната категорија · Забрана за основање нови правни лица · Казна престанок на прав...
faviconV2

www.crm.com.mk

Прекршоци - Министерство за внатрешни работи - MVR
Прекршоци. За одделот - прекршоци. Open Link here. Помошник на министерот за одделот прекршоци. Open Link here. Јавни објави. Open...
faviconV2

Министерство за внатрешни работи

Издавање потврда од казнена евиденција за физички лица
Издавање потврда од казнена евиденција за физички лица. eService Електронска услуга. Давател на услуга: ОСНОВНИ СУДОВИ. Потребно н...
faviconV2

Uslugi.gov.mk

Прекршоци, казни и забрани - Централен регистар
Како се запишуваат податоците во регистарот? Судовите што водат евиденција на прекршочни санкции и казни пропишани со Законот за п...

Одговорите генерирани од AI може да содржат грешки. За правен совет, консултирајте се со стручњак.

Извини ако е "одговорот" малку подолг :D

Дали овие казните од safe city ни влегуваат во досие?
Не. МВР отвора досие ако прекршиш кривичен закон, што значи казна затвор за сторено дело.
Вози по знаци и не пипкај телефон.

Мечка од „Инфомакс„ правнички објасни дека „Сејфот„ нема уставно-законска основа за негово спроведување...и како што е очигледно, ништо битно не се промени на терен.

За власта е најбитно да течат пари од казни во нејзината каса, мастиљарите (читај-„нашите„) да бидат „ухлебни„ и да земат плата „на први„, а сосема небитно дали тоа е законски или не е.

Ај...не е прв пат, а се чини нути последен случај на беззаконие во „нашата земјата„.

Не разбирам… Власта или опозицијата вози за нас и автоматски не казнува? Кога возиш прописно пред камери ти стигаат казни? Да беше битно само да се слеваат пари, немаше да има ни тест фази ни минимални толеранции (за брзина) ни ништо…
Топ им е на сите кога идат во странство и се придржуваат до прописи, а кога ќе се проба да се воведе некаков ред кај нас тогаш ништо не чини и не е добро. Иди во Германија на секоја раскрсница имаш камери што гледаат 360 степени и казнуваат и возачи и пешаци за милион видови прекршоци.

Ако не сакаш да да полниш државна каса, вози коректно, изборот е секогаш твој.

Кое коректно возење, двајца паралелно со 37.485 км/ч возат покрај Стаклара, а тие камери нит се вклучени нит прописно означени, ама страв лозје чува.
Автоматски споено мислење:

Си возам денеска покрај Скендеровски, дожд, си мислам порано бар на дожд си сигурен дека никој не мери брзина. Сега и да врне и да вее е работата.

Последно уредено:
Кое коректно возење, двајца паралелно со 37.485 км/ч возат покрај Стаклара, а тие камери нит се вклучени нит прописно означени, ама страв лозје чува.

Си возам денеска покрај Скендеровски, дожд, си мислам порано бар на дожд си сигурен дека никој не мери брзина. Сега и да врне и да вее е работата.

Мерат и на дожд, прееска ми стигна опомена за 31 на 30 :))))

Јбг да има кога возат ко баби, и мене ме полудува ама ќе ти излезе во наредни 15-20 секунди можност да преминеш еден од нив. И да не ги престигнеш не е крај на светот :)

Не разбирам… Власта или опозицијата вози за нас и автоматски не казнува? Кога возиш прописно пред камери ти стигаат казни? Да беше битно само да се слеваат пари, немаше да има ни тест фази ни минимални толеранции (за брзина) ни ништо…
Топ им е на сите кога идат во странство и се придржуваат до прописи, а кога ќе се проба да се воведе некаков ред кај нас тогаш ништо не чини и не е добро. Иди во Германија на секоја раскрсница имаш камери што гледаат 360 степени и казнуваат и возачи и пешаци за милион видови прекршоци.

Ако не сакаш да да полниш државна каса, вози коректно, изборот е секогаш твој.

Немам кола па немам проблем со „Сејфот„, ама истиот тој ми прави проблем по друг основ.

А она кое не си разбрал е следното; ако веќе инсталираш и практикуваш „Сејф„, истото тоа треба да биде спроведено законски (со правен основ) и на целата територија од „нашата земјата„, а не само во Шкупими. Мечка на тоа укажуваше, а на дали требало или не требало да се вози по прописи.

Последно уредено:
Немам кола па немам проблем со „Сејфот„, ама истиот тој ми прави проблем по друг основ.

А она кое не си разбрал е следното; ако веќе исталираш и практикуваш „Сејф„, истото тоа треба да биде спроведено законски (со правен снов) и на целата територија од „нашата земјата„, а не само во Шкупими. Мечка на тоа укажуваше, е на дали требало или не требало да се вози по прописи.
Изгледа им тргна бизнисот почнаа да ставаат насекаде за оваа работа изгледа експресно ке завршат и тоа пред предвидениот рок
Него @fennel кај те штракна на 30? Падна митот дека минимумот е 50, ма да реално кај мене има на едно место кај што е 40 ограничување а сите држиме на 50 па никад не ми стигнало предепредување

А она кое не си разбрал е следното; ако веќе инсталираш и практикуваш „Сејф„, истото тоа треба да биде спроведено законски (со правен основ) и на целата територија од „нашата земјата„, а не само во Шкупими. Мечка на тоа укажуваше, а на дали требало или не требало да се вози по прописи.
Logikata na muabetot ti e, nikoj avtopat da ne se pusti vo upotreba duri site ne se stavat vo funkcija ili sekoe mesto da bidi povrzano so avtopat.

• Ми се допаѓа
Reactions: Xak
Изгледа им тргна бизнисот почнаа да ставаат насекаде за оваа работа изгледа експресно ке завршат и тоа пред предвидениот рок
Него @fennel кај те штракна на 30? Падна митот дека минимумот е 50, ма да реално кај мене има на едно место кај што е 40 ограничување а сите држиме на 50 па никад не ми стигнало предепредување
Погрешно му покажува брзинометарот на @fennel

Се шалам, де, нека не се лути. На постарите коли (имав стокец до 98-ма), ми правеше проблем брзинометарот, ја извадив сајлата од менувачот, ја размонтирав инструмент таблата, а тоа зад стрелката да ти било спирална пружина која се намотува и одмотува. Ако ја намоташ само еден круг ќе покаже помала брзина, ако ја одмоташ, ќе покаже дека побрзо возиш при иста брзина (така нешто функционираше.
Па ја изместив скроз, па ја вратив некако отприлика возејќи зад друга кола која ми кажуваше колку оди во моментот. Абе лудило со тие ленти беше. Имаше мајстори за тахометри ако не се лажам, тие ги поправаа ама не ми се фрлаа пари за моја глупост :)

Последно уредено:

Кој рече дека нема да се стави насекаде? Ова е исто ко Скопјани да викаат Го ставија само за нас да не казнуваат.
Нормално прво се става во најгусто населено место. Така да не се секирај ке има по цела Македонија. Ништо не се прави инстант.

Кој рече дека нема да се стави насекаде? Ова е исто ко Скопјани да викаат Го ставија само за нас да не казнуваат.
Нормално прво се става во најгусто населено место. Така да не се секирај ке има по цела Македонија. Ништо не се прави инстант.
Ај уште еднаш...гледај го болдуваниот текст:

„...А она кое не си разбрал е следното; ако веќе инсталираш и практикуваш „Сејф„, истото тоа треба да биде спроведено законски (со правен основ) и на целата територија од „нашата земјата„, а не само во Шкупими. Мечка на тоа укажуваше, а на дали требало или не требало да се вози по прописи...„.

Logikata na muabetot ti e, nikoj avtopat da ne se pusti vo upotreba duri site ne se stavat vo funkcija ili sekoe mesto da bidi povrzano so avtopat.

Тоа е твојата логика...

Запнале, оти нема па оти нема насекаде..... ке има не се секирајте, ке има дури и таму каде што не сакате. Сега се редат големите улици, влезовите, излезите, автоптиштата.... па после ке се наредат помалите улици, локалните патишта, па после ке дојдат на ред и најмалите маалски сокачиња и слепи улички дури и во свирипичино со популација од 1 жител.... нема ова да застане се додека не стават камери и по спалните соби. Само имајте на ум дека не е ова за Трте безбедно да помине на пешачки, го заболе стапот некој за Трте. Безбедноста на Трте е само вазелинот за полесно да ни го напикаат. Само идиоти може да се радуваат и ликуваат за сејф сити.

Тоа е како да без сејф с, полицијата да казнува исклучиво во 3-4 градови. Законот не важи за одредени места него за цела држава.

Стопати ова сум го пишал, не се ова ситни недостатоци.
Се додека не се сменат сообраќајните сигнализации и знаци, ништо од бизнисот. Пример: после католичка на Теодосиј после кружниот има знак за брзина 30 (па скоро до РУзвелтова) само ради тоа што градеа таму зграда пред неколку години. Ни ради школо ни бутур.
Пример 2: на ул Воин Драшковиќ има основно школо, во ред. Знакот дека има школо и знакот за намалување на брзина на 30 се ставени откако ќе го поминеш школото. Истата таа улица се копа од пред некој месец и дури половина должина е раскопана, другата чека. Раскопаната никако да ја асфалтираат ап се вози често во една лента во спротивни насоки или возиш по камењар макадам.
Пример 3: на улицата помеѓу Драшковиќ и оние социјални згради има градинка и школо. Колите се испаркирани вдолж цела улица па иако треба да има место за две возила да се разминат, тоа не е можно. Дал да пази на децата од градинка или кола од спротивен правец за да најде дупка меѓу паркираните да се пикне.
И примерите за фреквентни раскрсници со истовремено право на движење право и лево веќе ги кажував.
Ама власта си молчи, општините или кој и да треба, не си ги врши работите, пешачките на многу места се избледени, празни и испрекинати линии негде не се гледаат, негде се обележени една врз друга па не знаеш која е функционална. Навечер пешачките се многу слабо скоро ич осветлени (као Стевче кога штедеше на улични светилки) па посебно на дожд не се догледувал дал има пешачки и дал има пешаци. Копчињата за пешачки не функционираат. . Ене, скоро им текна меѓу Дајмонд и Кам да го избришат скроз пешачкиот оти не важел. Абе ние сме лудило од сигнализации и сообраќајници, па за ова им е гајле. Важно ставиле.
А тоа што моторите летаат со 120 никому ништо. Тоа што наместо да вози, тој типка у мобилен, никому ништо, мобилни, еден од поголемите виновници за прекршоци. Или се прави или не се прави. Џерманците вели еден школски (инаку живее во помало место) имале дури и сензори за раскрсница во случај да нема други возила, што вели еден функционер (а нема разлог да не му верувам, човекот сече ленти) на Марс се качиле луѓето, ние, ние уште од први светски рат. Ние и некои слични балкански сме феномен од менталитет и живеачка.
Да не ги споменувам велосипедите, паркирањето и тротинетите, би било превише сејф.

Инаку сум за СС да не се разбереме погрешно. Ама ова со тие три миљарди фалинки во инфраструктурата не да е сејф него...пресејф.

Последно уредено:
Back
На врв Bottom