Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 48: @Zlatikevichius - Бракот како институција треба да се укине)

Бракот како институција треба да се укине

• Вкупно гласачи
    36
Наредните генерации можат да бидат само робови на АИ, неш слично како у Матрикс!
Како вид не заслужуваме ни повеќе!

А песната е царска, оти предвидува работи како бебе од епрувета што е нечуено у тоа време. Плус беше главна тема у "Gentlmens Broncos" што исто е врв од филм, ама само под дејство на неш да го гледаш :D

ja znam pesnata... legendarna si e

za idninata sto znam, sme imale prelomi i predhodno, posleden so industriskata revolucija pa sekogas prvo bilo pobuna za na kraj da e podobro. iako mislam ke pocneme loso se nadevam deka ke zavrsi na podobro, najverojatno so celosna smena na sistemot koj denes postoi... ali toa e, novite generacii ke treba da go sozdadat toa posto nie sigurno ne znaeme.

И затоа одби да ме вакцинира со Ковид вакцина. :love:
Ти беше антивакцер па одлучи да не се вакцинираш. И покрај тоа што си антивакцер ми остана другар од форумов.

А Eric Clapton престанав да го слушам дека е антивакцер. :D

Ти беше антивакцер па одлучи да не се вакцинираш. И покрај тоа што си антивакцер ми остана другар од форумов.

А Eric Clapton престанав да го слушам дека е антивакцер. :D
Делата се посилни од зборовите, со оглед на тоа дека одби да ме вакцинираш, технички и ти си дел од тој наш Клуб. :love:

пи.ес. Не ти го разбирам баш првиот пасус, дали бев или уште сум антивакцер. :noze:

Делата се посилни од зборовите, со оглед на тоа дека одби да ме вакцинираш, технички и ти си дел од тој наш Клуб. :love:

пи.ес. Не ти го разбирам баш првиот пасус, дали бев или уште сум антивакцер. :noze:
Тоа ти ќе ни кажеш сега дали си антивакцер.

Како не сме исти? Исти сме затоа што ги имаме истите хормони, исто ни чука срцето, истите емоции ги имаме, истите рефлекси итн. Ако ме ставиш мене во антиката, моето тело ќе функционира исто како нивните.

Ти сакаш да го смениш генетскиот код и да направиш суперлуѓе. Ноу. Тоа не е етички.
Секоја поправка на еден ген може да предизвика хаос во десет други системи (плејотропија се вика тоа во медицината). Еден ген контролира повеќе функции, и ако поправиш еден ген може случајно да направиш многу поголема штета кај една индивидуа. И тоа е врв на ароганција и етички криминал.

Primum non nocere.
Како ја избанализира споредбата со прабаба ти од антиката, фалеше уште да кажеш "и таа била жена, и јас сум жена, исти сме". :D

Прабаба ти сигурно не одела на четири нозе, па сега тоа да ми е аргументот. Јас ти зборам од аспект на микроеволуциски промени и генетски прилагодувања, а не некои драматични промени, бидејќи современиот човек носи десетици нови генетски мутации кои не постоеле кај негови подалечни предци. Не си генетски идентитчна со прабаба ти, факт е тоа.

Мојот став е дека ако веќе се случуваат такви генетски промени природно во временски распон од стотици и илјадници години, зошто да не го убрзаме и преземеме поголема контрола врз тој процес кој и онака постојано се случува.

Не било етички менување генетски код со цел искоренување тешки и наследни болести, воглавно постепено намалување на биолошките ограничувања на човекот, туку поетички било да не правиме ништо и да оставиме да се раѓаат и да страдаат милиони луѓе со разни деформитети, болести и слабости. Битно природно било тоа, Господ така сакал.

Да почнеме со фудбалерите, да одобриме секакви допинзи, суплемати и остали работи. И во UFC, и секаде, да гледаме конечно вистинска забава. Овој точкаџијата историја испиша, луѓе почнаа да гледат тоа на тв, за после да излезе со боцкал. Е ај сега да плачеме. Мислам дека си го должиме на себе како раса да видеме како изгледа една вистинска професионална лига во… нешто. Создадете го најдобриот фудбалер на светот. Атлетичари за паметење. Замајување на масата со гладијаторски борби до некаде разбирам ај, но денешната PG-13 верзија oд тоа e патетична. Вреѓа. :toe:

Повеќето во светот не можат ништо да сработат ако не се напијат кафе прво, а и неколку во денот, за да функционираат, додека на фудбалери кои трчаат десетици киломентри во тие 90ʼ, со захтевни туркања, маневрирајќи толку галантно топка узпат што луѓето си ги имаат крстено децата како овие фудбалски легенди и не треба да им дозволиме да земаат секакви бустери и енхансери за повеќе да издржат а со тоа ни бидат нам позабавни? Хипокризија. Шта се мене тиче и линии нека шмркат на полувреме ако мислат дека ќе донесат резултати. Затоа и не ми смета машки трансформатори во женски спортови. Како прво, жена го добива преку уста, не може тоа да мразите, но како второ, спорт е, а целта е да се дојде до кој најдобро го владее спортот, безразлика полот или “инвалидитетот”. Еве јас на пример и тие кои изгубиле нога и имаат вештачки арк поради кој изгледа како да се побрзи, и нив би им дозволил да се натпреваруваат во фудбал, за секој да има шанса на титулата “бесмртен”. Да се биде Меси во фудбалот или други спортови е фер да има цена, па што ако малку некој си го ризикувал животот за таа цена и се боцкал или си ја пресекол раката за бајоник. Ако сака некој нека си избуши во череп неуролинк. Да го видиме максималниот потенцијал. Не ме интересира колку се фер смислени правилата на нештото, туку кој е најдобар во нештото со сите средства со кое човештвото располага. Да ја ставиме компетентноста во компетитивните спортови. :гик:

Гласам, а би веел и знаме на митинг, за разгледување на тие морално-етички граници. Зошто не би се подобриле ако постои можноста? Тоа оди против еволуцијата. Ќе сме изгубиле тоа што не прави човечни ако сме ја продолжеле старосната граница, а од работа во гроб ви е океј, човечно е, но да се поживее подолго одма нова сорта ќе сме биле, мутанти. Како за некои што се плашат да елитата не ги контролира поради предлогот некако многу сте заглавени во иронија. Татко ми доби декади живот откако му ставија пластичен желудник. Вештачки органи беше научна фантастика до скоро, и сигурно порано некој за идејава мислел дека би биле мутанти и живееме во дистопии бидејќи богатите ќе ни наплаќааат претплата за нивно користење.

Проблемот е што никој нема да гејткипа ноу-хаус за да ве контролира, не постои крв од бебиња поради која некој живее 150 години. Познавајќи нѐ, во секое сценарио новитетите ќе бидат комерцијално достапни и чести. Сајберпанк надоградување може да бидат клучни во станувањето и интерпланетарни, бидејќи технологијата денес се почесто ги допира границите на физиката, а ние уште сме кревко парче месо кое природата не баш добро го заштитила. Кај застанавме со клонирањето? Би било супер да шетаат илјадници сидни свиниис наоколу наместо онаа расисткана. Сум за дијалог, имаме технологија што открива аномалии во фетуси, зошто да не смееме да ги поправаме проактивно? Чекате еволуцијата да носи промени “природно”, но еволуцијата можеби носи само до тука, до способноста да преземеме воланот, од тука натаму (можеби) треба ние да продолжиме? Сте се запрашале? Секако не, само на вас си мислите. Непокорливи едни.

Како ја избанализира споредбата со прабаба ти од антиката, фалеше уште да кажеш "и таа била жена, и јас сум жена, исти сме". :D

Прабаба ти сигурно не одела на четири нозе, па сега тоа да ми е аргументот. Јас ти зборам од аспект на микроеволуциски промени и генетски прилагодувања, а не некои драматични промени, бидејќи современиот човек носи десетици нови генетски мутации кои не постоеле кај негови подалечни предци. Не си генетски идентитчна со прабаба ти, факт е тоа.
Fakt e deka sme genetski identicni ne so prababami od antikata tuku so prvite ljuge kako vid, tamu pred ne znam kolku iljadnici godini. Genetskata razlika pomegju mene i tamu nekoj aboridjin e pomala otkolku dve simpanza vo ist copor, bukvalno. Isti sme 99.9 % genetski gledano.

Fakt e deka sme genetski identicni ne so prababami od antikata tuku so prvite ljuge kako vid, tamu pred ne znam kolku iljadnici godini. Genetskata razlika pomegju mene i tamu nekoj aboridjin e pomala otkolku dve simpanza vo ist copor, bukvalno. Isti sme 99.9 % genetski gledano.
Ги имаме истите гени, но не и иста варијација на генот.

На пр. сите го имаме EPAS1 генот, но тибетанците имаат варијација од тој ген која им овозможува да живеат нормално и со помалку кислород на висока надморска височина. Или Bajao луѓето, кои имаат варијација на некој ген кој им овозможува да се раѓаат со поголема слезина, а со тоа и подолго задржување на здивот под вода. Така да, исти сме, ама и не сме исти.

Како и да е, мислам дека е исцрпена темава. Ќе номинирам некој што не бил номиниран досега. Нека размислува за следна тема некој од @Menethil, @Lokvan и @Vanlok.

@Con Artist дај четврто дете, ако нема тема до утревечер ќе интервенирам.

Kje pustam ja do utre ako ne e prob, malce guzva vikendov za da ja napisam. Ako ima drug, sleden pat

На кратко - Екологија е тема за богатите.

Сметам дека екологијата како тема на муабет е доминирана од доста гласно малцинство кои немаат други проблеми во животот. Доаѓаме во ситуација каде тие политики потоа им го отежнуваат животот на останатите граѓани кој да бидеме реални имаат други поприоритетни егзистенцијални проблеми.

Моето решение е доста едноставно - еколошките проблеми да се решаваат врз база на примања. Пример, програмер зима 3000 евра плата и му смета загаденоста воздухот. Го инаш и Перо кој зима 500 евра плата, вози кола од 1999та и гори што знае и умее за да се загрее. Моменталните политики идат кон, забрани му кола испод еуро не знам кое, забрани да се грее со ѓубре, и Перо нека се снаоѓа после.

Моето решение е ова, тој со 3000 евра плата треба да му даде дел од своите примања во име на екологија на Перо, зашто да бидеме реални, него му смета тоа а не на Перо, и двајцата да си возат ново коли и да се греат на струја.

И тн, ова е само еден пример ама ги има милион. Значи екологијата место да биде на трошок на сиромашните, да биде покриена исклучиво според примања. Или тоа, или да си ја затнат муцката.

А Перо да се згне малце и да заработи нешто повеќе од тие 500 евра, не ја бива така?
Или мислиш дека Перо не може да се снајде за подобро?
Може, може - така му се чини на Перо

Има луѓе кои работат по две работи додека се прилагодат на економската ситуација, може Перо да го направи истото :toe:

Еве и на Перо да му се помогне на некој начин, тој ќе ги преебе парите и пак ќе кука дека не може друга кола да си купи..

Перо е навикнат да си праи што сака и да се снаоѓа за да не мора да менува, така да навиките на Перо треба да се сменат не обратно

А Перо да се згне малце и да заработи нешто повеќе од тие 500 евра, не ја бива така?
Или мислиш дека Перо не може да се снајде за подобро?
Може, може - така му се чини на Перо

Има луѓе кои работат по две работи додека се прилагодат на економската ситуација, може Перо да го направи истото :toe:

Еве и на Перо да му се помогне на некој начин, тој ќе ги преебе парите и пак ќе кука дека не може друга кола да си купи..

Перо е навикнат да си праи што сака и да се снаоѓа за да не мора да менува, така да навиките на Перо треба да се сменат не обратно
Ако бил способен Перо, ќе го направел тоа веќе. Во едно општество секој пат ќе има луѓе што различно заработуваат од безброј причини.

Идеата е дека не треба едно малцинство одлепено од реалност да им поставува стандарди на останатите.

Back
На врв Bottom