Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 48: @Zlatikevichius - Бракот како институција треба да се укине)

Бракот како институција треба да се укине

• Вкупно гласачи
    36
Еве една хипотетичка ситуација: жената сака да се разведе од мажот, заработува повеќе од него и сака да земе станбен кредит и да си купи сопствен стан, зашто во спротивно по разводот ќе остане на улица и ќе го изгуби родителското право над децата зашто нема сопствено живеалиште. Или, друга ситуација - мажот и жената во брак се финансиски независни еден од друг. Едниот сака да купи сопствен стан со своите финансии, но не може.
Муабетот е дека парите што се заработени во брак се заеднички. Така да, ако има пари за да си купи стан, тогаш тие не се само нејзини пари. Мажот помогнал тие пари да се заработат на некој начин така да и тој има право врз нив. Всушност, тоа е муабетот со бракот, дека стануваш "едно" и додека си во брак, си едно. Нема моја плата твоја плата, мој имот твој имот. Е сеа разбирам јас дека има случаи кај што некој е стварно ѓубре, не допринесува на никаков начин и буквално го злоупотребува партнерот. Ама тука проблемот не е бракот, туку лошата врска. Тука бракот треба да се прекине.
Е сеа, кога веќе доаѓа до развод, можеш прво да се разведеш, па после да си земеш кредит, да си купиш стан и што и да треба.

Истото се однесува и на вториот коментар. Зошто би бил во сериозна врска како брак и би правел нешто на своја рака (да си купиш сам/а стан)? Зошто да не го купиш заедно со партнерот? Ако со партнерот не можете да се договорите за нешто како купување стан, тогаш бракот е најмал проблем. Јас не би сакал да бидам во брак со некој со кој што немаме исти цели во животот.
Така да ваквите работи мене лично ми укажуваат дека има некој проблем во врската а не во бракот.

Еве, конкретно замисли дека си во врска. Ти вика девојка ти, сакам да си ја искористам заштедата да купам кола. Ти и викаш, чекај, ќе купиш поевтина кола, дел од парите ни требаат за Х. Таа ти вика мои пари моја одлука и толку. Сигурно нема да ја гледаш на ист начин....

@Zlatikevichius @Aceso

Двајцата да ве кренам со клизачи за црвен и стрелање директ :D

Абре до вчера што се вели (пред 40год) нормални луѓе лажно се разведувале за да лапнат општествен стан!
Милион примери има!

Муабетот е дека парите што се заработени во брак се заеднички. Така да, ако има пари за да си купи стан, тогаш тие не се само нејзини пари.
Па ти викам, рецимо финансиски независни еден од друг се. Нивните пари не се заеднички.
Автоматски споено мислење:

Злате, кога си правиме муабет јас и ти ако знам за што си правиме Aceso да не се викам.
Жими се да се најдеме некаде на кафе, ако не станеме најдобри другари, јас па Златко да не се викам. :pos:

Не мора да се укине затоа што не е задолжително....кој сака може и без брак. Можеби треба да се регулира законски подобро за тие што сакаат без бракот, другото нек си остане.

Така де! Лошите бракови и родители ќе ги поправате со екстремен либерал-фашизам, место да се среди судство, полиција :cautious:
Логика "тавче"!
И како ќе биде информирана полицијата а потоа судството, ако педагозите не ги информираат социјалните служби за тоа?
Кај нив си има тек на процедурата, друго е што тука сме неписмени па не знаеме како се прават тие работи па де полицијата де сусфото де партиите ни се криви и само кенкаме од пусто незнаење.

Не мора да се укине затоа што не е задолжително....кој сака може и без брак. Можеби треба да се регулира законски подобро за тие што сакаат без бракот, другото нек си остане.
Апсолутно се согласувам, затоа што бракот е слободна волја и бракот е правно регулиран и забранет за малолетници, исти полови и слично.

А да бил бракот укинат за нашите родители тогаш ние ќе бевме домци.

...па после ливадарките вакви такви, им се потсмеваат, а ваму да се биде слободен(а) без брачна обврска зашто позади седи државата со своите закони и држи правичност, а тоа некому му пречи!

Јас мислам дека бракот е договор помеѓу брачните другари за да обезбедат социјална и финансиска основа за да создадат деца.
Љубовта ќе избледе пред новите животни предизвици кои маденците не ги земаат во предвид кога го склучуваат бракот.
Поради премор од секојдневни обврски сексуалниот жар ќе загасне.
Се што ќе остане е заедница на еден маж и една жена кои секојдневно се соочуваат со предизвици за да создадат од своите деца што подобри идни родители кои ќе се грижат за нивните деца. И така во круг до бескрај.

Back
На врв Bottom