Црна Хроника

• Креатор на темата Креатор на темата Macka12345
  • Време на започнување Време на започнување
Кажав еднаш, не го пратам делот со љубовници и не ме интересира искрено.

Ако не те интересира една од главните причини за чедоубиство тогаш џабе зборуваме. Феноменот се вика Spousal Revenge Filicide и случајов според некои од фактите изнесени во јавноста тежнее натаму.

• Ми се допаѓа
Reactions: A__
Ова е веќе друга песна...
И не ми текнува дека некаде го спомна во постов :cautious:
Јас зборам за патологијата човече. Причинско-последична врска. Тригер фактор.
Автоматски споено мислење:

Ако не те интересира една од главните причини за чедоубиство тогаш џабе зборуваме. Феноменот се вика Spousal Revenge Filicide и случајов според некои од фактите изнесени во јавноста тежнее натаму.
Тоа се нарцисоидни и антисоцијални личности. Тие обично не се самоубиваат, туку сакаат да останат живи за да ја гледаат болката на другиот. Овде имаме мајка која си го одзела и сопствениот живот. Тоа укажува на сосем друг феномен.

Луѓе вие не ја разбирате психологијата на некој што е жртва на некава форма на насилство. Жртвата не ја повлекува пријавата затоа што се премислува или лаже, туку заради тоа што откако ќе си замине полицијата она пак останува со насилникот, а казната за нејзиното предавство ќе биде уште пострашна. Тоа е одбранбен механизам за преживување и е основата на патологијата на насилството.

Тоа што таа негирала не ја амнестира полицијата. Напротив, тоа требало да биде црвен аларм дека жената е под екстремен притисок и страв. Полицијата потфрлила затоа што дозволила жртвата да ја носи одлуката за сопствената безбедност, наместо тие да ја преземат одговорноста што им ја дава законот. Ако има пријава од соседи, ако има историја на насилство и ако насилникот е ризичен профил како во случајов дилер и криминалец, полицијата е должна по службена должност да покрене постапка и да изрече итни мерки за заштита, без разлика дали таа вели се е во ред. Професионалец знае дека жртвата ќе негира од страв, и токму затоа законот му дава моќ на полицаецот да дејствува наместо неа.
Одлучи се дали "Пријавувала, барала помош, тропала на врати." или не. Јас те корегирав конкретно за тоа, бидејќи таа не пријавувала, не барала помош, не тропала на врати. Инаку, апсолутно ја разбирам психологијата и се согласувам со тој дел. Всушност, тоа и ми беше првичното мислење на темава зошто ги повлекувала пријавите и негирала.

Според закон, по службена должност се покренува постапка само при семејно насилство со телесна повреда. И тоа овие измени во Кривичниот законик ги изгласаа пред околу два месеци, а не знам кога стапиле на сила. Претходно само после пријава од страна жртвата се покренуваше постапка.

Тоа се нарцисоидни и антисоцијални личности. Тие обично не се самоубиваат, туку сакаат да останат живи за да ја гледаат болката на другиот. Овде имаме мајка која си го одзела и сопствениот живот. Тоа укажува на сосем друг феномен.
Значи сега треба да дебатираме и што е патологија, а што е тригер фактор? :cautious:

И да си повториш психијатрија, оти едно обично пребарување (ми) даде резултати кои те побиваат, а @Vasileos е во право!
Постирано е поназад кои се тие 5 генерализирани случаи на филицид-суицид!

П.С. другачкати @Емкаа која те лајка по феминистичка линија...
Некако "заборави" да каже дека кај нив у Скандинавија, при најмал знак за семејно насилство или слично..
Прво службите ќе го згрижат детето!
Па после интервју, ќе им направат и психолошка проценка (и на двајцата), откако на комшии, учителки, и се останато ќе им земат изјави за да бидат објективни..
Па ако некој покаже покачено ниво на (ти знаеш стручно како се викаат тие скали), ќе го пратат и на психијатар!
А ако веќе едниот има документирано психички проблеми, психијатарот ќе треба да процени дали е безбедносен ризик за детето (или општеството)!
Па малку подруго ќе се одиграше оваа случка, и мајката дефинитивно немаше да си го види детето доколку не помине терапии, проценки и се останато!

IMG_8642.png

• Ми се допаѓа
@мкд владе - се сложувам со тебе околу квалификација на дело, наведување на самоубиство е тешко да се докаже, може ќе треба обвинителство по друг член да го гони (се зависи од кои докази ги имаат). Тука мислам дека се слагаме.

Каде не се слагаме е околу пристапот. Ми се чини, може не ти е намера, али како да имаш малку селективна родова емпатија. Во смисла, кога пишуваш за мажи си адвокат, додека за жени си обвинител.

Кога пишуваш за жена:
Kako be nema vina zenata vo slucajot ? Psihicki go unisti, i toa svesno. Taa mozese da se razvede i da se kleca do mile i volje, no ne taa resila da ja zloupotrebi negovata dobrina i so nejzinite postapki tolku psihicki go unistila sto dovelo do negovo samoubustvo. Tuka se i decata koi ostanaa bez tatko i soznanie deka majka mu e teska orospija koja se klecala za paketa cigari.

Како пишуваш за маж:
Covek e nevin duri ne se dokazi sprotivnoto. Od kaj znaes za sto bile tie 10 krivicni prijavi i dali bil vinoven voopsto. Prijava e, ne e osuden. Mozi vo samoodbrana ja turnal i taa padnala po skali, go napadnala. Ocigledno bila nestabilna i sklona na nasilstvo.

Мислам дека имаме таква култура на родова дискриминација делумно, и имаме одговорност да менуваме ставови и навики што не ни чинат ако сакаме да созреваме како друштво. Трети сме во Европа по фемицид, тоа е факт и зборува доста за нас како друштво и ни кажува што треба да мењаме.

Последно уредено:
Ова што си го пуштил е cherry picking.
Интересно е што го селектираше само статистичкиот дел, а намерно го прескокна делот каде што истата таа студија ги објаснува мотивите.

1. Алтруистички мотив - во најголем број случаи каде мајката се самоубива со детето, мотивот е верувањето дека светот е премногу суров и дека смртта е чин на љубов и заштита од идно страдање. Тоа е директно поврзано со депресија и тортура од околината.

2. Акутна психоза - Губење на реалноста под екстремен стрес.

3. Одмазда кон сопругот - ова е НАЈРЕТКИОТ мотив кај мајките (за разлика од татковците каде е почест). Мајката во овие случаи речиси никогаш не се самоубива затоа што сака да го гледа страдањето на сопругот.

Значи ова ти што си го пишал само го поткрепува тоа јас што го зборувам, односно дека чедоморството и самоубиството се резултат на тешка психолошка дезинтеграција, а не последица од некаков инает кон мажот.

Значи сега треба да дебатираме и што е патологија, а што е тригер фактор? :cautious:

И да си повториш психијатрија, оти едно обично пребарување (ми) даде резултати кои те побиваат, а @Vasileos е во право!

Некако "заборави" да каже дека кај нив у Скандинавија, при најмал знак за семејно насилство или слично..
Па после интервју, ќе им направат и психолошка проценка (и на двајцата), откако на комшии, учителки, и се останато ќе им земат изјави за да бидат објективни..
Па ако некој покаже покачено ниво на (ти знаеш стручно како се викаат тие скали), ќе го пратат и на психијатар!
А ако веќе едниот има документирано психички проблеми, психијатарот ќе треба да процени дали е безбедносен ризик за детето (или општеството)!
Па малку подруго ќе се одиграше оваа случка, и мајката дефинитивно немаше да си го види детето доколку не помине терапии, проценки и се останато!
Твојот опис на Скандинавија само докажува дека во функционална држава, оваа трагедија ќе беше спречена на време. Кај нас, бидејќи никој не ги направил тие проценки и интервјуа, жената била оставена сама со својот очај додека не пукнала.

Она го родила па она може да го убие, тоа ли во е оправдувањето? Ако е така за на психијатар сте сите вие.

Детето нема право на живот значи пошто мајката е швркната, браво

@мкд владе - се сложувам со тебе околу квалификација на дело, наведување на самоубиство е тешко да се докаже, може ќе треба обвинителство по друг член да го гони (се зависи од кои докази ги имаат). Тука мислам дека се слагаме.

Каде не се слагаме е околу пристапот. Ми се чини, може не ти е намера, али како да имаш малку селективна родова емпатија. Во смисла, кога пишуваш за мажи си адвокат, додека за жени си обвинител.

Кога пишуваш за жена:

Како пишуваш за маж:

Мислам дека имаме таква култура на родова дискриминација делумно, и имаме одговорност да менуваме ставови и навики што не ни чинат ако сакаме да созреваме како друштво. Трети сме во Европа по фемицид, тоа е факт и зборува доста за нас како друштво и ни кажува што треба да мењаме.
Абе ова шо си го напишал е ОК мислење.Ама ова фемивид ептен на нерви ми оди.Дали постои меницид?Мислам не е исто кривично дело убиството на маж и жена?Или убиството на маж има помала тежина и може да се карактеризира како меницид или олеснителна околност пошто нели е маж,помалку е битен???:cautious:

Ова треба автоматски да вклучи аларм во социјално и детето под итно да се одземе од двајцата. Значи полиција по службена должност вика социјално на лице место и се одзема детето на х време. Дали некој правник знае како е регулирано ова законски?
Не ми е навистина верно, не можам да сфатам како логички е можно ова да влегло во полициски билтен и НИКОЈ од одговорните не се запрашал што друго гледа тоа дете зад затворени врати. Значи мора под итно да се бара и одговорност од службени лица, да не испадне стандардната македонска, сите да си го тргнат газот и да не се чувствуваат виновни.

Пред некоја недела, во шведско македонските групи некој бараше совет, добиле покана од социјално да се пријават на разговор за суспектно насилство врз дете. Влегов да ги читам коментарите и сфатив дека е честа пракса, барем кај нашите во Шведска, и при најмала доза сомнеж да се иницира разговор и службата одредено време да биде во контакт со семејството. Конкретно еден коментар ми остана во глава, “пишувала малата расказ како си поминала за летен распуст и пишала и тоа што треба и тоа што не треба”. Е сеа што е тоа што не треба што го натерало школото да пријави во социјално, никој не дозна.

Значи доаѓаат ненајавени дома, пратат ситуација, одат кај соседи, прават психолошка евалуација на дете/родител, како служба имаат шанса да го проценат проблемот и сериозноста во повеќе наврати и од повеќе аспекти.

………

Мора да постои мултидисциплинарна поддршка за вакви случаи. Заштита на жртвата, давање нов идентитет, дом, системска поддршка за почнување од нула. Психолошка за лечење рани. Закон за заштита на жртвите и драконски казни за сторителите. Полиција која е ТРЕНИРАНА да се справи со жртви, и наместо да им отежнува, да ги охрабрува да пријават.

Тоа се прави како насекаде во светов, жрвата се носи во заштита, со таен идентитет и непозната локација, па потоа органите си тераат постапка спрема насилникот.

Се е напишано, само како што кажав, тргнати сте во лов на вештерки и читате селективно.
Не само тоа, туку и ставате зборови во уста.
Уште дискусијава се води за жртвата, не гугна некој од маживе да се праша зошто институциите не постапиле како што треба или зошто била тепана Ивана секој ден?

Се е напишано, само како што кажав, тргнати сте во лов на вештерки и читате селективно.
Уште дискусијава се води за жртвата, не гугна некој од маживе да се праша зошто институциите не постапиле како што треба или зошто била тепана Ивана секој ден?
Не сум у тек....има пријавувано у полиција дека била тепана?

Кога пишуваш за жена:

Како пишуваш за маж:

Владе три ноќи не спие дури и тема отвори во контраверзно мислење за жената шо го изневерила мажот а тука ни да гугни за онај лигушот шо ја тепаше жената, да е само тој, секој ден има во билтенот по најмалце еден случај кај шо жена трпи насилство од партнерот ама глуви и неми ќе се правиме.

Фактите велат дека жената не барала помош, одбивала да пријави насилство, дури и по постапка за развод покрената од мажот таа покрај нејзиното дете се тепала на сред бел ден со девојката на мажот.

Институциите требале да постапат и да го одземат детето од татко насилник а мајка склона на убиство од одмазда.

Нормален маж не тепа жена а нормална жена не се тепа со девојката на мажот со кој е во развод.

Очигледно е дека жртвата не сакала да ја напушти насилната заедница. И што можеа институциите да направат во овој случај освен да им го одземат детето? Да им назначат полицаец дома да ги дели кога ќе се тепаат бидејќи жртвата не сака да ја напушти брачната заедница?

Не сум у тек....има пријавувано у полиција дека била тепана?
Самата жртва нема, бидејќи и жртвите сами најчесто не пријавуваат, има и експертски мислења на тематикава зошто е тоа така.
Има пријави од комшии, од болницата каде се осудил да ја турне по скали, од јавните пресметки. Значи пријави ИМА, не конкретно од самата жртва, но има.
По истите пријави и полицијата и цср имале службена должност да постапат, ако ништо друго барем да го заштитат детето, а тоа никој не го направил.

Насилникот на турнал жртвата по скали на клиника, додека таа била хоспитализирана, притоа детето било присутно, и откако го сторил тоа ( полиција и цср пристигнале по пријава на болницата ), си заминал дома заедно со детето.
Ја турнал по скали мајката пред цела болница, потоа си заминал дома со детето во раце.
Нека трепка ова малце.

Самата жртва нема, бидејќи и жртвите сами најчесто не пријавуваат, има и експертски мислења на тематикава зошто е тоа така.
Има пријави од комшии, од болницата каде се осудил да ја турне по скали, од јавните пресметки. Значи пријави ИМА, не конкретно од самата жртва, но има.
По истите пријави и полицијата и цср имале службена должност да постапат, ако ништо друго барем да го заштитат детето, а тоа никој не го направил.

Насилникот на турнал жртвата по скали на клиника, додека таа била хоспитализирана, притоа детето било присутно, и откако го сторил тоа ( полиција и цср пристигнале по пријава на болницата ), си заминал дома заедно со детето.
Ја турнал по скали мајката, потоа си заминал дома со детето во раце.
Нека трепка ова малце.
Значи оваа не добра со памет, мажот нарцис и насилник и ќе бараме вина од институции. Верувам оваа се фрлила заедно со детето затоа што он не сакал да живее со нејзе.
Кај е вината....у институциите :D

• Ми се допаѓа

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom