Иран

• Креатор на темата Креатор на темата Таксист
  • Време на започнување Време на започнување
Znam koj e, samo daj nekoe relevantno info, nekoj relevanten batko sto kaziva deka i ovoj e mrtov.. baska mislam deka vekje e noviot ajtolah, a ne glaven pretedent..
Остај го Кико да се радува, како тргнал работите нема на што друго да се радува во војнава. Небитно е дали го убиле земеникот или не. Има кој да го смени, и тој што ќе го смени има кој да го смени... Нема вака да ја добијат војната Америте/ционистите.

Инаку интересен факт, од Тел Авив до Техеран има исто растојание ко од Тел Авив до Скопје. :)

Има инфо оти и во Ирак има еден мртов американски војник.

Во меѓувреме Трамп пред 2 саати:

IMG_2240.jpeg

I have never been a super-fan of the Iranian political system. Not big on "revolutionary" states on principle, and Islamic theocracy isn't really my thing either. I always liked the country in theory, though Iran never bothered setting up a tourist industry for Russians and wasn't visa-free to boot. And yet, in this US-Israel vs Iran conflict, it's pretty clear to me which side deserves support: a besieged and bloodied Iran, inheritor of an ancient civilization, vs US-Israel and their vassal states who want to watch the world burn for a petty ka-ching. Morally unambiguous, as far as I'm concerned.

I get why many Americans were tricked into hating Iran. They've been bombarded for almost 50 years with tall tales about Iran being their nemesis. Real grievances got mixed up with Israeli ambitions and fused into this monstrous hatred that's basically founded on nothing. "They're shouting Marg Bar America" -- well, is it unprompted? If US wasn't trying to fuck them over since 1953, they wouldn't even care about you at all.

The US justifications for war are laughable. The "nuclear program" argument collapses given that Iran denied itself the right to develop nuclear weapons -- a grave mistake in hindsight. The "ballistic program" stuff is even worse, who are you to dictate what any sovereign country can build? If it's just "might makes right", and deep down it is, then no arguments are needed and no media hysteria is necessary. It would just mean an all vs. all fight to the death and steep civilizational decline across the board.

A lot of people are doing "reverse whataboutism" right now, comparing every US action to the Russian war in Ukraine. The US kidnapping Maduro is nothing like the Ukraine war. The US and Israel attacking Iran is nothing like it either. The differences are pretty obvious: both Venezuela and Iran were already besieged, their economies gutted by sanctions. They posed no threat as a launchpad for the world's largest military bloc. Their "hatred of America" never went much beyond slogans and was reactive. Nobody handed them weapons and hundreds of billions of dollars to fight the US. And crucially, they never had any real means to project force toward America.

What I find genuinely strange is that the self-proclaimed sole superpower has to operate this way. Pretend to negotiate, then bomb an 86-year-old cleric on the other side of the planet. Watch your "greatest ally" bomb an elementary school and kill a hundred schoolgirls. Lie, lie, and lie again. If this is the behavior of a sole superpower in the world, then it's a civilization in profound spiritual rot. Then again, what else is new.

Какви спамери се овие Лорд Бебовициве и про Иранските индијци на X, според нив срушија 2 Б-2 бомбардери, 2 носачи на авиони, утепаа 500 Амерички војници, го срамнија Кипар, Дубаи и Оман, го избришаа од мапа Ерусалим а уствари во реалноста скршија пет прозори и утепаа 5 војници...
Vo realnosta vo koja ti zivees Amerikancite ne go izgubija toj nevidliviot avion nad Srbija se dodeka ovie ne im go slikaa za na naslovna. Pred toa negiraja do posledno. Ako pamtis mislam, ako ne togas ok, so petardi mavaat.
Zborot mi e i ednite i drugite se koristat so dezinformacii, negiranja i preuvelicuvanje na voenite uspesi ili minimaliziranje na voenite steti. Nisto novo tuka.
Edinstveno sto me iznenadi bese priznavanjeto na ubistvoto na ajatolahot od strana na Iran. Mozea da go krijat toa so denovi ili do koga smetaa deka e potrebno. Ne deka ovie imaa materijalen dokaz za toa. Ocigledno priznavanjeto za smrtta na ajatolahot ne bese slucajna tuku iskalkuliran poteg.

Има инфо оти и во Ирак има еден мртов американски војник.

Во меѓувреме Трамп пред 2 саати:

Прегледај го приврзокот 471105

Овој пред 6 часа викаше ќе седнеле да преговараат. Иран барал преговори. Овој сам себе не си верува.

Биби што ќе каже тоа ќе биде.

Сериозно што е полошото/подоброто тука?

На една страна има диктатор како cons, ама има pros - нема имигранти што ти ги тепаат децата на школо и буквално ги тераат да им бацуваат ноги, нема криминал, нема дрога... Најголема опасност е да ти влезе бубачка да бидеш „дисидент“, или да те одберат за командос што ќе иде на „вежби“ на фронт во Украина.

Во Холандија, демократија брале. Праведни избори. Искачаш гласаш, нема местење одбираш десничар. Ти ветил запирање имиграција, ветил ова, ветил она... Кога во реалност прст во шyпaк. Имиграција си иде по старо, криминал да не можеш да излезеш после стемнување (некогаш и дење), те отпуштиле од работа, црквата ти ја земале шќиптаpи и ја направиле џамија, а цигани црнци и арапи ти ги тепаат децата на школо и буквално ги тераат да им бацуваат ноги.

Тоа е друга тема на муабет. Точно, само затоа што е диктатура не значи дека на одредена тема владетелот нема да направи некој паметен потег, додека на истата таа тема демократски избраниот нема да се изглупира до даска. Ама како што кажав и на таа контроверзната тема, демократијата онаму каде што ја има не била дадена на послужавник и не треба да се сфати здраво за готово. И како што не била дадена на послжуавник, и не треба да се сфати здраво за готово, така и за Холанѓаните, кои еднаш си го изеле премиерот.

Остај го Кико да се радува, како тргнал работите нема на што друго да се радува во војнава. Небитно е дали го убиле земеникот или не. Има кој да го смени, и тој што ќе го смени има кој да го смени... Нема вака да ја добијат војната Америте/ционистите.

Ама ќе ги убијат и нив, како да демек тоа ќе смени нешто во внатрешните и надворешните политики на Иран.

Држава со сопствени вооружени сили е нападната од надвор, ги ликвидираат врховните лидери, и туку така ќе им удоволи на агресорите.

Но тоа ти следува кога од Југославија во 1999 година па наваму никој не им ставил до знаење на американците дека на секоја агресорска акција следува подеднакво или уште поагресивна реакција.

Ако не целото човештво, тогаш барем половина човештво им должи реакција на американците, ако мора да се започне од Иран тогаш така нека биде.

Иран нека биде последната држава која ќе биде жртва на американските воени агресии и после Иран американците да не бидат во состојба да вршат воени агресии било каде низ светот.

Последно уредено:
:pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos:

IMG_2241.png

Една Украина знае како да си го спакува целиот политички врв, кој војува со години, а је пак Иран, кој со недели е на воена готовс, остави политичкиот врв да му престојува во небезбедни инфраструктурни и воени објекти.
Друже не збори само за Украина молим те. Ботовине од нато плачат секој ден у темана како лошите Руси со ракети ја имаат преорано цела Украина а доволно се глупи да не знаат да соберат 2+2, дека ако сакаат Русите одма можат да го свиткаат Зеленко.
Остај молим те.
Автоматски споено мислење:

Шеријат браните.

Ш Е Р И Ј А Т

Ментална гимнастика:

1) Израел е непријател
2) Пријателот на мојот непријател (САД) е непријател,
3) Непријателот на мојот на непријател (Шеријатски Иран, Хезболах) е мој пријател.

Во таа дупка сте моментално. Со среќа.
У која дупа сте вие ни среќата нема да ве посака, со сатанаисти, педофили, лгбт - воук терористи и најлошото од се со евреи.

Последно уредено:
Тоа е друга тема на муабет. Точно, само затоа што е диктатура не значи дека на одредена тема владетелот нема да направи некој паметен потег, додека на истата таа тема демократски избраниот нема да се изглупира до даска. Ама како што кажав и на таа контроверзната тема, демократијата онаму каде што ја има не била дадена на послужавник и не треба да се сфати здраво за готово. И како што не била дадена на послжуавник, и не треба да се сфати здраво за готово, така и за Холанѓаните, кои еднаш си го изеле премиерот.

Изразот тиранин потекнува од грчкиот збор кој значи апсолутен владетел, во антички Рим се користел изразот диктатор.

Како и да е, во античките градови-држави тираните уживале легитимитет доколку нивното владеење резултирало со позитивни резултати - пониски даноци, подобра патничка и транспортна инфраструктура, воени победи, територијални проширувања и слично.

Диктаторите претежно биле апсолутни владетели со ограничен мандат во времиња кога општествениот систем потфрлувал, поради што не можеле да се решаваат општествените проблеми со постоечките закони.

Како и да е, диктаторите имале мандат од максимум 1 (ЕДНА) година апсолутна власт, а потоа си заминувале од власт, без разлика дали и колку успеале или не успеале да ги решат проблемите на општеството.

Демократијата од друга страна, која исто така потекнува од Грција, во пракса никогаш не била власт на народот во вистинска смисла на зборот, бидејќи право на глас имале само мажите и тоа само мажите кои биле државјани, додека во пракса мнозинството жители во Атина и останатите градови-држави низ Грција претежно биле робовите, кои немале никакви права. Толку од власта на народот или власта на мнозинството во античкиот свет.

Иста е приказната и денес, одличен пример е Романија, каде што претседателските избори беа поништени бидејќи Романците "гласаа погрешно".

Во Велика Британија на власт е влада која има сопствено парламентарно мнозинство од над 60% од сите пратенички места, а на парламентарните избори освои нецели 34% од сите гласови. Понаместен систем здравје.

Последно уредено:
Da skratam, dali SAD e rezim ? Dali bilo koja zapadnoevropska drzava e rezim? Kako stojat tamu so slobodata na govor, suzbivanje na protesti, neistomislenici itn itn.
I za kraj cresata na slagot, zosto Turcija ja stavi vo ista grafa so Demokratska Narodna Republika Koreja ?

Види Владе, еве и со Ванлок како што гледаш не се согласувам за многу работи, ама не пробува со овие финти да ми изрелативизирува некои работи како на пример да ме праша -е добро ај што е за тебе демократија. И тоа е основата на здрава дискусија дури и кога не се согласуваш со соговорникот. Затоа и сакам да разговарам со него повеќе отколку со тебе, а не дека се согласуваме.

Ок дали во САД имаш повеќепартиски систем? Дали можеш да основаш партија? Дали имаш слобода на глас? Дали може да се критикува моменталната власт? Дали претседателите се доживотни? Од збирот на овие одговори може да заклучиш дека не е режим. Од друга страна Ердоган испоуапси десетици илјади неистомисленици, професори, испозатвори скоро се од медимуми што се против него, не можеш да збориш против него, нема слобода на печат, има апла наместени политички процеси и судења (ајде сега како првооделенче прашај ме-Од кај знаеш, да не беше таму?) итн, итн... Не е Турција на ниво на Северна Кореа, ама далеку е од демократска. Тоа е исто како да ме прашаш е добро тој со 2 дедовци и една баба црнци а другата баба белкиња, црнец ли е или белец? И ако ти кажам црнец, ама неее едната баба му е бела. Ти кажав, ако сакаш да релативизираме на ниво на паднати од Марс може до утре сабајле. Со Ване барем тој проблем го немам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom