Иран

• Креатор на темата Креатор на темата Таксист
  • Време на започнување Време на започнување
Оти Норвешка?

Ако добро разбрав норвешкиот министер за надворешни работи изјави дека американско-израелската воена агресија против Иран е против меѓународното право бидејќи не постоела непосредна закана за да биде оправдан таканаречен превентивен удар.

Ако добро разбрав норвешкиот министер за надворешни работи изјави дека американско-израелската воена агресија против Иран е против меѓународното право бидејќи не постоела непосредна закана за да биде оправдан таканаречен превентивен удар.
Ае си бараат некој остров они да изгубат. Интересен феномен е човекот. До вчера овде објаснуваа како кршење на меѓународното право ќе било анексирањето на Греналнд ама сега со Иран немаат гајле. ГГ. Не постоело меѓународното право и силниот правел тоа што било инстиктивно да го прави.

Сеуште пореално од „победата“ на Бајден за неговиот последен мандат. :)
Оние навистина сите гласале за една партија. Не постои конкуренција. Технички нема местење како во САД. :D
Автоматски споено мислење:

HCWXWLOXQAEEYLp.jpg

Noviot ajatolah ne go izgrea sonceto....I nego go skinaa....

I sprema koi parametri ti odlucuvas dali vo nekoja drzava vladee rezim ili ne. Kako odi toa, da znam da ne se izrezilam pred koperacija pa da mi se ispusti na primer rezimot vo SAD, rezimot vo Germanija itn itn...

Не ми се верува дека и ова ќе го одговарам. Како и се друго што не е егзактна наука не секогаш работите се црно и бело ама тоа не значи дека нема и црно и бело. Имаш повеќе индикатори и мерила како слобода на говор, независност на законодавна, извршна и судска власт, слобода на печатот, фер спореведување на избори, политички прогонства итн... Држави како Туркменистан, Северна Кореа, Иран, Сирија, се водени од доживотни владетели, со политички затвореници и нула слобода на изразување. Земјите од арапскиот полусотров пак се водени од наследни монархии со одлучувачка политичка моќ за разлика на пример од европските монархии каде што исто се наследни но се повеќе проформа и се далеку полимитирани во политичка моќ. Да секако, ако сакаме да мудруваме како да сме паднати од Марс може да се релативизира до бескрај, ама и на дете од 3 години му е јасно што е разлика меѓу избори и владеење во Холандија и избори и владеење во Северна Кореа.

Ајатолахот отиде курбан, министри курци палци исто така заминаа курбан, Иран нема кој не го накалеми како непријател против себе на Блискиот Исток, изминативе два дена, и овде се упорни како Иран победувал...
Pa mozime da recime deka sega zasega hrabro se drzi, aj so se drzi tuku i vozvrakja shodno na moznostite i kapacitetite so koi raspolaga. Ne vodi cisto defanzivna vojna tuku vojnata im ja preseli i na amerikanskite vazali vo regionot, da osetat i tie malce kako e koga nekoj te targetira. Iznenaduvacki e stavot na targetiranite drzavi koi ti taka naivno gi spomenuvas kako novi neprijateli na Iran so koj toj navodno se zameril. Vo momentot koga dozvolile na nivnata teritorija da ima americki bazi preku koi se napagja Iran, avtomatski stanuvaat legitimna meta i cel na Iran. Kako se dozivuvaat tie, kako neutralni, pojma nemaat. Si go dadoja gazot pod kirija i sega ama oti nas ne bombardirate, ne e ubo taka, nie nisto ne napravivme. Samata dozvola samo i na prelet na neprijatelski avioni i raketi niz nivniot vozdusen prostor gi pravi legitimna cel, ne pak voenite bazi tamu.
Za ilustracija kolku sto pratam Turcija ne dozvoli nejzinata teritorija da se koristi vo vojnata protiv Iran , pa ne gledam da im pagjaat proektili vo dvorot.

Мртов е.

Во меѓувреме додека нашата влада мириса туѓи ануси, кој сака и има желба може да подрка на сликите од Тел Авив.

Прегледај го приврзокот 471002

Прегледај го приврзокот 471003

Прегледај го приврзокот 471004Прегледај го приврзокот 471005
leLe lOsItE iRaNci kAkO RuSiTe mAvAaT CiViLnI CeLi
PeDomUhAmEdAnCi i uGroFiNcI

Не ми се верува дека и ова ќе го одговарам. Како и се друго што не е егзактна наука не секогаш работите се црно и бело ама тоа не значи дека нема и црно и бело. Имаш повеќе индикатори и мерила како слобода на говор, независност на законодавна, извршна и судска власт, слобода на печатот, фер спореведување на избори, политички прогонства итн... Држави како Туркменистан, Северна Кореа, Иран, Сирија, се водени од доживотни владетели, со политички затвореници и нула слобода на изразување. Земјите од арапскиот полусотров пак се водени од наследни монархии со одлучувачка политичка моќ за разлика на пример од европските монархии каде што исто се наследни но се повеќе проформа и се далеку полимитирани во политичка моќ. Да секако, ако сакаме да мудруваме како да сме паднати од Марс може да се релативизира до бескрај, ама и на дете од 3 години му е јасно што е разлика меѓу избори и владеење во Холандија и избори и владеење во Северна Кореа.
Da skratam, dali SAD e rezim ? Dali bilo koja zapadnoevropska drzava e rezim? Kako stojat tamu so slobodata na govor, suzbivanje na protesti, neistomislenici itn itn.
I za kraj cresata na slagot, zosto Turcija ja stavi vo ista grafa so Demokratska Narodna Republika Koreja ?

Еден од главните претенденти за нов ајатолах покрај син му на Хамнеи....
Znam koj e, samo daj nekoe relevantno info, nekoj relevanten batko sto kaziva deka i ovoj e mrtov.. baska mislam deka vekje e noviot ajtolah, a ne glaven pretedent..

Какви спамери се овие Лорд Бебовициве и про Иранските индијци на X, според нив срушија 2 Б-2 бомбардери, 2 носачи на авиони, утепаа 500 Амерички војници, го срамнија Кипар, Дубаи и Оман, го избришаа од мапа Ерусалим а уствари во реалноста скршија пет прозори и утепаа 5 војници...

Да секако, ако сакаме да мудруваме како да сме паднати од Марс може да се релативизира до бескрај, ама и на дете од 3 години му е јасно што е разлика меѓу избори и владеење во Холандија и избори и владеење во Северна Кореа.
Сериозно што е полошото/подоброто тука?

На една страна има диктатор како cons, ама има pros - нема имигранти што ти ги тепаат децата на школо и буквално ги тераат да им бацуваат ноги, нема криминал, нема дрога... Најголема опасност е да ти влезе бубачка да бидеш „дисидент“, или да те одберат за командос што ќе иде на „вежби“ на фронт во Украина.

Во Холандија, демократија брале. Праведни избори. Искачаш гласаш, нема местење одбираш десничар. Ти ветил запирање имиграција, ветил ова, ветил она... Кога во реалност прст во шyпaк. Имиграција си иде по старо, криминал да не можеш да излезеш после стемнување (некогаш и дење), те отпуштиле од работа, црквата ти ја земале шќиптаpи и ја направиле џамија, а цигани црнци и арапи ти ги тепаат децата на школо и буквално ги тераат да им бацуваат ноги.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom