Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Сами се откажа кога имаа можност. Мислам дека во 2003 С.Кореа се повлеќе од договор за непоседување нјукс. А Иран тогашен објави фатва против поседување нјукс.Путин и Лавров можеа да им дадат 2-3, место сега да свират по медиуми дека го осудуват нападот.
Од друга страна па муџи и нукс некако не иде у иста реченица, можда и подобро што немаат. Проблемот е што ционистите тоа го користат како изговор за да си бркат геополитички интереси во регионот.
Оти Норвешка?А неговиот јатак Ричард Тајс го слави убиството на ајатолахот среде Лондон.
Изгледа со исклучок на Норвешка никој друг во Европа нема тестиси за да биде реалист - Русите и Белорусите не ги земаме во предвид се разбира, тие не се европејци, иако територијално се сместени во Европа.
Generalno nikogas nema da se slozime okolu geopolitickiot svetogled oti Ti kako i mnogu drugi tuka rabotite gi gledas niz nekoja religiozna prizma , ali ok tvoe pravo.Владе политика е, нема добри-лоши, има добри или лоши потези гледано од едно стојалиште. Што е добро за Палестинците е лошо за Евреите на пример. Ако сакаш конкретен одговор мој личен тоа е следниов: Да не барам наназад мислења, јас бев проасад и моќна шиитска оска ради две причини, баланс и затоа што сметам дека се помалото зло. Не ме терај да објаснувам зошто помало зло тоа е друга тема. Во идеално сценарио, падот на иранскиот режим ако веќе требало да се случи би се случило по падот на режимите во Турција и Катар откога Иран ќе ја завршеа работата на балансирање. Не знам колку пати имам кажано дека тој двоец е последниот бастион на сунитскиот ислам на државно ниво. Не дека ќе пропадне како вера туку драстично ќе се намали политичката моќ и влијание. За некој што не прати ситуација на Блиски Исток, она што се случи во 2017 кога симултантно Египет, ОАЕ, Бахреин и Саудиска Арабија му лупнаа вето на Катар поради пази финансирање на исламски радикализам би звучело како луд јебе збуњеног или магарето му се смеело на зајакот дека имал големи уши. Или ваквите вести на пример:
![]()
Британските универзитети се премногу исламистички за Емиратите
Светот е толку превртен на глава што некои вести одд денес, до вчера ќе беа за „ај да се кладиме дека не е така.“ Обединетите Арапски Емирати го укинаа државното стипендирање на оние нивни граѓани што сакаат да се запишат на некој од британските универзитеи. Причината е урнебесно нестварна: ОАЕ...off.net.mk
https://thearabweekly.com/authorities-saudi-arabia-crack-down-muslim-brotherhood-affiliated-clerics#:~:text=Saudi sources, speaking on the,Qatari-owned business or establishments.
Или ваквите изјави:
но тие држави се тргнати на пат без враќање.
За мене надворешен непријател број еден на Македонија е Турција (оваа сегашнава ердоганова не таа од пред 30 години), ова 100 пати сум го објаснувал дури и кога некои се смееја пред да дојде оваа наезда на турчишта. Да го објаснувам пак па на тебе посебно немам намера, ако не сфати од 20 обиди нема да сфатиш ни од 21виот. За жал како што пиша и Инглориус кога си во позиција на Нетанјаху приоритетите се други и излезе вака како што излезе. И да, ако го утепаа султанот, човекот кој радикално ми исламизира и ми бута шиптaраана турска во Македонија, (и тука поштеди ме од муабетот ама зошто ние сме дозволиле, објаснето ти е и тоа) тогаш да, немаше да бидат толку лоши. За нас како Македонија. Од таа позиција. Е сега за тебе не е тоа така и освен ако не си торбеш не сфатив зошто, а и не мора да сфатам. Ване на пример не е бос да ги сака турчиштата, ама смета дека се тоа се еврејски пиони и иста страна на паричката со Израел за што не се согласувам, ама ете останува да видиме.
Сума сумарум, не сакав да дојде до овој редослед на расплет на настани, посебно не падот на Асад за кој сметам дека од сите понудени опции беше најдобрата за Сирија. Што се тиче Иран, пристрасно ако гледам, како што и многу тука пишаа Иранците се далеку од арапштааната и заслужуваат да живеат без педомухамеданска власт и според некои истражувања повеќе не се над 50% муслимани и тоа топтан сунити и шиити. Ама не сега, на крај од кога другите теми ќе беа решени. А непристрасно гледано еписибир.
Па не дека и баш имаа можност..Сами се откажа кога имаа можност. Мислам дека во 2003 С.Кореа се повлеќе од договор за непоседување нјукс. А Иран тогашен објави фатва против поседување нјукс.

Generalno nikogas nema da se slozime okolu geopolitickiot svetogled oti Ti kako i mnogu drugi tuka rabotite gi gledas niz nekoja religiozna prizma , ali ok tvoe pravo.
No samo edno me interesira. Cesto go koristis zborot rezim. Rezimot na Asad, rezimot na Erdogan itn itn. Zosto ?
Rezim kaj nas asocira na diktatura, nedemokratska vlast ne izbrana na izbori.
I sprema koi parametri ti odlucuvas dali vo nekoja drzava vladee rezim ili ne. Kako odi toa, da znam da ne se izrezilam pred koperacija pa da mi se ispusti na primer da recam rezimot vo SAD, rezimot vo Germanija itn itn...