Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 16: @ComfortablyNumb - Проституцијата треба да биде легална)

Проституцијата треба да биде легална

• Вкупно гласачи
    64
Реков, ова е веќе прашање на етика и морал...

А Борис Бекер е глуп ко точило, и затоа е банкрот!
Све е поврзано со тоа, ние може да делиме памет ама не може да судиме кој што сака да прави во животот, у рамки на уставот.

Детето ќе порасне, ќе праша каде е тато - ќе го најде веднаш. Совеста ќе заигра кога тогаш, крвта ќе повлече - убеден сум.
Мажи кои склепале деца а потоа побегнале не заслужуваат тие деца да им кажат добар ден на улица, а не пак да ги бараат. И повеќето деца нема да ги бараат таквите „татковци“, освен ако бараат она што америте го викаат "closure", во недостаток на наш збор. Да се биде татко е одговорност, татко е оној кој ги расте децата и се грижи за нив, не оној чија сперма ги направила децата па ја оставил девојката да се снаоѓа како знае и умее.

Но тоа е веќе друга тема, а за твојата тема сум против. Прво, децата се богатство, иако Џон Клиз би рекол дека се извор на повеќето мизерии :D а вештачкото оплодување е начин да се има дете кој од било кои причини е прифатлив за некои луѓе. Тоа што би растеле без татко, што е главен мотив во твоето излагање, секако дека е хендикеп да се нема father figure, ама хедикеп е и татко алкохоличар што ги тепа со каиш. Зборот ми е, не е најлошото нешто што може да се случи, деца растат здрави и прави и без еден родител, ако преостанатиот родител е нормален и има поддршка од нејзини/негови родители, пријатели итн. Ако детето има здраво опкружување, тој хендикеп на немање татко ќе биде до некоја мера компензиран.

Второ, дури и да поставиш такви правила на игра, во кои некои жени ќе можат да аплицираат за ИнВитро процедура, а други нема да можат, секогаш постои начин да се изигра системот, да се излаже за причините, да се потплати каде што треба :cautious: Така да, во пракса тоа нема да функционира.

Една работа што би направил е овие „банки за сперма“ (енглезите и америте од се си прават нови зборчиња па оди преведи ги) да бидат строго ограничени, еден донор, една мајка. Знам дека има некакви регулации на ова поле ама не е толку строго, знам дека имаше случај каде еден донор e татко на 500 деца по светов, затоа што донирал во многу клиники, па му забранија понатаму да донира. На помал простор ова ќе доведе до полубрат/полусестра да стапат во врска или во брак. Овие таканаречени банки, ако се утврди дека ја шиткале спермата повеќе од дозволеното, би донесол закон да плаќаат алиментација за секое од овие деца.

Еве само еден случај кој преку сајт за ДНК утврдил дека има најмалку 237 siblings:

а низ ходник се развикала хигеничарката Персоо донеси варекина не се чисти ова, а тој внатре треба да даде квалитетна сперма?
:pos::pos: :pos:

Да си жива и здрава, кафето го плукнав :D

Погледнете го ова ниво на болест.

Прегледај го приврзокот 466749
Тешки комплекси има оваа Кербер. Сепак ова што го пишала делумно се глупости, а делумно е во право. Дали некој се самоубил е небитно и ова гревови плаќање, глупости, но тоа со болестите е многу важно. Не сакаш да имаш дете со некоја што има пример психотични луѓе во фамилија и утре ден она и децата да развијат.

Една работа што би направил е овие „банки за сперма“ (енглезите и америте од се си прават нови зборчиња па оди преведи ги) да бидат строго ограничени, еден донор, една мајка. Знам дека има некакви регулации на ова поле ама не е толку строго, знам дека имаше случај каде еден донор e татко на 500 деца по светов, затоа што донирал во многу клиники, па му забранија понатаму да донира. На помал простор ова ќе доведе до полубрат/полусестра да стапат во врска или во брак. Овие таканаречени банки, ако се утврди дека ја шиткале спермата повеќе од дозволеното, би донесол закон да плаќаат алиментација за секое од овие деца.
Остај тоа, баш пред некој ден читав за некој случај кој ја разбранувал Европа, а имало оплодени деца и во Македонија за донор на сперма кој имал дефектни гени и предиспозиции за рак, па по некоја логика, повеќе од пола од децата оплодени со неговата сперма исто така ќе го имаат тоа. Значи според мене донор на сперма треба да биде само здрава-права личност на која пред тоа ќе и ги направат сите генетски испитувања.

Остај тоа, баш пред некој ден читав за некој случај кој ја разбранувал Европа, а имало оплодени деца и во Македонија за донор на сперма кој имал дефектни гени и предиспозиции за рак, па по некоја логика, повеќе од пола од децата оплодени со неговата сперма исто така ќе го имаат тоа. Значи според мене донор на сперма треба да биде само здрава-права личност на која пред тоа ќе и ги направат сите генетски испитувања.
Натака ако почнеме да идеме ќе се исклизаме, ќе фатиме накај еугеника.

Тешки комплекси има оваа Кербер. Сепак ова што го пишала делумно се глупости, а делумно е во право. Дали некој се самоубил е небитно и ова гревови плаќање, глупости, но тоа со болестите е многу важно. Не сакаш да имаш дете со некоја што има пример психотични луѓе во фамилија и утре ден она и децата да развијат.
Bash i pametno pravi.
Ne procita pred nekoj den nasekade pishuvashe za toj donatorot na sperma shto imal gen defekt i mnogu deca dobile rak.

Последно уредено:
Па кај нас пласебо, водичка даваа на болни од рак за профит, ако збориме за сериозност во медицината. Исто така, и по природен пат денививе изгледа како во секоја втора фамилија има случај на рак. Не сме нешто особено здраво подрачје да почнеме со, па шансите ако не се и подобри со вештачко. Дали тоа спречува луѓе да прават и растат деца по природен пат оти и има историја на рак во фамилијата? Ако не и ним да им забраниме за секој случај? Грешки како случајот и малверзации ќе постојат, на таа тема треба да се размислува околу превенција и контрола, не да се користат такви случаи како аргумент за да на некои не им дозволиме да уживат во успесите на човештвото. Општо зборам, иако те цитирам.

На прв поглед сум против ова бидејќи ми е премногу играње Minority Report. Не може некому тоа да го забраниме во форма на казна оти биле успешни и детето нема да израснало правилно поради тоа. Морам да ги бранам правата на мајките на сметка на деца кои не постојат. Има илјадници примери за деца кои со еден родител израснале во луѓишта! При ваква напредна медицина да не дозволиме некоја да се оствари како мајка бидејќи била успешна е налудничаво. Многу шовинистички звучи ова, преминуваме во голи предрасуди. Како ќе го регулираш тоа успешна, по конто? По титула? По чевли? Инаку едно брзо пребарување ми покажа дека има земји кои дозволуваат IVF само на хетеросексуални партнери кои докажано не се плодни, како Италија. Што ги спречува да отидат на викенд во Германија? Кај ќе одиме ние, кај бугарите пак? Или пријател да напуни две лезбејки? Смешки.

татко на детето бар код. После тоа дете никогаш нема да сака да створи фамилија, ќе иде да и ја стават иглата да ја оплодат, и се будиш во дистопијанско трансхуманистичко општество. :kafence:

татко на детето бар код. После тоа дете никогаш нема да сака да створи фамилија, ќе иде да и ја стават иглата да ја оплодат, и се будиш во дистопијанско трансхуманистичко општество. :kafence:
А иначе у какво време живееме кога владее мотото профитот над се? Не ти треба Америка еве чисто кај нас доволно е да видиш Усје Мусје како се понашаат према општеството.

Јас сум за секоја форма на ин витро (не знам дали споено или одделно се пишува, извини Иосоно), освен оној момент кој го имаше Марија Шерифовиќ, мислам дека сурогат мајка е правиот термин. Не можам да разберам човече, сакаш дете, имаш премногу пари, ама до толку си себично гомно и не сакаш 9 месеци да се помачиш да го носиш во утроба и плаќаш на некоја рандом жена да го износи за тебе, а после ти си го одгледуваш... Па пичка ли ти матер себична, до каде ќе оди светов бе јас не можам да разберам?? Утре ќе измислат и некој да ја џвака храната место некого, овој само да голта и да сере. Многу сум ја замразел Марија Шерифовиќ после тоа, иако и посакувам се најдобро на неа и на детенцето.

Околу ин витро процесите заплеткана е работата, сметам дека Ио е до негде во право за тоа, и да воведат рестрикции пак ќе има изигрувања на системот и слично. Мое мислење е дека треба да има забрана за геј парови да може да се оплодуваат и посвојуваат деца, ама тоа е веќе друга тема и знам дека Вотчињата ќе почнат тажни да ми ставаат така да ќе застанам тука.

Последно уредено:
А Борис Бекер е глуп ко точило, и затоа е банкрот!
Аха банкрот е со вилите неоданочени во Мајорка.
Сите Германци го прат ова. И на Надја Ауерман и најдоја затаен данок преку Мајорка или Мале ко што го викаат островот по нивно.

Абе Бекер ќе се исере на пат негде и ќе објави видео на yt како сере и ќе направи милион како од шала пак....да не му береме гајле толку.

... не само рандом дркаџија, туку повеќе дркаџии во една смеса и кој сперматозоид ќе биде побрз тој, биди сигурен дека не се зема сперма од како да речам „мирни“ туку од ептен потенти за да биде јака спермата и микс да не се знае ниту кој сперматозоид издоминира!

... на клиника има просторија 1х2, столче, прозорец колку да се види небото или ништо, дрвено биро и чаша на него списание со материјал за дркање, а по желба може и видео, е сега тие мирни, сериозни момци со педигре ќе можат да дркаат во такви услови? а низ ходник се развикала хигеничарката Персоо донеси варекина не се чисти ова, а тој внатре треба да даде квалитетна сперма? ма јок, прво не може под такви услови да сврши или ептен тешко со неквалитетна сперма, ама тие потентни дркаџии за пари гајле немаат ќе го исчукаат и 2 х едно по друго ако треба за дупли пари и сега кој генетски материјал ќе се внесе во жената која ете не сака со било кој да легне да забремени нормално туку ин витро, па ќе роди дете што ќе ја изеде за цел живот нели наследно од карактерот на дркаџијата кој сигурно нема да биде онака психолошки нормален!

... и пак никаде не спомнувате фактор финасии за тоа ин витро, каде има Фондот и нашето здравство таков луксуз за жени кои нормално можат да забременат, сега ќе трошат средства поради нејзини ќефови, а сироти брачни парови кои со години чекаат бебе не ќе можат да дојдат на ред за ин витро од овие, па вие - ако ако, нека има ин витро за сите жени и за тие кои не се односно НЕ САКААТ да се во брачна заедница, уништувате детски живот и радост на тој нормален брачен пар кој ќе им биде ускратено ин витро за сомнтелни жени со сомнителни желби?

... па кога ќе се зголемат средствата за ин витро за вакви специфични жени вон брачна заедница, а ќе се намалат средствата на здравстен пакет на обичен осигуреник поради тоа, ќе видиме колку ќе бидете против забрана!

Жити се каква врска имаат условите во кои дркаш со квалитетот на спермата? :pos:

Обично најголема улога игра исхраната, па потоа пороци како алкохол или цигари. Мој познаник имаше 90% неподвижни сперматозоиди, оти беше свиња испотена затруена со цигари и сабајле у 8 забите си ги миеше со јадење мрсен хамбургер од кило ипол. Дури по 5 години брак им се роди првото дете, и тоа после година ипол страшен режим на исхрана, откажување од цигари и теретана секој ден. Од 90% се намали неподвижноста на 40%, и дури тогаш им успеа инвитрото. Пред тоа имаа неуспешен обид.

Друг пријател па направи дете 6 месеци пред свадба и тоа на првото пробување, ама ликот е влезен у најмадафакерскиот здрав живот филм. До грамови ги мери количините на храна што ја јаде дневно.

Јас сум за секоја форма на ин витро (не знам дали споено или одделно се пишува, извини Иосоно), освен оној момент кој го имаше Марија Шерифовиќ, мислам дека сурогат мајка е правиот термин. Не можам да разберам човече, сакаш дете, имаш премногу пари, ама до толку си себично гомно и не сакаш 9 месеци да се помачиш да го носиш во утроба и плаќаш на некоја рандом жена да го износи за тебе, а после ти си го одгледуваш... Па пичка ли ти матер себична, до каде ќе оди светов бе јас не можам да разберам?? Утре ќе измислат и некој да ја џвака храната место некого, овој само да голта и да сере. Многу сум ја замразел Марија Шерифовиќ после тоа, иако и посакувам се најдобро на неа и на детенцето.

Околу ин витро процесите заплеткана е работата, сметам дека Ио е до негде во право за тоа, и да воведат рестрикции пак ќе има изигрувања на системот и слично. Мое мислење е дека треба да има забрана за геј парови да може да се оплодуваат и посвојуваат деца, ама тоа е веќе друга тема и знам дека Вотчињата ќе почнат тажни да ми ставаат така да ќе застанам тука.
Има жени кои и со инвитро не можат да останат бремени. Има жени кои поради други здравствени ризици се препорачува да не забременуваат. Има жени чија бременост е чиста агонија, со еден куп проблеми од првиот ден. Има жени со високоризични бремености.
Кои сме ние да судиме дали Марија Шерифовиќ имала валидна причина да одбере сурогат, можеби не сака јавно да споделува информации за нејзината здравствена состојба и можноста да забремени. Не мора да значи дека себична.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom